2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

Šviesi plikyta duona (kepta duonkepėje)


Kaip pirktinė, tik dar skanesnė! Nors jau lyg neturėčiau, bet kas kartą vis nustembu,kai išbandau naują duonos receptą, ir sulaukiu tokio rezultato. Nepaisant to, kad aš šiaip jau labiau mėgstu juodą duoną, bet šita man labai patiko. E. patiko irgi. 
Aš visada naujus duonos receptus bandau su mažiausiu galimu kepliuko svoriu - 500 g. Taigi mano duonelė gavosi gana plona, bet nuo to skonis tikrai nenukentėjo. Tikrai galėjau kepti ir viso kilogramo kepalą, būtų verta to.

Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
Plikiniui:
85 ml kvietinių miltų         
0,85 AŠ kmynų         
0,5 AŠ linų sėmenų    
100 ml verdančio vandens

Tešlai:
85 ml vandens
0,5 VŠ druskos
0,85 VŠ cukraus
85 ml ruginių miltų
200-250 ml kvietinių miltų (aš pyliau 200 ml)    
1,25 AŠ sausų mielių
0,85 VŠ saulėgrąžų

Paruošimas:
  1. Plikiniui skirtus miltus, kmynus ir sėmenis supilame į dubenėlį ir užplikome vandeniu. labai gerai viską išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir paliekame atvėsti.
  2. Tešlą ruošiant duonkepėje, sudedame visus produktus pagal duonkepės rekomendacijas į kepimo indą. Programa: Pagrindinė arba Pilno grūdo.
  3. Tešlą ruošiant įprastai ir kepant orkaitėje:
  • Atvėsusį plikinį pilame į didelį indą, supilame vandenį, miltus (50 ml pasiliekame), druską, cukrų, saulėgrąžas ir sausas mieles.Gerai išmaišome. Jei tešla labai lipni, beriame likusius miltus.
  • Šlapiomis rankomis suformuojame kepaliuką, dedame į miltais išbarstytą formą ir leidžiame pakilti (ę0-40 min.)
  • Kepame iki 220 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 10 min., vėliau sumažiname iki 200 laipsnių ir kepame 20-35 min. 
  • Gerai iškepęs kepaliukas, pabeldus į jį, skamba.
  • Kad pluta būtų traškesnė, kepimo metu orkaitėje galima laikyti indą su vandeniu.
  • Iškeptą duoną vėsiname ant grotelių, apipurškiame vandeniu ir uždengiame švariu rankšluosčiu.
Šaltinis: Knyga "Kepame duoną namuose"

13 komentarų:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kepant duonkepeje, kuriuos produktu kiekius reikia deti. ar tik teslos, ar ir plikinio. ir kiekiai tada kokie?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visi pateikti produktų kiekiai atitinka 500 g duonkepės kepaliuką. Skiriasi tik procesas, kurį išskyriau aukščiau, visa kita tas pats. Produktus detate tokia tvarka, kaip numato Jūsų duonkepės instrukcija.

      Panaikinti
  4. Duona sukrito ir neiskepe, gavosi blynas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gaila... Ar naudotos mielės tikrai aktyvios? Arba plikinys buvo nepilnai atvės ir sunaikino mieles. Dar kelios priežastys, kodėl galėjo sukristi duona:
      Įpylėte per daug skysčių. Sprendimas - mažinti skysčių kiekį arba įdėti 1-2 VŠ daugiau miltų.
      Įdėjote per daug mielių. Sprendimas - sumažinti mielių kiekį.
      Nepakankamas druskos kiekis. Druska reguliuoja mielių veiklą.

      Panaikinti
    2. O plikini reikia deti kartu su visais ingredientais ar veliau, kai yra tam skirtas laikas, kai "pranesa" duonkepe, kad galima deti priedus, t.y. po kurio laiko, kai jau pati tesla sumaisyta?

      Panaikinti
    3. Plikinį į duonkepę aš dedu kartu su skystais produktais - pirmiausia. Galiausiai - miltai ir mielės.

      Panaikinti
    4. Tai viska taip ir dariau, keista, kad nesigavo.

      Panaikinti
  5. Galima buvo miltų kiekį plikinyje nurodyti ir metrais per sekundę kvadratu. Būtų buvę aiškiau :D

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...