2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Beatos draugės Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas


Originalus jo pavadinimas "Vilmos obuolių ir varškės pyragas", bet pagalvojau, kad pas mane šis pavadinimas skambės keistai :) Šis pyragas mano sąrašuose jau seniai seniai, bet jam vis neatėjo eilė. Bet kai Beata savo laidoje jį taip išgyrė, jis greitai pakilo sąraše aukštyn. Pyragas tikrai skanus, nors aš po tokių pagyrų užsikėliau lūkesčius iki padebesų ir tikėjausi ten patekti jo paragavusi, bet taip neįvyko, nežinau kodėl. Nors jis tikrai skanus. Va kas būna su tais nepamatuotais lūkesčiais. Mano mama, paragavusi, užsakė, kad iškepčiau tokį jos draugės gimtadieniui. Būtent šitą, o ne kažkurį iš anksčiau keptų, tai va. Labai skanus reiškias.
Ir ta proga sveikinu visas Vilmas su vardadieniu! :) Aš dovanų gavau Beatos knygą, ot :P

Taigi, mums reikės (20 cm skersmens apvaliai formai):
Tešlai, ar tiksliau trupiniams:
120 g šalto sviesto (pabuvusio ir šaldymo kameroje)
200 g miltų
60 g (~4 VŠ) cukraus

Varškės masei:
360 g pusriebės varškės
2 kiaušinių
5-6 VŠ cukraus (pamečiau skaičių bedėdama, nes mažasis gaminimo eigoj išsivedė mane pažaisti)
kiti, mačiau, deda 2/3 VŠ (1 VŠ - 500 g varškės) krakmolo, įmaišo pabaigoje. Aš nedėjau

Obuoliams:
4 labai didelių obuolių (pjaustytų obuolių kiekis, tūrio prasme, turėtų būti toks kaip varškės), obuolius galima pakeisti obuoliene, tada nereikės cukraus
cinamono (dėjau "iš akies", bet koks šaukštas du tai tikrai buvo)
cukraus, priklausomai nuo obuolių rūgštumo. Aš dėjau gal pora šaukštų

Viršutiniam trupinių sluoksniui papildomai:
1 VŠ rudojo cukraus
cinamono

Mano pyragas nebuvo labai saldus, taigi jei mėgstate saldžiau - įdėkite po šaukštą papildomai cukraus, arba tiesiog ragaukite.


Paruošimas:
  1. Beriame miltus į dubenį. 
  2. Sviestą tarkuojame į miltus burokine tarka vis pabaksnojant į miltus, kad neliptų į vieną sviesto gabalą, o pasidarytų trupiniai. 
  3. Dviejų peilių pagalba sviestą ir miltus graitai maišme, kad gautųsi smulkūs trupinėliai. Trupinti baigiame rankomis.
  4. Įpilame cukrų ir gerai išmaišome. Paragaujame ar cukraus netrūksta. Dedame į šaldytuvą, kol pasiruošime visa kita.
  5. Į varškę įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir blenderio pagalba viską sutriname iki vientisos masės, kol neliks varškės gumulėlių.
  6. Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis. Aš tarkavau su tarka, kur šone du peiliukai.
  7. Obuolius apibarstome cukrumi (kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo) ir daaaug cinamono.
  8. Atsegamos torto formos (nors galima naudoti ir paprastą formą) dugną išklojame kepimo popieriumi.
  9. Į formą suberiame 2/3-dalius tešlos ir tolygiai paskirstome ant dugno.
  10. Pilame varškės masę ir tolygiai paskirstome.
  11. Beriame obuolius, jų turėtų būti beveik iki kepimo formos viršaus. Kepdami jie sukris.
  12. Į likusį trečdalį tešlos beriame šaukštą rudojo cukraus ir dar cinamono. Tešlą tolygiai paskirstome ant obuolių.
  13. Kepame iki 180 laipsnių įkaitntoje orkaitėje apie 1 valandą ant žemiausiame orkaitės trečdalyje, kad gerai iškeptų pagrindas. Mano obuoliai nesukepė iki minkštos masės ir buvo gana tvirti, taigi reikėtų kepti 1,5 valandos. Nors gal priklauso ir nuo obuolių.
  14. Valgyti ataušusį, o geriausia - per naktį pastovėjusį šaldytuve.

Skanaus!



Šaltinis: Beatos virtuvė

7 komentarai:

  1. OOOOOO...garsusis Vilmos pyragas, kepus jį jau gal kokius 5 kart, vienas iš pirmųjų mano keptų pyragų, kuris gavosi nerealus! Nors dabar tai jau senokai jį kepiau, nes noris išbanpdyt vis naują :D bet šis tikrai niam!
    Beje faina, kad Tavo mamytė tokia dėmesinga, fainuolė, net ir su dovanom atkeliavo, šaunuolė!
    Ma (tai pagal mano mažąją princesę vadinasi bučinukas) ir nuo mūsų :***

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) Knygą tai mano dėmesingasis mylimasis padovanojo :) Nors ir mama su neprastesnėm dovanom atkeliavo. Atiu (pagal mano šefuką) už bučkius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su vardadieniu! Aš irgi šį paskutinėje laidoje nusižiūrėjau, dar nesu gaminusi, bet po tokių pagyrų teks suskubti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū! :) Jis tikrai skanus, bet visada yra subjektyvumo faktorius. Tarkim mano vyruijis visai neskanus, nes nevalgo obuolių kepiniuose :) Svarbu neužsikelti lūkesčių kartelės per aukštai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su vardadieniu! pas mane sarasuose ir pakilo sis pyragas po tavo iraso ir foto :) Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už sveikinimus ir ačiū už komplimentą ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...