Niekada nevalgiau, o tuo labiau negaminau daugiaryžio, ar kitaip risotto. Pagalvojau, kad jau laikas būtų užpildyti šią išsilavinimo spragą. Taigi vakar vakarienei valgėme risottą su vištiena ir moliūgu. Man patiko. Labai! Mano brangusis vakarienę "užskaitė", bet euforijos ji jam nesukėlė. Mažasis valgyti atsisakė, tačiau sutiko su kompromisu valgyti vištieną iš risotto.
Prieš gamindama apie risotto skaičiau nedaug. Tiesa, jau gaminimo procese pastebėjau vieną skirtumą nuo mano pasirinkto recepto ir iki šiol skaitytųjų: manąjame vynas pilamas proceso viduryje, tuo tarpu, kiek teko skaityti receptuose - vynas pilamas pirmiausia, dar prieš sultinį. Nuo recepto nenukrypau, bet reikės pabandyti ir kitą variantą ir įvertinti skirtumą. Beja, Linas Samėnas taip pat rekomenduoja vyną pilti proceso viduryje.
Nekukliai manau,kad mano rizoto gavosi toks koks turi būti - ryžiai nesuvirę, bet ir ne kieti. Pats patiekalas ne ištižusi košė, bet ir ne sausi ryžiai. Kadangi fotografavau kitą dieną, tai ryžiai buvo sugėrę visą drėgmę, ir rizotas specialistų, tikriausiai, jau būtų kvalifikuotas kaip vos per sausas (gal). Ai, bet buvo vis tiek labai skanu.
Patiekalo gamyba tikrai nesudėtinga ir, sąlyginai, daug laiko neužimanti.
Nekukliai manau,kad mano rizoto gavosi toks koks turi būti - ryžiai nesuvirę, bet ir ne kieti. Pats patiekalas ne ištižusi košė, bet ir ne sausi ryžiai. Kadangi fotografavau kitą dieną, tai ryžiai buvo sugėrę visą drėgmę, ir rizotas specialistų, tikriausiai, jau būtų kvalifikuotas kaip vos per sausas (gal). Ai, bet buvo vis tiek labai skanu.
Patiekalo gamyba tikrai nesudėtinga ir, sąlyginai, daug laiko neužimanti.
Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
250 g vištienos file (vieno vnt.)
450 g moliūgo
350 g Arborio ryžių
1 l vištienos sultinio
100 ml balto vyno (aš kadangi prijaučiu suvalkiečiams, tai nusipirkau vyno skirto maisto gamybai), jei vyno nenaudojame, padidiname 100 ml sultinio kiekį
1 didelio svogūno
3 VŠ alyvuogių aliejaus
50 g sviesto
žiupsnelio džiovintų čiobrelių
1 lauro lapelio
druskos, pipirų pagal skonį
4 VŠ tarkuoto parmezano ar "Džiugo"
Paruošimas:
- Vištienos file supjaustome nedideliais gabalėliais, beriame juos į keptuvę su šlakeliu įkaitinto aliejaus. Pabarstome druska, pipirais, česnako granulėmis ir kepiname kol iškeps.
- Svogūną smulkiai supjaustome.
- Moliūgą nulupame, pašaliname sėklas ir supjaustome mažais kubeliais.
- Sultinį užviriname ir paliekame ant viryklės, kad būtų karštas. Gėda pelėda, bet aš sultinį dariau iš vandens ir dviejų kubelių pirktinio sultinio. Neabejoju, kad rizotas būtų dar skanesnis su naminiu sultiniu.
- Įkaitiname keptuvę, pilame aliejų, dedame sviestą ir jiems įkaitus beriame smulkintą svogūną. Kepiname kol pasidarys skaidrus.
- Pas svogūną beriame čiobrelius, dedame lauro lapą ir suberiame ryžius. Lengvai, kelias minutes apkepiname, kol ryžių galai pasidarys skaidrūs.
- Sudedame kubeliais pjaustytą moliūgą, lengvai permaišome ir įpilame samtį karšto sultinio.
- Troškiname uždengus keptuvę 20 min. Karts nuo karto patikriname ar ryžiai nesugėrė viso sultinio, jei taip, sultinio įpilame dar ir truputį pamaišome. maišyti per daug nereikia, kad nesugadintume ryžių struktūros ir negautume košės.
- Sudedame vištieną, supilame vyną, išmaišome. Supilame likusį sultinį ir kaitiname 15 minučių, vis pamaišant.
- Pagal receptą beriame pagal skonį pipirų, druskos, jei trūksta ir tarkuotą sūrį. Išmaišome ir paliekame uždengtą 5 min. pastovėti. Kadangi žinau, kad mažasis Džiugo nemėgsta, tai sūrį užbėriau ant rizoto lėkštėse. Beliko išsimaišyti ir ragauti.
Skanaus!
Šaltinis: delfi.lt
Receptas skamba skaniai ir patiekalas atrodo gardus. Tačiau nesupykite, bet iki tikrojo risotto jam dar šiek tiek trūksta. Ko? Ogi kreminės tekstūros.
AtsakytiPanaikintiGeras risotto turėtų būti tokios konsistencijos, kad įkrėstas į lėkštę švelniai slystų lėkštės paviršiumi ir "išsileistų". Va, kaip čia: http://simplyrecipes.com/photos/shrimp-risotto.jpg
Ryžių išskirtu krakmolu sutvirtinto padažo turi būti daug. Viena paslapčių - geri ryžiai. Ir būtinai carnaroli, o ne arborio.
Labai geras straipsnis apie tai, kaip išvirti puikų risotto yra čia: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2010/may/06/how-to-make-perfect-risotto
Tikiuosi, kad patarimai nors šiek tiek pravers ;)
Ačiū labai už patarimus! straipsnį perkaičiau ir kitą kartą darydama risotto juo būtinai remsiuosi. Manieji ryžiai ir buvo kreminės konsistensijos kai juos pateikiau, bet kadangi, kaip rašiau, fotografavau kitą dieną, visa drėgmė buvo sugerta. Bet neatmetu varianto, kad sultinio galėjau įpilti ir daugiau, nes supyliau ne visą pasigamintą, tiesiog pasirodė, kad viskas kaip turi būti.
AtsakytiPanaikintiDar kartą labai ačiū už pastabą ir patarimus, jie labai naudingi!
Patiko man Jūsų risotto, buvo puiki vakarienė. Ačiū. Ir apskritai man patinka Jūsų blog'as, - jaukus toks :) ir skaniai gamint mokat. Sėkmės! Tikrai dar užsuksiu į svečius ne kartą. Jollanta
AtsakytiPanaikintiAčiū, Jollanta, už tokius šiltus žodžius! Tai pats geriausias įvertinimas, koks tik gali būti :)
Panaikinti