2010 m. rugsėjo 28 d., antradienis

Medaus tortas


Kadangi medaus tortas man nuo seno yra vienas pačių skaniausių, tai jau laukiau progos, kada galėsiu tokį iškepti pati. Šiaip tai ne pirmas medaus tortas mano gyvenime - kažkada paauglystėj buvau pamėgus virtuvę ir tokių tortų bent tris esu iškepusi, bet tai buvo seniaiiii labai seniaiii :)
Kadangi proga labai rimta - mano dabartiniam viršininkui sueina rytoj pusė metų, išmušė torto valanda :) Turiu pasakyti, kad tortas labai skanus. Labai savim didžiuojuosi :) 

Taigi, mums reikės:
Lakštams:
2 nedideli kiaušiniai
2 VŠ medaus
50 g margarino (sviestas pasak recepto autorės netinka)
90 g (100 ml) cukraus (dėjau truputį rudo, truputį balto)
340 g (500 ml) miltų
1,5 AŠ sodos
1 VŠ acto (sodos nugesinimui)
aš dar įdedu cinamono, gvazdikėlių

Pertepimui:
170 g cukraus
420 g ir 200 g indeliai grietinėlės (35% riebumo)
tarkuotos citrinos žievelės ir sulčių pgl skonį arba citrinos rūgšties

Paruošimas:
  1. Kiaušinius, medų, margariną ir cukrų sudedame į metalinį indą, kurį dedame virš puodo su vandeniu ir kaitiname nuolat maišydami. Maišyti, kol gausime vientisą masę. Neužvirinti. Nukelkime nuo ugnies.
  2. Į gautą masę pilame nugesintą sodą. Viskas turėtų suputoti. 
  3. Beriame miltus, maišome, vėliau minkome.
  4. Gautą tešlą padaliname į 5 dalis.
  5. Kiekvieną dalį kočiojame iš karto ant kepimo popieriaus (nereikės trapios plons otešlos niekur kilnoti), kol gauname 3-4 mm storio lakštą. Aš kočioju tol, kol kočiojasi. Lakštai vėliau nuo kremo išsipūs.
  6. Pasiimame formą ir nupjauname perteklių. Taip paprasčiau, nei pjaustant iškeptą lakštą, kuris garantuotai sutrupės. Nupjautą tešlą iškepame kartu, bus trupiniams.
  7. Lakštus kepame 5-7 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. atvėsiname ant grotelių.
  8. Atšaldytą (būtinai) grietinėlę išplakame su likusiais pertepimui skirtais ingredientais iki standžios masės.
  9. Tepame grietinėlę ant lakštų. Dedant kitą lakštą ant viršaus, paspaudžiame, kad grietinėlė tolygiai pasiskirstytų.
  10. Likusia grietinėle aptepame torto kraštus.
  11. Iškeptus, trupiniams skirtus tešlos likučius, sumalame (pvz. su blenderiu) ir per sietelį užbarstome ant torto. Paveiksliukui trupinius padariau iš pusės selgos kakavinio sausainio.
  12. Tortą pateikti mažiausiai po 12 valandų, o geriausia bent po 18 valandų.
Skanaus!

P.S. Po paros šaldytuve torto lakštai dar nebuvo visiškai sudrėkę nuo grietinėlės (skoniui tai visai nekliudė), kas yra keista, nes iškepę ir atvsę jie nebuvo kieti. Ateičiai galima lakštus sulaistyti tarkim saldžia arbata.
P.P.S lakštus galima išsikepti ir gerokai anksčiau, nes jie negenda. Taip vienu kartu būtų sugaištama mažiau laiko.
P.P.P.S. Aš, kepdama šį tortą, visada naudoju tik sviestą.



Šaltinis: čia.

15 komentarų:

  1. Klausyk, o ar bandei biskvitui sviestą? kažin kodėl jis netinka? negi dabar man pirkti to margarino..hm

    Šiandien kepsiu, nes pagaliau prisiruošėm po 2 mėnesių į dzūkiją :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebandžiau šitam konkrečiai. Bet vakar kepiau kitokį medaus tortą - biskvitinį. Jam irgi rašė, kad reikia margarino, ne sviesto. Bet margarino aš neturėjau tai dėjau sviestą. Gavosi super duper :)

      Panaikinti
    2. parasyikit biskvitinio torto recepta..

