2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Širšių medus


 Koks širšiu lizdas, be širšių medaus :)
Kai gaminau, galvojau ką parašysiu. Kaip pavyzdžiui, kad tai visai ne mano tipo desertas, dėl to tik dabar pagaminau - atsiradus spec. progai. Ale... Aš po fotosesijos tik laižau šaukštą, lažau, niam niam... jaučiu tik ausys kaista, veidai kaista, viduje taip maloniai šilta :D skanus dalykėlis :D 
Kad ir koks skanus jis būtų, vis tiek nesitikėjau tokio pasisekimo ir pripažinomo - jis buvo visuotinis ir audringas :) 
Gaminau pagal mamos receptą, nes savo laiku ji širšių medaus ne vieną puslitriuką sumakalavusi yra. Pagal jos patarimą dėjau cukraus pudrą, o ir tai ji man neištirpo, nors plakiau aš viską velnioniškai ilgai. Tai jei būčiau dėjusi cukraus, būtų reikėję plakti visą parą... 
Saldi nuodėmė, taigi mėgautis atsakingai! :)


Taigi, mums riekės (~500 ml širšių medaus):
4 kiaušinių trynių
140 g (200 ml) cukraus pudros
400 g (1 indelio) kondensuoto pieno
100 ml spirito


Galimi priedai (nebūtina):
aguonos
razinos - širšių geluonys (atsargiai, jos sugeria spiritą, suvalgius vieną, gali reikėti užkąsti, o pats medus bus švelnesnis)
riešutai
tirpi kava


Paruošimas:
  1. Cukraus pudrą po šaukštą dedame pas plakamus trynius, ir plakame kol ištirps arba tol, kol masė bus puri, balta. Dedant cukraus pudrą palaipsniui, ji ištirps lengiau - aš suverčiau visą vienu ypu, dėl to ji man ir neištirpo.
  2. Po truputį supilame kondensuotą pieną ir vėl gerai išplakame.
  3. Po šlakelį pilame spiritą nuolat plakant.
  4. Pagal pageidavimą įmaišome pasirinktus priedus.
  5. Širšių medų laikome šaldytuve. Pasak mano mamos, turi pastovėti prieš vartojimą bent parą.
  6. Mėgautis kabinant šaukšteliu, arba pateikti su taleriais ar kitokiais neutraliais sausainiais.

Į sveikatą! ;)


43 komentarai:

  1. Sis desertas jau seniai viliojo, tik labai gasdina zali tryniai, ypac kuomet yra giminaiciu niekaip neiveikianciu salmoneliozes, kuri po kurio laiko vel atsinaujina.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na taip, tokiu atveju aš irgi nesiryžčiau... Aš naudoju iš mamos gautus kiaušinius, tai tikrai žinau, kad viskas ok. Kiek žinau, širšių medų kiti gamina visai be trynių, o kiaušinių sterilizavimui naudoja stiprų sodos tirpalą..

    AtsakytiPanaikinti
  3. O jergutėliau, žinok vakar prieš naktį pamačiau Tavo šitas nuodėmes ir nepatikėsi - sapnavau, kad valgiau, laižiau jį, bet skonis lygiai toks koks kondensuoto pieno :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kondensuotas pienas ten tikrai nedominuoja ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Beja, gaminau aš širšių medų ir antrą kartą (pagal užsakymą :)) ir galiu pasakyti, kad pati konsistensija medaus labai priklauso nuo naudojamo kondensuoto pieno. Nepamenu koks jis buvo pirmąjį kartą, bet man buvo keista, kad ir išėmus iš šaldytuvo jis buvo skystokas. Mano atmintyje jis ne toks. Antrą kartą dariau su Marijėmpolės kondensuotu pienu (kur ant skardinės lietuvaitė) ir širšių medus gavosi tirštas, pakabintas šaukšteliu, nuo jo nevarva, yra tvirtas - toks koks ir turi būti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Teisingas klausimas :) Gaila, kad lengvo atsakymo nėra :) Aš gavau iš mamos, kuri gavo iš kaimynės, kaip padėką už bulves, o iš kur kaimynė - jau nebežinau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mes laikome ne saldytuve, o saldymo kameroje ir vadiname sita recepta karstais ledais :)
    Beje Taidai, salmonelioze kaiusinio tryni pasiekia tik tuomet jei kiauinis yra skiles, jei neskiles tiesiog nuplauni ir naudoji.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, geras! Tokio varianto dar negirdėjau, reikės išbandyti :) Ačiū, kad pasidalinai!!

      Panaikinti
  8. O mama nepasakojo šio gėrio kilmės?
    Tokie "nekalti" desertai atsirado sovietmečiu, Andropovo laikais, kai darbovietėse nevalia buvo nė minties pamintyt apie jokį kokių nors progų šventimą su laipsniais.
    Tada išradingieji ir sumąstė "Širšių medų" (kabini sau nekaltom akelėm kažkokį saldėsį) arba desertą-žele, taip pat su laipsniais ;)
    Pastarojo teko tik ragauti, negaminau, o va "Širšių medus" buvo nekart suktas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net neabejoju, kad tais laikais, kai nebuvo tokkio pertekliaus ir įvairovės kaip dabar, visų šeimininkių fantazija buvo labiau išvystyta :)
      O žele su laipsniais aš vis ketinu išbandyti, tik neprisiruošiu :)

      Panaikinti
    2. Na jokios problemos gauti spirito išsirašykit recepta pas šeimos gyditoja ir isigysit vaistinej☺

