Kadangi neseniai atradau mascarpone's sūrį, vis bandau receptus su juo. Šį tortą nusižiūrėjau seniai. Kaip galima ramiai "praeit"i pro šalį, matant tokį apibūdinimą kaip "dangiškai skanus". Tortas tikrai skanus, bet tuo pačiu "sunkokas". Lengvų tortų mėgėjai, nebūtų sužavėti. Tiesa, ir aš, kartodama kitą sykį daryčiau keletą pakeitimų (apie juos pabaigoje). Tortą dariau Motinos dienos proga ir vežiausi pas savo mamą. Tortas buvo įvertintas labai gerai.
Taigi, mums reikės (24 cmo skersmens formai):
Pagrindui:
225 g sausainių (naudojau Selga)
100 g riešutų (naudojau žemės riešutus)
100 g sviesto
Įdarui:
500 g Mascarpone sūrio
1 indelis (380 g) kondensuoto pieno100 g riešutų (naudojau žemės riešutus)
100 g sviesto
Įdarui:
500 g Mascarpone sūrio
1 VŠ medaus
250 g plakamosios grietinėlės
3 VŠ želatinos
Paruošimas:
- Užmerkiame želatiną ir paliekame, kad išbrinktų.
- Sausainius sutriname iki mažų trupinėlių.
- Riešutus sausoje keptuvėje pakepiname ir stambiai susmulkiname. Aš kadangi turiu didžiulį maišą jau pakepintų ir smulkintų žemės riešutų, tai juos ir naudojau.
- Sviestą ištirpiname ir užpilame ant sausainių trupinių, sumaišytų su riešutais. Viską gerai išmaišome.
- Gautą masę krečiame į folija išklotą torto formą ir suformuojame torto sieneles. Dedame į šaldytuvą.
- Grietinėlę išplakame iki standumo.
- Sumaišome mascarpone, kondensuotą pieną ir tirpintą bei atvėsintą medų. Įplakame grietinėlę.
- Želatiną ant silpnos ugnies ar mikrobangėje mažu galingumu pakaitiname, kad ištiptų. Atvėsiname.
- Pilame želatiną labai plona srovele į išplaktą įdaro masę nuolat plakant mikseriu.
- Supilame įdarą į torto formą ant sausainių pagrindo.
- Barstome cinamoną ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų (maždaug 3 valandoms).
Na, o dabar apie tai, kaip daryčiau kitaip:
- Kadangi cinamono mėgėja mūsų šeimoje aš viena, tai toks cinamoninis paviršius aplodismentų nesukėlė. Be to, turint omeny, kad pats tortas gana riebus ir sunkokas, cinamonas dar labiau "pasunkina" skonį. Kitą sykį ant viršaus dėčiau uogų sluoksnį.
- Nedarant su uogomis, įdomumo dėlei, galima būtų pabandyti su šokoladiniais sausainiais, o viršų barstyti kakava/tarkuotu šokoladu. Tai gal ir ne taip dietiška, bet ne taip radikalu, kaip cinamonas.
Skanaus!
Šaltinis: Saulėta virtuvė
Aš tokį tortą jau gal metai gaminu, bet pagrindą darau be kraštų ir ant viršaus dedu konservuotus persikus (žiemą), braškes, mėlynes sezono metu, suteikia gaivumo ir tikrai niekas nesakė, jog tai sunkus tortas. Kaip tik atrodo toks lengvas ir norisi vis dar ir dar gabaliuko
AtsakytiPanaikintiKai pagalvoju apie šį tortą su vaisiais, ar uogom, pvz. braškėm - seilės tįsta! Neabejoju, kad kardinaliai pakeistų skonį ir atgaivintų tortą. Būtinai būtinai taip išbandysiu.
AtsakytiPanaikinti