      Panaikinti
    3. Jį galite rasti čia: http://shirshiulizdas.blogspot.com/2012/04/biskvitinis-medaus-tortas.html

      Panaikinti
  2. hm, issikepiau as siuos lakstus, miltu dejau daugiau (kaip ir paskaiciau kitame Jusu recepte - lipo tesla prie ranku, tai dejau, kiek atrode reikalinga, bet dar gan daug reikejo prideti), ir ka - lakstai gan kieti, sakyciau. kaip kalediniai meduoliai. apipjaustinejau netrukus po iskepimo, tai sonus (aisku, jie ploniausi) galejau skusti.
    tai sukroviau visus i maisiuka, uzrisau, kad minkstetu, bet vis tiek neramu - ar ne per kieti? gal visgi miltu perdaug buvo?
    dabar dilema, ka daryti toliau - sutepinesiu siandien grietine, is Jusu kito recepto, valgysime penktadieni, taigi 2 paras stoves suteptas, bet gal visgi papildomai drekinti sirupu? o gal geriau grietineles pertepimas, gal jis slapesnis? o gal maisyti grietine su grietinele ar net pienu? o gal nedeti zelatinos? visgi medaus torta isivaizduoju minkstais lakstais..
    idomu, kaip cia man viskas gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man šie torto lakštai irgi gaunasi kieti finale, taip ir turi būti - kaip sausainiai.
      Aš šito torto lakštų niekada nedrėkinu, bet Jūs dėl šventos ramybės, ir artimiausių dviejų naktų ramaus miego galite lengvai patepti lakštus su saldinta arbata. Per dvi paras jis tikrai turi susitovėti, sudrėkti ir pasiskirstyti skoniai.
      Dėl grietinėlės ar grietinės, tai mano neprofesionalia nuomone, didelio skirtumo sudrėkinimo efektui išgauti aš nematau. Tik pieno tai tikrai nereikia :) Jei darysite tik su grietine, želatinos reikės, nes grietinė ne tokia tvirta, kaip grietinėlė, todėl išskys.
      Svarbu pertepimo prikrauti dosniai, kad užtektų įsigerti į lakštus ir dar tarp jų liktų, kaip kad parodyta pas mane :)

      Linkiu skanaus torto ir labai lauksiu atsiliepimo apie rezultatą :)

      Panaikinti
    2. aciu, Vilma, uz toki greita atsakyma, pasiseke man ji gauti dar pries sutepima. Taip ir darysiu - plaksiu tik grietine, su zelatina, bet del visa ko sudrekinsiu ;)
      butinai parasysiu, kas gausis, nors manau, kad bus viskas gerai :)

      Panaikinti
    3. Tikiu, kad viskas bus gerai :)
      Lauksiu įspūdžių ;)

      Panaikinti
    4. štai ir ateinu su feedback'u apie tortą - vakar prapjovėme :)
      paskutinę akimirką sutepinėdama visgi nusprendžiau, kad jei papildomai sudrėkinsiu, tai niekad nesužinosiu, ar užtektų drėgmės iš pačio kremo, tai ir nedrėkinau. Dvi paras tortas stovėjo šaldytuve/drėgname balkone ir sudrėko puikiai! Papločiai visiškai pasikeitė, iš buvusių kietų tapo minkšti, kaip ir turi būti.
      Pertepimą dariau grietinės, pagal šį receptą: http://shirshiulizdas.blogspot.com/2011/09/medaus-tortas.html.
      Verdiktas - labai liuks tortas! visiems patiko :)

      Panaikinti
  3. LQBAI PATINKA TIK AR GALIM VIETUI MARGARINO DETI ISLYDITA SVIESTA MACAU

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima, aš visus kitus kartus (o jų buvo daug) naudojau tik sviestą.

      Panaikinti
    2. o galima vietoj grietineles deti grietine?

      Panaikinti
    3. Drąsiai! Esu įdėjusi dar kelis medaus torto variantus ir vienas pertepimas buvo tik su grietine, kitas grietinė, maišyta su grietinėle.
      Variantas su grietine čia: http://shirshiulizdas.blogspot.com/2011/09/medaus-tortas.html

      Panaikinti
  4. perstori lakstai gaunasi,is tiek teslos reikia gaminti 7 ir daugiau grietineles.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lakštai šio tipo medaus tortui tikrai ne per stori. Kočioti juos reikia plonai plonai, o nuo greitinėlės jie išsipučia. Jūs tikriausiai maišote su plonasluoksniu medaus tortu, kurio lakštai yra labai ploni ir jų turi būti daug. Kaip šiame: http://shirshiulizdas.blogspot.com/2012/02/medaus-tortas-pagal-beata.html

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...