      Panaikinti
  9. Gal praejus metam kas nors jau rado atsakyma I klausyma kur gauti spirito? ziuriu liudnom akim I sita recepta jau senai senai. o pabandyti negaliu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įtariu, jei kas ir žino, tai svo šaltinių neišduoda :)
      O manasis gautas per "pažintis" skalsus, tad dar turiu :)

      Panaikinti
  10. na persalus galima kreiptis pas gydytoja ir prasyti kad israsytu receptuka spiritui, tada galesi nusipirkti vaistineje

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja deja, šiuolaikiniai medikai peršalimo spiritu nebegydo :D Bet mintis originali :D

      Panaikinti
  11. iki parduotuveje maciau uzpiltiniu degtines pirkti. jos stiprumas 80% gal tiktu. puse litro apie 30 litu kainuoja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už info! Aš esu tikra, kad tiktų :)

      Panaikinti
    2. Iki parduotuvėse parduodamas 80 laipsnių stiprumo Stakliškių "stiprus gėrimas" 200 ml,kaina-5,99 eurų.Vynotekoje yra Vilniaus degtinės 79 laipsnių stiprumo spiritinis gėrimas,1 l kaina apie 30 eurų."Širšių medų" gaminau iš 80% stiprumo Stakliškių "stipraus gėrimo" .Gavosi puikus "Širšių medus".

      Panaikinti
    3. Super, ačiū už pasidalinimą. Dabar kai parašėt, pagalvojau, kad namie turiu 80% Stroh'o. Širšių medus turėtų gautis ne šiaip niam, bet NIAM!

      Panaikinti
  12. sveiki, o jaigu pilciau samagona arba brendy?;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl samagono tai teoriškai galima, jei rinksitės stiprų, bet turėkite omeny, kad naminukė turi gana stiprų specifinį kvapą, kuris su šiuo desertu man, asmeniškai, sunkiai suderinamas :)
      O brendis yra per silpnas. Pagrindinė problema su širšių medaus gamyba ir yra rasti spirito, ar analogiško stiprumo neutralaus skonio alkoholio, nes sumaišius tiesiog su 40 proc. stiprumo gėrimu, neliks efekto :)

      Panaikinti
  13. Vienas geras žmogus pasiūlė idėją paieeškoti spirito pas bobutes, kurios turguose pardavinėja rusiškus vaistus. neabejoju, kad ten tikrai galima rasti tai ko reikia!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Spirito kreipkites i tuos kas parveza vaistu is Rusijos:) ten 100ml apie 4 litukus kainuoja:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Vilma, o gal pagal užsakymą to medučio parduodat? Mums ant krikštynų labai reikia, o niekur negausim taip greitai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Spėju,k ad tikrai apvėlavau atsakyti, bet mano atsakymas nebūtų nieko pakeitęs - aš gaminu sau ir savo artimiesiems, tikrai neturiu ambicijų savo pomėgio paversti komercine veikla :)
      Tikiuosi, kad radote kas Jums pagelbės!

      Panaikinti
  16. Ar sirsiu medus turi galiojimo laika? ketinu is anksto pagaminti krikstynoms, taciau nesu tikra ar iki ju nesuges...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mėnesį laiko galit drąsiai laikyti šaldytuve.

      Panaikinti
    2. Ačiū, Julija :)
      Viskas šiame pasaulyje turi galiojimo laiką :) Koks širšių medaus galiojimo laikas, nepasakysiu, bet Julija teisi, mėnesį tikrai drąsiai galima laikyti šaldytuve. Aš esu palaikiusi ir suvartojusi dar ilgiau. Cukrus ir spiritas puikūs konservantai.

      Panaikinti
  17. Sveiki pagal recepta kiek iseina sio medaus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm, geras klausimas ir taiklus, bet aš vis gamindama pamirštu tai pasižymėti. Įvertinus naudojamus produktus ir jų kiekius, teoriškai turėtų gautis apie 700-750 ml.

      Panaikinti
  18. Vilniaus degtine gamina uzpiltiniu degtine 79%, tikrai ne visur jos buna, butelis apie 30 lt, bet ji puikiai tinka sirsiu medui.. mes si geri taip pat gaminam ir su vyru laizom:) juokiames, kad mes naudijam kaip antigripina:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Margarita! Apie užpiltinių degtinę dar negirdėjau, o juk ji tikrai puikiausiai šiam reikalui tinka.

      Panaikinti
  19. Ir beje is sito kiekio produkti gaunasi tik apie 5siek tiek daugiau nei 500 ml

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki. Norėjau paklausti, kokio stiprumo turi būti tas spiritas?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Na, su spirito gavimu- tikrai sunku. As naudoju degtine- ir jos stiprumo pakanka :) Pabandykite ideti dziovintas dumo skonio ( rukytas) slyvas. Jos taip pat labai tinka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Slyvų idėja tikrai įdomi! Tik aš jau nepamenu kada paskutinį kartą mačiau rūkytų džiovintų slyvų...reikės paieškoti. Dėl stiprumo - taip medus tiesiog mažiau "trenks į galvą", bet savo žavesio neturėtų prarasti :)

      Panaikinti
    2. Lenkijoj prekybcentriuose yra pirkti 95 ir 96 laipsnių.

      Panaikinti
  22. Man tai super su graikiškais riešutais. Susmulkinu ir sumaišau. Niam niam niam....

    AtsakytiPanaikinti
  23. Spirito laisvai galima nusipirkti Lenkijos parduotuvėse kai važiuosite.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip ačiū! Manau, kad tokia info tikrai daug kam pravers!

      Panaikinti
  24. O graikinius riešutus reiketų kepinti ar ne?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...