2011 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Plaktos grietinėlės keksiukai

Netikėtai šaldytuve iš už kampo išlindo pakelis grietinėlės, taigi, aš ilgai nesvarsčiau ką su juo veikti. Dar vis prisimenu tą nuostabų plaktos grietinėlės keksą. Šį kartą įvairovės dėlei kepiau keksiukus. Kadangi grietinėlės šį kartą buvo mažiau, tai pakoreguoju kiekius ir pakartoju receptą. Pakartosiu ir panegiriką :) Keksiukai tokie nerealūs, minkšti purūs ir tirpstantys burnoje, kad net nepajauti, kaip išnyksta burnoje. Nuoširdžiai rekomenduoju produktų kiekį dvigubinti, nes kai paskanausite rezultato, susinervinsite, kodėl jų tiek mažai.

Taigi, mums reikės
130 g 405 D tipo miltų (tiks ir paprasti)
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 ml grietinėlės (35 proc.)
2 didelių kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus
115 g cukraus

Paruošimas:
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
  2. Grietinėlę išplakame iki lengvų putų. Nereikia plakti iki standumo.
  3. Kiaušinius išplakame su vaniliniu cukrumi.
  4. Į kiaušinius įmaišome grietinėlę ir dar plakame pusę minutės.
  5. Beplakant po truputį supilame cukrų.
  6. Įsijojame miltus ir atsargiai išmaišome.
  7. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Patikriname mediniu pagaliuku, jei susas - iškepę.
Skanaus!

P.S. Iki šiol keksiukus  kepdavau savo silikoninėse formelėse, bet šį kartą nusprendžiau panaudoti seniausiai nusipirktas popierines formeles keksiukams. Žinojau, kad vienas sluoksnis tikrai tešlos neišlaikys, taigi dėjau dvi, kartais tris formeles. Vis tiek keli išdykeliai pabėgo. Taigi, naudojant popierines formeles reikia dėti ne mažiau tris vienetus formelių, o dar geriau, jei negaila, keturis.

30 komentarų:

  1. ką dariau ne taip kad keksiukai neiškilo o sukrito dar kepimo proceso metu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai gaila, kad keksiukai nesigavo... Kodėl taip nutiko, galiu tik spėlioti. Pagooglinau šiek tiek, tai kaip preižastį, kodėl kepinys neiškyla ir sukrenta, jei dedamas į nepakankamai karštą orkaitę, arba kepimo metu orkaitė buvo darinėjama... kadangi šie keksiukai skiriasi tuo, kad juose naudojama plakta grietinėlė, tai gal ji buvo per daug išplakta? Gaila, kad nepavyko, nes keksiukai tikrai skanūs...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na va, jau kepa:)
    tesla skani be galo-praktiskai galima ir nekept:) tikiuosi iskeps tinkamai, nes gan idomi tesla:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. na va, iskepe:) puikus, lengvi skanus keksiukai:) aciu!!! bet asmeniskai mano favoritai-varskes keksiukai pagal jusus recepta:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, Ieva, kad patiko ir labai džiaugiuosi, kad randate pas mane skanių receptų :) O su skoniu tai jau įsitikinau daug kartų, skaitant kito nuomonę reikia būti atsargiam, nes kas skanu vienam, gali būti ne taip skanu kitam :)

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    Ka tik kepiau keksiukus pagal si recepta, jie gavosi ypatingai minkstuciai. Man jie skanus, ir vaikai su malonumu juos valgo. Aciu uz recepta. Rasa

    AtsakytiPanaikinti
  6. Iskepiau keksiukus, skanus :) tik man jie gavosi sausi :( viska dariau palei recepta. O kokie jie turi buti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sausi jie, kiek atmenu, tikrai nebuvo. Gal ilgokai kepėte? Kita vertus, kiekvienas skirtingai suprantame kepinio drėgnumą. Mums jie tikrai nebuvo sausi. :)
      Džiaugiuosi, kad bent jau skanūs buvo :)

      Panaikinti
  7. man sie keksiukai gavosi ne geltoni o tokie rudi, viska dariau pagal recepta ir nesuprantu kodel taip:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rudi paviršiuje ar ir viduje. Jei piviršiuje, gal per ilgai pakepėte. Bet jei viduje - atvirai sakau, kad neturiu variantų. Kepiau juo ne vieną ir ne du kartus, visada gaunasi taip, kaip foto.

