2011 m. spalio 4 d., antradienis

Ruginė duona su grietine (kepta duonkepėje)



Labai skani duona. Kažkuo man primena man pastaruoju metu skaniausią pirktinę sumuštinių duoną, kuri man mįslė: 100 proc. iš ruginių miltų, bet puri kaip kvietinė. Šita duonytė labai minkšta, puri, skaniai kvepianti. Didysis sumuštinių duonos ekspertas įvertino kaip skanią, bet.... netinkančią su sūriu. Prie jos reikia mėsos, matai. Man tiko ir su sūriu :) Dėl kažkokių priežasčių ji man sukrito. Nuo to nukentėjo tik išvaizda, bet ne skonis.

Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
1/2 puodelio vandens
1 1/2 VŠ balto acto
100 g (1/3 puodelio) grietinės
270 g (1 1/2 puodelio) kvietinių miltų
75 g (3/4 puodelio) ruginių miltų
3/4 VŠ cukraus
3/4 AŠ druskos
1 3/5 AŠ sausų mielių
Galima įdėti mėgiamų sėklų, bet aš šį kartą susilaikiau. Beja, mačiau per TV KTU mokslininkes kalbant, kad saulėgražos kepiniuose nėra gerai, nes turi daug aliejaus, kuris kepdamas dega ir susidaro negeri junginiai.

Paruošimas:
  1. Pagal duonkepės reikalavimus sudedame visus produktus.
  2. Kepame baltos duonos (pagrindine) programa.
Skanaus!

O štai ką sako knyga "Kepame duoną namuose" apie tuos kelis šios duonos trūkumus, nutikusius man:

Priežastys, kodėl galėjo sukristų  duona:
  1. Įpyliau per daug skysčių. Sprendimas - mažinti skysčių kiekį arba įdėti 1-2 VŠ daugiau miltų.
  2. Įdėjau per daug mielių. Sprendimas - sumažinti mielių kiekį.
  3. Nepakankamas druskos kiekis. Druska reguliuoja mielių veiklą. Manau šitas punktas man netinka.

Priežastys, dėl ko duona trapi:
  1. Duona po iškepimo/sugnalo neišimta iš duonkepės, dėl ko sudžiūvo. Išėmiau iš karto. Bet atvėsusią pamiršau įdėti į maišelį, taigi per naktį ji sėkmingai džiūvo...
  2. Kuo mažiau riebalų tešloje, tuo ji greičiau išdžiūva. Kitą kartą įdėti 1-2 VŠ daugiau riebalų. Kadangi čia vienintelis riebalas - grietinė, pagalvojau dar prieš kepant ar nereiktų bent šaukšto aliejaus.


Šaltinis: Mezgalai

18 komentarų:

  1. labas,na,man tai visiskai neaiskus parasymai 3/4 VŠ ar AŠ ,1 3/5 AŠ...norejau kept duona su grietine,bet...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 3/4 = trys ketvirtadaliai arba 0,75
      1 3/5 = 1,6
      VŠ = valgomas šaukštas
      AŠ = arbatinis šaukštelis

      :)
      Ačiū už pastabą, reikės susiimti ir apsidaryti žodyną ar kažką panašaus :)

      Panaikinti
  2. Vilmut, čia aiškiai per daug mielių. Tokiam kiekiui miltų ir 1 a.š. daugoka:) Aš duonkepėje kepu daug metų ir į 450g miltų dedu 1 a.š. sausų mielių. Kai per daug mielių, duona gerai iškyla, bet pradėjus kepti-sukrinta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už prefesionalų pastebėjimą! Jis patvirtina vieną iš hipotezių :) Kai kepu savo mėgiamiausią sumuštinių duoną irgi dedu tik 1/2 šaukštelio sausų mielių, bet nesijaučiu tiek profesionali,kad susiginčyčiau su receptų knyga. Nors kiek pastebėjau, nereikia bijoti su jomis ginčytis, jas irgi žmonės rašo :)

      Panaikinti
  3. Taip, pasiginčyt su receptų knyga tikrai galima :) O gal receptas skirtas orkaitei? Joje kažkaip mažiau groja produktų kiekiai. Tų mielių,kepant duonkepėje tikrai daug nereikia, tik dabar jau kambaryje vėsoka, tai tešla kyla blogiau, kartais tenka ir ilgesnę programą pasirinkti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Receptas iš knygelės, kurioje receptai pateikiami tiek duonkepei, tiek orkaitei. Skirtumas tešlos paruošime, bet niekur nepabrėžiamas skirtumas produktų kiekiams. Dėl temperatūros, tai aš kažkaip kildindama duonkepėje, kuri palaiko reikiamą temperatūrą, niekada nepergyvendavau dėl atvėsusio oro.

      Panaikinti
  4. Vilmut, šiaip tom knygelėm tai nelabai pasitikiu :), mėgstų geriau kepti pagal receptus iš patikimų tinklapių, kur po kiekvieno recepto yra atsiliepimų, ar geras receptas pvz.http://www.hlebopechka.net/-jei skaitot rusiškai :)O vėsios temperatūros mano Mulineksiukas bijo, vakar nepastebėjau, kai vyras paliko atviras balkono duris, tai duonos kampas ir nulinko :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, už nuorodą! Taip, skaitau rusiškai, tai spėju šiam vakarui būsiu prapuolusi ten :D Aš jau dabar irgi ne visomis knygomis pasitikiu, bet ten, kur patirtis menka - su mielėmis man dar dirbti ir dirbti :) O tiklaraščiai tuo ir gerai, kad galima perskaityti nuomones. Bet tai ir pavojinga kartu, jei tinklaraščio autorius labai subjektyvus, pvz. aš :D Plius skonis skoniui nelygu, o kartais rezultatą horoskopas įtakoja, nes kitiems nepavyksta tai, ką esu dariusi n kartų ir visada sėkmingai :)

      Panaikinti
  5. Dar geras tinklapis http://www.povarenok.ru/ apie 66000 receptų, ten jau galima konkrečiai "prapulti". Vilmut, ten kur svorio matų paaiškinimai ml turi būti mililitras, o ne miligramas, turbūt klaidelė įsivėlė :) Šiaip fainas labai Jūsų tinklapis, lauksiu naujų receptukų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man negalima ten, kur daug receptų - aš tam saiko visai neturiu :D
    o dėl pastebėjimo dėl ml, tai AČIŪ dideliausias - tokios žioplos ir grubios klaidos net nesugalvočiau, kad galiu padaryti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ir aš saiko neturiu, bet esu žmogelis silpnas, tai kai įlendu, tai jau amen... :) Nors kartais pasitaiko ir neblogų receptų, aišku, ne visi. O klaidelės pataisymas, tai pravers tiems, kurie nežino kiek yra 3/4 V.Š. ( lai nepyksta anonimiškas :)) Tad nėr už ką dėkoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va, aš valios neturiu visai... o dabar man kaip tik reikia susiimti labai stipriai, nes pradėjau dar ir studijuoti, tai laiko nerasta visaiiii...

      Panaikinti
  8. Tai linkiu sėkmingų studijų :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ar galit paaiskint kaip su duona elgtis kai ji jau yra iskepus kad isliktu kuo ilgiau minksta. As darau taip - traukiu is duonkepes, kisu po ranksluosciu ir leidziu atvest. O veliau i plastikini maiseli :) kaip jus darot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš darau panašiai, tik atvėsinu įprastai - ant grotelių, o laikau plastikiniame meišelyje. Mieliniai kepiniai, deja anksčiau ar vėliau sudžiūsta - tokia jų specifika :) Duona, kepta su raugu, išlieka šviežia daug ilgiau :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...