2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Tiramisu




Seniai norėjau pabandyti pasidaryti Tiramisu. Turėjau ambicijų spėti padaryti jį savo vaikio gimtadieniui, kaip antrą tortą, bet diena pasirodė per trumpa :) O naktį gi su mikseriu nesiburzginsi... Bet gavosi dar geriau, nes pagamintas Tiramisu atiteko man man man, na ir mano brangiausiąjam truputį :)   Rezultatas sužavėjo. Ir svarbiausia, kad pagaminamas tikrai greitai ir lengvai. Paprasčiau nei padaryti tortą. Tikrai. Gaminsiu ne kartą ir ne du - vertas nuodėmės ir tų kalorijų. 

Taigi, mums reikės:
500 g mascarpone sūrio
400 g savoiardi sausainių (damų pirštelių)
5 kiaušinių baltymų
4 kiaušinių trynių
5 VŠ cukraus
200 ml stiprios kavos
50 g brendžio/romo
juodojo šokolado
kakavos

Paruošimas:

  1. Pasiruošiame kavą, kad atvėstų. Sutarkuojame šokoladą.
  2. Išplakame kiaušinio trynius su cukrumi iki baltumo. Įplakame mascarpone sūrį.
  3. Baltymus plakame iki standžių putų, kad apvertus dubenį nekristų. Įmaišome atsargiai baltymus į mascarpone's  ir trynių masę.
  4. Į atvėsusią kavą įpilame romo ar brendžio. Man rezultate romo pasirodė per daug. Tie sausainiai, kurie per klaidą "prisiliuobė", kaip kad taikliai pastebėjo Beata, kavos su romu, buvo kiek per aštrūs.
  5. O dabar sudėtingiausia dalis. Merkiame sausainius į kavą. Trumpam, kad vos sudrėktų, o ne permirktų ir pavirstų į košę. Per vėlai sugalvojau kavą įpilti į plokštesnį dubenį ir pasmiegus sausainį šakute merkti jį į kavą, kad visas sausainis panirtų ir greitai ištraukiame. Taigi aš tiesiog pasmeigtus sausainius apipyliau kava su šaukšteliu. Pilam, kol sudrėksta, bet dar neištežta.
  6. Imame indą, skirtą Tiramisu. Klojame sudrėkintais sausainiais vieną sluoksnį. Užtepame pusę kremo. Pabarstome tarkuoto šokolado ir kakavos. 
  7. Klojame antrą sluoksnį sausainių, likusį kremą, barstome šokoaldu ir kakava.
  8. Man sausainių ir kremo užteko pasirinktam indui užpildyti ir dviems taurėms. 


Skanaus!


P.S. Kai gaminau Tiramisu pastarąjį kartą, kavą įpyliau į plokščią indą, į kurį lengvai tilptų visas sausainis. Sausainį greitai įdėdavau į kavą, greitai apversdavau ir traukiau. Paprasta ir labai greita. 
P.P.S. (2013 03 19) Jau nežinau kelintą kartą darydama Tiramisu nesismulkinu ir sudedu visus baltymus. Ir nemanau, kad padarau didelę nuodėmę, nes mačiau ne vieną receptą, kai dedami visi baltymai. Net ant mascarpone's indelio pateiktas receptas byloja sudėti visus trynius ir baltymus. Jei Jus nervina šaldytuve besimėtantis atliekamas baltymas, o išmesti gaila, nes esate praktiškas žmogus, dėkite viską ;)

Šaltinis: Skanios dienos

16 komentarų:

  1. Tiramisu kaip priklausomybė, vis norisi ir norisi :). Galvoju kaip prisiversti pamėginti kokio nors specifinio skonio pasigaminti. Tarkim su braškėm.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš kažkada pagalvojau apie vyšnias...ir vėl pasidariau klasikinį :D na bet gal kada prisiruošim paeksperimentuoti ;)

      Panaikinti
    2. Su vyšniom labai labai ir net labai skanu :)

      Panaikinti
    3. pagaliau šiais metais tiramisu papildžiau mėlynėmis ir avietėmsi - daugiau papuošimui, bet supratau, kad uogos ir tiramisu net labai geras derinys :)

      Panaikinti
  2. Nerealus skonis! Aciu uz puiku recepta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą! :) Aš jį ir šiam savo gimtadieniui dariau kaip antrąjį tortą :) Nerealiai skani nuodėmė :)

      Panaikinti
  3. skonis nerealus, bet man nesigavo konsistensija, kaip padarot kad kremas butu reikiamo tirstumo, nes man gavos skystas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmmm, nieko specialiai ir nedariau - gerai išplaku trynius - kai jie išplakti labai gerai - būna gana tiršti, atskirai iki tvirtų tvirtų putų - baltymus. Kremas neturi būti labai labai tvirtas - užpylus ant sausainių, į juos dar kiek susigeria drėgmės ir jis patirštėja pastovėjęs.

      Panaikinti
  4. Ir man gavosi skystas kremas. Sausainiukai tiesiog isplauke i pavirsiu. Nors nesu konditerijoje naujoke, bet... :/ Gaila produktu, ka ir besakyti. Bet tortas a la Tiramisu gavosi beprotiskai nerealiai gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš turiu vieną vienintelę versiją - kitokia maskarponė. Pati maskarponę perkut tik Galbani. Visada visi kremai, tiramisu ir pan. gaunasi tiršti. Jei kremas buvo tiek skystas, kad sausaniai išplaukė į paviršių - faktas, kad tikrai kažkas ne taip. Gaila, kad taip nutiko, ir gaila, kad neturiu versijos, nes tiramisu jau esu dariusi gal dešimtį kartų, maskarponę kremams naudojusi - antra tiek, bet niekada nebuvo tokios problemos, tad net neturiu versijos kitokios, kaip kad keisti maskarponės kremą...

      Panaikinti
  5. Aciu uz recepta! Nerealiai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Ačiū, kad pasidalinote! Labai rekomenduoju išbandyti ir tiramisu su baltu šokoladu. http://shirshiulizdas.blogspot.com/2014/07/tiramisu-su-baltu-sokoladu.html Nuoroda neveiks, bet įvedus google "tiramisu su baltu šokoladu širšių lizdas" tikrai parodys :)

      Panaikinti
  6. O kokio dydzio forma naudojot

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki,kiek laiko Jūs palaikote(nokinate)Tiramisu šaldytuve prieš patiekiant?Iš anksto dėkoju už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš visada darau iš vakaro, tad reikėtų palaikyti bent jau 3 valandas.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...