2011 m. kovo 29 d., antradienis

Jogurtinis tortas "Persikas"


Praūžė, nudundėjo dar viena proga. Pirmasis gimtadienis! Ilgai sukau galvą kokį tortą kepti. Mano mieliausia ir brangiausia draugė paprotino - tokį, kurį galėtum duoti ir jubiliatui. Taigi pasirinkau šį. Jubiliatas, aišku, tortą išbrokijo. Nieko nuostabaus, jis pastaruoju metu visą maistą dosniai atiduoda mamai suvalgyti, bet svečiai gyrė labai. Tortas tikrai puikus - gaivus, lengvas. Lengvai ir paruošiamas. Jau laukiu vasaros ir braškių sezono - tikrai bandysiu šį tortą ir su jomis!

Taigi mums reikės (20 cm skersmens torto formai):
Biskvitui:
2 kiaušinių
6 VŠ cukraus
1 VŠ krakmolo
5 VŠ miltų ( su nedideliu kaupu)
2 VŠ šilto vandens
1 AŠ (nubrauktas) kepimo miltelių

Kremui:
400 ml plakamosios grietinėlės
425 g indelis mėgiamų konservuotų vaisių (išskyrus kivių ir ananasų)
300 ml jogurto (tokio pačio skonio kaip ir konservuoti vaisiai)
20 g želatinos*
3 VŠ cukraus
1 citrinos sultys (čia nuo savęs pridėjau, nes mėgstame kai kremas gaivesnis, ne vien saldus)

Papuošimui:
1 pakelis persikinės žele
300 ml vandens
Kons.persikai

Paruošimas:
Biskvito paruošimas:
  1. Atskiriame trynius nuo baltymų.
  2. Trynius su cukrumi išplakame iki baltumo. Beplakant, po truputį supilame vandenį. Plakame ilgai (bent 3 minutes) - kol ištirps cukrus (pasitaikė keistas cukrus, plakiau ilgai, vis tiek neištirpo). 
  3. Baltymus išplakame iki standumo, kol nebekris iš apversto indo ir bus vientisi ir tolygūs.
  4. Po kelis šaukštus baltymus dedame į trynius ir atsargiai maišome, kad baltymai nesukristų.
  5. Sumaišome reikiamą miltų, krakmolo ir kepimo miltelių kiekį. 
  6. Po truputį įsijojame miltų ir krakmolo mišinį į kiaušinių mišinį atsargiai maišant, kad tešla nesukristų.
  7. Pilame į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Patikriname mediniu pagaliuku, jei sausas - biskvitas iškepė.
Kremo paruošimas:
  1. Jogurtą iš anksto išsiimame iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros, nes kitaip pilant želatiną, ją gali sutraukti.
  2. Želatiną užpilame 60 ml šilto vandens ir paliekame išbrinkti.
  3. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. 
  4. Želatiną ištirpiname, atvėsiname ir labai plona srovele nuolat plakant su mikseriu pilame į jogurtą.
  5. Po šaukštą į jogurtą nuolat (ir atsargiai!) maišant dedame grietinėlę.

Torto "surinkimas":
  1. Supjaustome atvėsintą biskvitą į 3 lakštus.
  2. Dedame pirmą lakštą į torto formą, tepame sluoksnį kremo, beriame pjaustytus konservuotus persikus, vėl dedame sluoksnį kremo.
  3. Uždedame antrą biskvitą ir pakartojame antrą punktą.
  4. Ant torto viršaus man kremo neužteko, taigi išplakiau dar grietinėlės su trupučiu cukraus ir citrinos sultimis. Aptepiau torto viršų ir dėjau į šaldytuvą, kad sustingtų per naktį.
  5. Torto viršų aš puošiau kitą dieną, nors galimą tą padaryti iš karto. Išverdame persikinio žele pagal instrukciją ant pakelio, bet su mažesniu kiekiu vandens, kad būtų standesnė. Atvėsiname, kad neištirpintų mūsų torto.
  6. Papuošimui skirtus konservuotus persikus supjaustome kaip norime. Aš paėmusi persiko puselę supjausčiau plonomis riekelėmis neįpjaunant iki pat vieno galo. Tokiu būdu gauname gražią vieduoklę, kurią išskleidžiame ant torto.
  7. Užpilame atvėsusia žele ir vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
  8. Tortą iš formos lengvai išimame apipjovę pagal formos kraštą su karštu peiliu. Taip forma nusiima nesugadinant torto šonų. 
  9. Ketinau torto šonus puošti migdolų drožlėmis, bet man ir taip jis pasirodė gražus :)
Skanaus!

*kepiau aš šį tortą ir trečiąjam savo špokučio gimtadieniui, neštis darželin. Šį kartą tortas buvo braškinis - su naminėmis trintomis braškėmis. mano pastaba - naudodami želatiną, visada žiūrėkite, kokiam kiekiui skysčio želatinos kiekį rekomenduoja gamintojas. Kokią želatiną naudojau pirmąjį kartą, nepamenu. Dabar naudojau dr.Oetker, ir dėjau gal tik 10 g/pusę pakelio. 



Šaltinis: AJ receptai

36 komentarai:

  1. Labai labai skanus tortas, neatsisakyciau gabalelio tuojau pat :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išbandžiau pagaliau ir aš šį tortą. Jis tikrai nuostabus tikrąja to žodžio prasme :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man labai gera, kad patiko ir labai smagu, kad pasidalinote savo įspūdžiais! :)

      Panaikinti
  3. skanus, tik yra keli netikslumai su krakmolu ir vandeniu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastabą - pakoregavau krakmolo kiekį.

