2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Sviestinė bulka - Brioche



Šį receptą pas Beatą atradau dar lapkričio pabaigoje, bet vis eilė jo neatėjo (natūralu, bandytinų receptų sąrašas pas mane ilgėja, deja, ne trumpėja). Bet sau prisiekiau, kad Velykoms tikrai kepsiu. Ir tikrai iškepiau. Priminė mano mamos anksčiau keptą bulką. Iš recepte pateiktos normos iškepiau dvi, keksinėse formose - vieną mano mamai, kitą vežėmės pas MB tėvus. Bulka sulaukė pagyrų,nes buvo tikrai skani, o aš net nesugebėjau jos nufotografuoti. O gaila, nes atrodo tikrai šventiškai ir skaniai. Man labiausiai patiko pabarstukai :) Tešlą minkė duonkepė (oi gers daikts).
Papildyta 2022-02-12 - tai vienas mėgiamiausių mano vaiko kepinių! O kai dabar jau esu daugiau mačiusi receptų, nei prieš vienuolika metų, kai iškepiau šią bulką pirmą kartą, galiu ją nemeluodama pavadinti ir mandriau - brioche duona.


Taigi, mums reikės:
Tešlai:
3/4 stiklinės (190 ml) pieno

25 g šviežių mielių
1 kiaušinio (lengvai paplakto)
1 trynio (baltymas bus bulkos patepimui) (išplakame kartu su kiaušiniu)
100 g minkšto sviesto
1/4 stiklinės cukraus

žiupsnio druskos
750 ml (~390 g) miltų

Pabarstukams:
1/4 stiklinės miltų
2 VŠ  cukraus
25 g šalto sviesto

Stiklinė 250 ml

Paruošimas:
Ruošiant duonkepėje visus produktus tešlai sudedame išvardinta tvarka (tik su mielėm padarome, kaip parašyta pirmame punkte žemiau) ir laukiame kol duonkepė, pasirinkus tešlos minkymo programą, padarys visą darbą).

Tešlą ruošiant įprastai:
  1. Pieną pašildome, kad įkišus pirštą pienas būtų vos šiltas. Įdedame mieles ir šaukštą cukraus. Pliekame 10-15 min. kol suputos.
  2. Į pieną suberiame visus likusius produktus ir minkome tešlą bent 10 min. Paliekame šiltai pakilti ~ 1 valandai.
  3. Pakilusią tešlą perminkome, dedame į gausiai sviestu pateptą kepimo formą ir užkloję paliekame dar pakilti ~30 min.
  4. Kol tešla kyla pasiruošiame pabarstukus: sutriname tarp pirštų greitai, kad sviestas nespėtų ištirpti visus produktus, kol gaunasi trupiniai.
  5. Pakilusią tešlą patepame plaktu baltymu, pabarstome pabarstukus.
  6. Kepame iki 190 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
Skanaus!

P.S. Tradicinė brioche duona kildinama šaldytuve. Šaltai kildinta mielinė tešla būna dar skanesnė. Tad jei norite išbandyti (aš dažnai mielinę tešlą kildinu šaldytuve, taip ir skaniau, ir greičiau, kaip paradoksaliai tai beskambėtų. 
Darant teisingai:
  • Po pirmo kildinimo tešlą reikėtų perminkyti ir dėti uždengtą į šaldytuvą pakilti pernakt - mažiausiai 9 val. 
  • Išimtą iš šaldytuvo tešlą paliekame porai valandų sušilti, suformuojame, dedame į formą ir paliekame pakilti valandai.
  • Tęsiame nuo 4 recepto punkto.
Kaip darau aš:
  • Po pirmo kildinimo tešlą perminkau, suformuoju, dedu į formą, uždengiu ir dedu šaldytuvan kilti. 
  • Ryte ištraukiu, duodu 1-2 valandas sušilti ir keliauju prie 4 recepto punkto.



Šaltinis: Braškės su pipirais

Papildyta (2020-05-03): iškepiau aš šią bulką dar kartą ir ji vėl sulaukė ovacijų - minkštumas ir purumas - neįtikėtini. O pabarstukai - 10 balų! Dalį miltų pabarstukams keičiau migdolų miltais - super!

3 komentarai:

  1. Nežinau, kažkas su šituo receptu negerai. Esu nenaujokė virtuvėje, tačiau sudėjus tikslius produktų kiekius, tešla nebuvo minkitina, t. y. gavosi tokia gabalais, nebuvo vientisa, deja. Teko taisyti padėtį, įdėjau dar vieną kiaušą ir šiek tiek sviesto, lašelį pieno. Tik tada tešla sunkiai, bet leidosi minkoma, pakilo irgi pusėtinai (pirmą kartą gyvenime man taip). Nežinau, kas čia gausis, baisu ir kišti orkaitėn. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmmm, net sutikrinau receptą su originalu, gal praleidau kažką. Bet ne. Kadangi nuotraukos taip ir nepadariau, bus proga išbandyti receptą ir pažiūrėti ar kažkas su juo ne taip. Gaila, kad su tešla buvo problemų, tikiuosi skonis iškepus nenuvylė.

      Panaikinti
    2. Kepiau jau šią bulką jaukelis kartus, tiksliai pagal receptą. Viskas puikiai ir nuostabiai skaniai!

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...