2011 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Kefyro pyragas



Nors pavadinimas visai neromantiškas - neapsigaukite! Tai puikus, burnoje tirpstantis pyragas, tolimas sūrio pyrago pusbrolis. Tolimas dėl to, kad naudojama ne ricotta, o varškė, išgauta iš kefyro, kažkuo primenanti ricotta. Aš ją jau seniau esu gaminusi. Taigi su nedideliais ir pigiais ištekliais galima iškepti visai neprastą ir labai skanų torčiuką. Ir neišsigąskite, kad procesas išsitęsia per tris dienas - realaus darbo čia max. 15 minučių.

Taigi, mums reikės (16 cm skersmens torto formai):
Pagrindui:
1 pakelio Selga sausainių (naudojau kondensuoto pieno skonio)
100 g sviesto (ne riebalų mišinio)

Įdarui:
1 litro kefyro
120 ml (1/2 puodelio) cukraus
2 didelių kiaušinių (manieji buvo milžiniški - vienas su dviem tryniais. Darant su 2 litrais kefyro, dvigubinant produktų kiekius, reikėtų 5 kiaušinių)
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Paruošimas:

  1. I diena: įdedame kefyrą į šaldymo kamerą.
  2. II diena: išimame kefyrą iš šaldymo kameros, pašaliname pakuotę ir sušalusį kefyro luitą dedame į koštuvą, išklotą dvigubu marlės sluoksniu. Paliekame per naktį atitirpti. Atitirpimo metu atsiskirs išrūgos ir gausime kreminę varškytę. Kadangi pas mus jau nebe taip karšta, tai man jis atitirpinėjo 1,5 paros.
  3. III diena: pagrindui skirtus sausainius blenderio, kočėlo ar kitų priemonių pagalba sutrupiname iki smulkiausių trupinių.
  4. sausainių trupinius sumaišome su tirpintu sviestu.
  5. Torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskirstome sausainių ir sviesto mišinį.
  6. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
  7. Trynius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakame iki baltumo.
  8. Pas trynius dedame gautą kefyro varškę ir gerai išmaišome.
  9. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į trynių ir varškės masę.
  10. Įdarą krečiame ant sausianių pagrindo, išlyginame.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaiitintoje orkaitėje 40-50 min. Jei anksčiau laiko pradeda per daug ruduoti viršus - uždengiame folija.
  12. Iškeptą pyragą puošiame pagal pageidavimus ir fantaziją. Aš šį kartą panaudojau seniausiai nupirktus šokolado miltelius specialiai šokolado glaistui.
  13. Aš pyragą atvėsinusi nakčiai įdėjau į šaldytuvą ir ragavome tik ryte. Na, kad jis pasijaustų tikru sūrpyragiu :)

Skanaus!

Šaltinis: Braškės su pipirais

6 komentarai:

  1. Reiks ir man kažką panašaus pabandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. gerai butu,kad sausainiu nereiktu nes sausainius reik paciam kept! kas dar nezino visi parduotuves sausainiai su palmiu riebalais kuriu negalima vartoti greita mirtis

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkoju už receptą. Prašau patarkite, kodėl gražiai iškilęs pyragas ištrauktas iš orkaitės subliūkšta, ką ne taip darau?Ačiū už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man taip kelis kartus taip pat yra nutikę. Šiuo konkrečiu atveju, kalbant apie tokius sūrio pyragus, tai jie sukrenta, nes yra priplakti daug oro, iškepa jie ne "sausai", konstrukcija dar nestabili. Tokia tatai mano neprofesionalės nuomonė :) Dar kaip mintis galėtų būti tokia, kad gal nepakankamai stanžiai išplakti baltymai? jie neatlaikė kepimo?

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...