2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

Naminis batonas

 Jau beveik 3 mėnesius valgome tik namie keptą duoną. Mano išsisaugotų receptų sąraše jau senokai yra keleto batonų receptai. Vieną pagal labai panašų receptą  kepiau, bet pati per neapdairumą viską sugadinau, ir kažkaip batonus atidėjau į šalį... Et be reikalo....Rezultatas... rezultatas pranoko visus mano lūkesčius! Labai labai labai skanus batonas. Dar šilto pusę sušveičiau su pienu ir obuoliene :) 
Šis batonas mane nustebino tik prisilietus. Pirktiniai batonai nuo lengvo prisilietimo iš karto subliūkšta, na o šis tvirtas, pilnas, valgai kepinį, o ne orą. Ir gamyba jo paprsta. Aš mieliniams kepiniams paprastai kaupiuosi ilgai, nes tešlos minkymas pradedant nuo pakankamai skystos tešlos konsistensijos mane varo į neviltį, bet čia tešla iš karto buvo tvirta, nelipni. Minkiau ilgiau tik tam, kad žinau, jog mieliniai kepiniai tai mėgsta. Taigi tikrai bandykit!

Taigi, mums reikės:
14 g šviežių mielių
260 ml šilto vandens
500 g miltų
1,3 AŠ druskos
1,5 AŠ cukraus
40 g sviesto

Paruošimas:
  1. Savo 11 mėnesių sūnų apkrauname žaislais, kad kurį laiką netrukdytų. Jei tokio neturite, šį punktą praleiskite.
  2. Mieles užpilame vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kol pasiruošime kitus ingredientus.
  3. Miltus sumaišome su druska, cukrumi. Padarome duobutę ir supilame vandenyje ištirpusias mieles. Išminkome.
  4. Į tešlą įminkome gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą.
  5. Minkome apie 10 minučių, kol tešla pasidarys vientisa ir elastinga. 
  6. Tešlos gumulėlį dedame atgal į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti (maždaug 40 min.).
  7. Pakilusią tešlą perminkome, karts nuo karto trinktelint į stalą, kad nebūtų didelių oro tarpų. Aš trankiau taip nuoširdžiai, kad galvojau, jog mieles ištiks smegenų sutrnkimas ir batonas neiškils.
  8. Suformuojame du kepalėlius. Juos reikėtų formuoti ilgesnius ir plonesnius, nes daugiau kils ir plėsis į šonus, ne į ilgį. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame dar pakilti (aš palikau ~ 1 val.).
  9. Įpjauname įstrižai ir patepame trynio ir aliejaus arba trynio ir pieno plakiniu arba grietinėle.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes (man užteko 25 min.).
Skanaus!


Šaltinis: Aguonėlės blog'as

37 komentarai:

  1. ojei koks idealus keapliukas iskepe!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Trumpulis šiek tiek, bet kai ppirmam kartui gerai :) Dar šiandien aš neatsidžiaugiu šituo atradimu :) Ačiū, Aguonėle!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus gaunasi! tik as vietoj vandens pilu piena ir kiausinuka imusu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. oo tai dar skaniau turėtų būti, kaip pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai mano pats skaniausias batonas. Pradėjau kepti iš dvigubos tešlos normos,nes vienas batonas tuojau pat "išnyksta" vaikų burnose :)

    TIkrai labai skanu vandenį pakeisti pienu.Išeis baltas,purus-pieniškas batonas :) Pabandyk ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Reikės ;) Dabar, kai namie yra duonkepė, mieliniai kepiniai viens du ir yra :) O šito batono jau pasiilgau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. gyvendami ne Lietuvoje pasiilgome batono skonio, o pagal si recepta jis gavosi nepaprastai gardus...

    Tik viena bedele, vos iskepe batonai buvo idealus- kieta traski plutele ir minkstas vidus, bet kai palikau atvesti plutele suminkstejo. Gal zinote kaip reikia atvesinti, kad ji isliktu traski?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man labai smagu, kad patiko!
    O dėl plutelės traškumo išlaikymo, net nežinau. Mano vyrui kadangi labai nepatinka traškios plutelės ar viskas kas apskrudę, tai šis klausimas mums niekada nebuvo aktualus, veikiau atvirkščiai...

    AtsakytiPanaikinti
  9. O mielės čia dedamos sausos ar šlapios?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Šlapios. Patikslinau recept, ačiū už ger klausimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. o kiek sausu mieliu vietoj slapiu reiketu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek esu perskaičiusi rekomendacijų, tai sausų mielių reikia 2,5 karto mažiau nei naudojant šviežias.