      Panaikinti
  4. skanus, tik yra netikslumas su želatinos kiekiu ir vandeniu jai ištirpti. 20g želatinai išbrinkti neužteks 60ml vandens :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm jau nebepamenu, nes senokai jau kepiau šį tortą. O kokias proporcijas Jūs naudojote?
      Aš Želatiną paprastai užpilu su trupučiu vandens, kad per pirštą vandens būtų daugiau nei želatinos. Ir kiek pastebėjau, skirtingų gamintojų želatinos, skirtingai brinksta ir skirtingai reikalauja vandens :)

      Panaikinti
  5. Sveiki atsiprasau uz klausima,bet kodel prie biskvito yra 2 vs silto vandens parasyti, nors kaip ji gaminti aprasyme nepaminetas vanduo. Truputi esu sutrikusi.Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už klausimą! Papildžiau 1 biskvito paruošimo punktą.

      Panaikinti
  6. super nerealus tortas ir palyginus nebrangus. surijo per akimirka

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :) jis iš ties superinis, nors ir labai paprastas :)

      Panaikinti
  7. Atsakymai
    1. Žele ir želatina, kaip žinia skirtingi dalykai.
      Aš esu dariusi jogurto ir žele putėsius - viskas puikiai sustingo. Teoriškai turėtų tikti, bet tada reikėtų kiek pakoreguoti kremo produktų kiekius. Jogurtą sumaišyti su pasigaminta žele (naudojant tik pusę vandens kiekio nei nurodyta). Palikti, kad apstingtų. Išplakti grietinėlę (manyčiau jos kiekį reikėtų sumažinti ar visai atsisakyti, nors ji suteikia švelnesnį skonį, tad aš palikčiau), išplakti apstingusį jogurtą su žele, sumaišyti abu plakinius ir pertepti tortą.
      Tokie tad mano teoriniai pamąstymai šia tema :)

      Panaikinti
    2. Naudojau zele vietoj zeletinos pagal jusu recepta ir viskas puikiai gavosi! Labai skanus tortas :))

      Panaikinti
  8. Sveiki, ar galetumete nurodyti visu produktu kiekius 23 cm skersmens formai?Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekvieno ingrediento kiekį padalinkite (taip taip, padalinkite) iš 0,76 :)
      Kiaušinių kiekis gausis 2,65. Tai dėkite 2 didelius, arba tris mažiukus.

      Panaikinti
  9. Sveiki, kaip reiktu paskaiciuoti produktus 18 cm formai? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalinkite iš 1,23. Kiaušinių kiekis gausis 1,62, tai kaip ir ankstesniame komentare, siūlau dėti arba vieną didelį kiaušinį, arba 2 mažiukus. Jei turite pasirinkimą, geriau du mažiukus :)

      Panaikinti
  10. Išbandytas ir tikrai laaabai skanus! Toooks gaivus, ir ta citrinos rūgštelė labai tiko. Rekomenduoju! 10/10 :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiam tortui aš visada jausiu nostalgiją :) Ačiū, kad išbandėte ir pasidalinote :)
      O cintrinos rūgštelė labai daug kur tinka :) net darant braškinius ledus ar braškinę žele, kur atrodo braškės ir taip turi savos rūgštelės - citrinos rūgštis tik paryškina visą skonį :)

      Panaikinti
  11. Sveiki, o ar galima grietinėlę išplakti rankiniu būdu, t.y. be mikserio?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, kad įmanoma :) konditeriai ir baltymus iki standžių putų išplaka rankomis.
      Būtinas įrankis - plakimo šluotelė ir stiprios rankos :) Grietinėlė išsiplaka lengviau nei baltymai, tad tikrai nebūtų problemos be mikserio.

      Panaikinti
  12. O uogienes sluoksnis nedetas? Ar taip tik atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, nedėjau. ten kur matosi temsesnė vieta - biskvito viršus :)

      Panaikinti
  13. Sveiki, gal but praleidau, bet ar nereikia biskvitu sudrekinti pries tepamt pertepema? Nebus sasas? Aciu uz atsakyma:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. "sausas" - norejau parasyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš niekuo nelaisčiau - abu kartus kai kepiau šį tortą - sausas nebuvo. :) Kadangi kremo yra gana daug, o ir tortas vis tiek pastovi per naktį, kad skoniai susimaišytų, tai ir drėgmė pasiskirsto. TOrtukas gaunasi tikrai labai lengvas ir gaivus :)

      Panaikinti
  15. Atsakymai
    1. Visų produktų kiekius dalinkite (ne dauginkite) iš 0,59 ir vadovaukitės protingumo principu - gavusi rezultatą, kad reikia 3,38 kiaušinių, naudokite 3 didelius pavyzdžiui. :)

      Panaikinti
  16. sveiki, bandau kepti si torta, bet nelabai suprantu del tos zelatinos...turiu taip pat dr. oetker zelatina 12g pakeli ir ten raso kad visam siam pakeliui reikia 570ml vandens o jus sakote tik 60ml..kaip cia taip gaunas? gal galite padeti? aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ant pekelio parašyta, jog tokio kiekio želatinos pakanka 570 ml skysčiui sustingdyti. Mes juk stingdysime jogurtą ir grietinėlę, ne vandenį, todėl 60 ml reikia tik želatinos ištirpinimui :)

      Panaikinti
  17. Sveiki,
    sakykit ,o kokio svorio tortukas iseina is sitos normos? aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, aš niekada nesveriu savo gamintų tortų, nes gaminu sau, ne pardavimui. Man paprastai rodiklis būna torto išmatavimai, kokio dydžio tortas ir kiek maždaug gabaliukų gausis. :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...