      Panaikinti
  8. Keksiuku dar nebandziau kepti, bet ketinu. O rasau nes norejau patarti - popierines formeles statau i silikonines ir kepu :) Tada uztenka ir vieno popieriuko, ir formeles plauti tenka minimaliai (tik jei netycia isterlioju pilant tesla) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Aš taip ir darau paprastai, bet turėjau prisipirkusi popierinių formelių, kurios man netilpo nei į vienas mano turimas silikonines, tad teko suktis iš padėties :)

      Panaikinti
  9. siaip pastaba, kad keksiukai 'nepabegtu' is popieriniu formeliu, tos formeles yra statomos i keksiuku formu padekla, kuriame ir kepama =)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip daro apdairios šeimininkės, kurios nusiperka popierinių keksiukų formelių tokio dydžio, koks keksiukų formų padėklas, bet čia ne tas atvejis :D Ačiū už gerą patarimą :)

      Panaikinti
  10. Labai skanuciai. Siandien per pusrycius dviese prarijom visus 12 :-D aciu uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
  11. sveiki, iskepiau as siuos keksiukus skonis tai superinis, tik va man kepe ilgiau, o kai iskepe labai sukrito, tai ka ne taip padariau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl sukritimo jau esu rašiusi komentaruose aukščiau. Papildoma priežastis, kurią neseniai perskaičiau, kad kepiniai sukrenta, jei būna per dauk kepimo miltelių. Bet jei naudojote tiek, kiek parašyta recepte, o man jie nesukrisdavo, tai priežastis ne ta.
      dėl kepimo laiko - gali būti, kad jūsų formelės didesnės. O šiaip visada reikia atminti vieną taisyklę, jog orkaitės kepa skirtingai, tad kad ir koks laikas būna nurodytas recepte, reikia kepinį pradėti tikrinti anksčiau, ir nenustebti, jei prireiks laiko kelimui daugiau :)

      Panaikinti
  12. Išbandžiau šiuos keksiukus keletą kartųvir pastebėjsu, kad daug geriau jie iškyla su 30% grietinėle, nei su 35%, su riebesne kaip tik jie sukrenta, įdumba. :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Evelina, ačiū! Gali būti, kad čia ir yra paslaptis. Man, iškepusiai begalybę keksiukų (na gerai, gal truputį dėl kiekio ir perdėjau), keksiukai sukrito vieną vienintelį kartą - kai kepiau šiuos keksiukus. Kadangi buvo ne pirmas kartas kai juos kepu, buvo visiška mįslė, kodėl taip nutiko.

      Panaikinti
  13. Sukrito ir man :( 2 kart bandziau ir tas pats :( ar naudojate ventiliatoriu ksi kepa jie?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Manau, kad radau atsakyma :) bet reikia isbandyti pirma :) kiausinius su cukrum reikia isplakti ir neperplakti grietineles. O isemus is orkaites po 15min.jus juos padedate su skarda atvesti? Ar kaip darote?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, tikriausiai esminis - neperplakti grietinėlės. Aš šiandien juos kepsiu, žiūrėsiu kaip bus :) Kepiau šiuos keksiukus, ar keksą gal jau 6 kartus, sukrito vieną kartą. Įtariu, kad perplakiau grietinėlę.

      Panaikinti
  15. Jau kepa :)
    Tešla iš tikrųjų labai skani, tik tokia tąsi man gavosi :) Žiūrėsim, kas gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Jau ne kartą kepiau šiuos keksiukus ir visda puikiai pavykdavo, kol nepakeičiau orkaitės. Jau dukart naujoj kepiau ir abu kartus jie sukrenta. Gal, kad kepu su vėjeliu, bet įtariu, kad tiesiog gerai neišplaku kiaušinių (grietinėlės tikrai neperplaku).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei pokytis aiškus, siečiau su juo. Šiaip vėjelis prideda, berods, bent 20 laipsnių karščio, tad keksiukų sukritimą siečiau su tuo. Jei įmanoma, išjunkite ventiliatorių. Aš kepu be jo.

      Panaikinti
    2. Tikrai bandysiu, bet dar norėjau paminėti, kad viduj gaunasi tuščiaviduriai. Tai ir pamaniau papildomai, kad gerai neišplakiau kiaušinių :).

      Panaikinti
  17. Kepdami gražiai iškilo, o ištraukus sukrito, kaip ir daugumai čia.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...