2011 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienis

Granola


Turiu keistą bruožą: kuo lengviau ir greičiau gaunamas rezultatas, tuo sunkiau man prisiruošti. Taip nutiko prieskoniniam sviestui, kuriam ruošiausi turbūt 5 metus ne mažiau. Taip nutiko ir granolai. Suskaičiavau, kad užsisaugojus buvau net 10 granolos receptų. Visur buvo parašyta, kad rezultatas nustebina, kad skonis tobulas, kad pagaminimas juokų darbas, bet vis neprisiruošdavau. Bet po Beatos laidos nusprendžiau, kad kiek galima laukti. Ir tikrai...laukiau per ilgai, nes skonis - tobulas, o pagaminimas - 5 minutės realaus darbo.... 
Vakar užsimaniusi deserto jį pasidariau iš šios granolos, natūralaus jogurto ir banano - nuostabu!


Sausam mišiniui:
400 g trijų grūdų dribsnių (būčiau ėmusi ir 5 grūdų, bet nebuvo)
55 g migdolų drožlių
20 g linų sėmenų
50 g saulėgrąžų
45 g kokoso drožlių
100 g smulkintų kepintų žemės riešutų

sezamo sėklų (nedėjau)
moliųgų sėklų  (nedėjau)
graikiškų riešutų  (nedėjau)
aguonų  (nedėjau)

sėklų ir riešutų bendras svoris turėtų būti lygus dribsnių svoriui ar vos mažiau

Sirupui:
130 g medaus
65 ml neintensyvaus kvapo aliejaus
mažo žiupsnelio gvazdikėlių
1 AŠ malto cinamono
žiupsnelio druskos

Papildomai:
džiovintų spanguolių
razinų
šokolado
NB! Jei dedame spanguolių ar razinų, sumažiname riešutų kiekį, kitaip , pasak Beatos, granola bus jau per daug turtinga.

Paruošimas:
  1. Riešutus susmulkiname.
  2. Visus, sausam mišiniui, skirtus produktus sumaišome.
  3. Sirupui skirtus produktus pakaitiname, kad medus susimaišytų su aliejumi. Neužviriname. Beriame prieskonius.
  4. Sausus produktus sumaišome su sirupu.
  5. Gautą mišinį beriame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir tolygiai paskirstome. Sluoksnis neturėtų būti storas - ne storiau nei pora centimetrų.
  6. Kepamei iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, kas 10 min. granolą pamaišant, kad keptų tolygiai. Nuolat stebime, kad nesudegtų. Aš kepiau dvejose skardose iš karto. Nustačiau 150 laipsnių temperatūrą ir įjungiau ventiliatorių (žr. P.P.S.).
  7. Išėmus iš orkaitės ir granolai visai atvėsus įmaišome spanguoles ir/ar razinas bei gi smulkintą šokoladą, jei naudojate.
  8. Paruoštą granolą, laikomą sandariai uždarytą, galima naudoti apie mėnesį.
Skanaus!


Mintys ateičiai:

Aliejų galima būtų keisti sviestu. Ir jei norime ne dribsnių spuryčiams, o sveikuoliškų batonėlių, iškepusią granolą suspaudžiame, suformuojame stačiakampį, prispaudžiame kuo nors sunkiu ir paliekame, kol atvės. O kai atvės, supjaustyti peiliu ar tiesiog sulaužyti.




Šaltinis: Beatos virtuvė

P.S. Kartą kepdama granolą į sirupo mišinį įmaišiau 3-4 šaukštus obuolienės (medaus kiekį truputį pamažinau). Super - nors ir silpnas, tačiau obuolių aromatas tikrai jautėsi.

P.P.S. Kadangi granolą jau kepiau ne kartą ir ne du, turiu keletą pastebėjimų. Riešutai ir sėklos yra linkę iškepti greičiau, nei visa kita spėja iškepti, todėl saugiau kepti 150 laipsnių temperatūroje.

1 komentaras:

  1. Taip taip pasakiškai skanus reikalas. Ir su jogurtu ir su pienu ir su plakta grietinėle

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...