      Panaikinti
    2. kiek zinau tai 7g sausu mieliu maisant rankom atitinka 20g slapiu o duonkepeje 7g atitinka10g slapiu,kazkur skaiciau ;)

      Panaikinti
    3. Už šią info ačiū! Aš žinojau tik, kad 7 g sausų mielių atitinka 21 g šviežias. Apie duonkepės variantą nefirdėjau, bet jis logiškas.

      Panaikinti
  12. Atsiprašau už durną klausimą, nes netyčia čia pataikiau, o ir neesu didis virtuvės nusimanytojas, bet suintrigavo mintis išsikepti batoną pačiam. Taigi klausimas - kokius miltus reiktu naudoti šitam patiekalui - kokią rūšį, kokios firmos ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nei čia durnas klausimas, nei ką :) Kai aš tik įžengiau į virtuvę prieš 4-5 metus enciklopedijoj ieškojau kaip minkštą kiaušinį išvirti :)
      Mieliniams kepiniams aš visada naudoju 550D miltus, jie geriausiai tinka, o firma nesvarbu :)

      Panaikinti
  13. Ačiū Vilmute už tokį nesudėtingą receptą gardaus batono-pyrago. O labiausiai už tai, kad daliniesi šiuo skanumu su visais! Sėkmės Tau ir skanaus gyvenimo!
    Daiva

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū už tokius nuoširdžius ir šiltus žodžius!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Dėkingumas yra svarbus ir naudingas,tai kaip vaistai- tiek dėkojančiam, tiek dėkingam.
    Gal tai ir ne į temą;-) ra6au, bet toks gyvenimo receptas! Džiugu, kuomet ir nedideli dalykai teikia džiaugsmą ir
    šiuo atveju....viskas. per gardų batoną! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei pasaulyje būtų daugiau taip mąstančių žmonių - jis būtų daug gražesnis! Ačiū!

      Panaikinti
  16. Atsakymai
    1. 1 arbatinis šaukštelis ir dar trečdalis arbatinio šaukštelio

      Panaikinti
  17. Man neiskilo tesla. Itariu, kad ant mieliu supyliau per karsta piena su vandeniu. Ar gali buti del to? Kazin ar batonai bus valgomi? Kepu, bet kieti velniai :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Roberta, jei iš tiesų užpylėte per karštu pienu mieles, tai ir tešla neiškilo, ir batonai bus tinkami vinims kalti į sieną... deja.

      Panaikinti
  18. Aš su ta pačia bėda susidūriau. Bet, spėju, čia jau kaltos sausos mielės, nes užpyliau tikrai tik šiltu vandeniu, tačiau burbuliuoti nepradėjo. Tešla lyg bandė apsimetinėti ir kilti, bet... Matyt, reikėtų su šviežiom bandyti dar kartą. Tiesa, man ir tie akmeniniai skanūs :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) na, iš karto turite džiūvėsėlių :) Aišku juokas juokais, o iš tikrųjų gaila, kad nepavyko, bet jei jau mielės nesuputojo, tai tikėtina, kad dėl jų ir nepavyko - jos buvo nebeaktyvios ir neišpureno kepinio.

      Panaikinti
  19. ...niekai neiskyla, nors darau viska pagal recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Ar 8 pukte kildinate tiesiai ant skardos kurioje kepate ,ar būtina valandą kildinant uždengti?Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, aš dažniausiai jau suformuotus kepinius visada kildinu ant skardos, kurioje kepsiu - nėra grėsmės, kad perkeliant jie subliukš ar deformuosis.
      Uždengti reikia, kad neapdžiūtų.

      Panaikinti
  21. Sveiki,nelabai supratau kas tas AS druskos ir cukraus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. AŠ = arbatinis šaukštelis; VŠ = valgomasis šaukštas :)

      Panaikinti
  22. Kepu ir as,dedu sauksta medaus ir pilu truputi alyvuogiu aliejaus i tesla,recepta radau seimininkej,irgi labais skanus gaunasi

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki. Klausimėlis: kaip užtepti tą plakinį ir įpjauti, kad tešla nesusmegtų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki! Aš turiu silikoninius konditerinius teptukus, jais ir naudojuosi, kai reikia aptepti kepinius. Kol jų neturėjau - verčiausi su šakute (kai tepi kiaušinio plakiniu - visai gaunasi). Įpjovimui naudokite aštrų peilį, kad nereikėtų labai spausti pakilusios tešlos. Jei truputį ir susispaus - kepdamas orkaitėje - pakils.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...