2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Estiškas kringelis


 Radau aš šio grožio receptą vieną dieną internete ir pagalvojau: "O! Sublizgėsiu!". Nespėjau pasidžiaugti šią mintimi, kai kitą dieną pamačiau jį pas Neringą ir Iloną. Kepiau aš šią puikią pynę (kai daug kartų pakartoji žodį "kringelis", jis pasidaro labai juokingas, taigi geriau - pynė) remdamasi originalu (už tai ačiū gūglo vertėjui), tik cukraus kiekį nusižiūrėjau nuo Neringos ir nepasigailėjau.
Mums visiems ji labai patiko. Skonio neišskirčiau labai iš kitų, jau mano keptų, mielinių kepinių su cinamonu (o tai yra: bandelės su cinamonu, cinamono juostelių pyragas ir cinamono bandelių pyragas), bet štai išvaizda - tikrai išskirtinė, tinkama bet kokiam šventiniam stalui. Pynės skonis puikus - minkšta, nors ankstesni kepiniai tikrai minkštesni ir puresni, o kombinacija su cinamonu - patys gi viską žinote, jei dar pridėsim stiklinę pieno ar kavos su pienu - tikra palaima. Dėl minkštumo ir purumo tai manau, kad jei tešla būtų minkštesnė, kas sąlygotų ir pačios pynės super minkštumą, tai nepavyktų suformuoti tokio gražaus vainiko. Spėju. Tik nepagalvokite, kad ji kieta kaip ragas, tikrai ne, minkšta, puri, bet buvo ir minkštesnių :)

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
120 ml šilto pieno
1 AŠ cukraus ar medaus (dėjau 2 VŠ)
1 trynio
30 g tirpinto, atvėsinto sviesto
žiupsnio druskos
~8 g (2 1/4 AŠ) sausų mielių arba 15 g šviežių mielių
300 g miltų

Aptepimui:
50 g minkšto sviesto
3-4 VŠ cukraus
1-2 AŠ cinamono (dėjau 2 AŠ nubrauktus)

Paruošimas:
  1. Sutrupiname mieles į šiltą pieną, įdedame cukraus ar medaus, lengvai išmaišome ir paliekame kelioms minutėms, kad mielės aktyvuotųsi ir suputotų.
  2. Į dubenį, kuriame minkysime tešlą, įsijojame miltus, padarome duobutę, į kurią supilame sviestą, paplaktą trynį, aktyvuotas mieles ir druską. Iš pradžių pamaišome, paskui užminkome tešlą.
  3. Tešlą minkome 10 min. Neišsigąskite tešla bus gana kieta. Man tešlą minkė duonkepė ir aš jau būčiau pylusi dar pieno, bet visa laimė, kad originaliame recepte buvo paminėtas tas faktas. Pakilusi tešla pasidarys puri ir minkšta.
  4. Išminkytą tešlą uždengiame ir paliekame 1-2 val. šiltai, kad pakiltų dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą iškočiojame į  maždaug 1 cm storio (aš iškočiojau iki 0,į cm storio) stačiakampį. Manasis stačiakampis buvo maždaug 3x4 išmatavimų, ir beformuojant vainiką pajaučiau, kad būtų buvę lengviau formuoti, jei stačiakampis būtų siauresnis ir ilgesnis.
  6. Aptepimui skirtus produktus gerai išmaišome ir tolygiai paskirstome ant iškočioto stačiakampio.
  7. stačiakampį susukame į volelį, atriu peiliu volelį dalijame išilgai pusiau, neįpjaunant pora centimetrų nuo vieno galo, ir susukame virvę, stengiantis, kad perpjautosios pusės būtų viršuje. Sujungiame į vainiką. Kaip suformuoti vainiką nuo pradžios iki galo labai aiškiai pavaizduota originaliame recepte.
  8. Suformuotą vainiką paliekame pakilti (aš laikiau apie 40 min.)
  9. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. Kadangi manoji visada viską pradeda anksčiau laiko svilinti, aš kepiau iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje ir nuo 10-tos minutės pridengiau folija. originale tokiu atvjeju siūlo paskutines 5-10 min. sumažinti iki 180 laipnsių, bet aš nenorėjau rizikuoti.
  10. Atvėsiname ant grotelių


Skanaus!






Šaltinis: Just Love Cookin'

16 komentarų:

  1. Labai skaniai atrodo!!! aš tai tokį kringelį buvau radusi jau gal praeitą žiemą, o gal pavasarį, vienu žodžiu labai seniai, tik jis buvo nesusuktas į vainiką, o toks tiesiog pailgas. Ir esu išsisaugojus, bet vis neprisiruošiau aš jo pagaminti, vis baiminaus, kad nesigaus kaip reikia, šiaip išsisaugojau kaip įdomią idėją...:)) reiks kada pabandyti :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Velniai mage griebtų, šis kringelis taip gundo, kad reiks susukt savaitgalin ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grožis jis iš tiesų neišpasakytas. Bet tegul neapmėto manęs pomidorais tie, kurie jį kepė ir visaip kaip išgyrė: skonio prasme valgiau ir skanesnių. Čia tiek mano, tiek mano brangiausio, tiek mamos nuomonė, jiems mano cinamoninių bandelių pyragas buvo skanesnis. Bet išvaizda kringelio tikrai išskirtinė. Bet, kadangi jis tikrai skanus, tai nieko nenoriu atkalbėti nuo jo gamybos ;) Tik perspėju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, baisiai gražus!!! Taip ir norisi atsilaužti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Populiarus receptas si sezona! as per paskutines kelias savaites ji maciau dar maziausiai 3 - 4 bloguose! uzkreciantis; o tavasis super grazus!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū pačiū už komplimentus mano kringeliui! :) Mielai pavaišinčiau, bet išnyko jis kaip dūmas beveik vienu prisėdimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vilma, o kas ne taip su skoniu, kodel nepavyko isgauti to paties skonio, kaip cinamoniniu bandeliu?

    AtsakytiPanaikinti
  8. MIndaugai, skonis jo super :) Aš turbūt per daug užsiciklinau ant vienos smulkmenos, į kurią visa mūsų šeimyna atkreipė dėmesį :) aš visus jau išlepinau mieliniais kepiniais, taigi labiausiai mėgstame purius ir labai minkštus kepinius. O kringelis vos vos tvirtesnis. Gal ir netinkamas žodis, bet kito nerandu. Jis ir pakankamai minkštas ir purumo turi, kaip matosi iš pjūvio/plėšinio nuotraukos :)Iškepti tikrai verta ;) Manau, kad jį dar tikrai kepsiu (o tai reiškia, kad jis skanus) Kalėdų ar Velykų stalui papuošti. Taigi, sėkmės kepant ir laukiu įspūdžių ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Esu tokiu budu kazkada kepus riesutine pyne, tik nesukau i rata o pailga dariau:

    http://aguonele.blogspot.com/2010/03/riesutine-pyne.html

    Skonis buvo nerealus, tik tesla jau nelabai standi, tai pasidave i sonus.
    Taviskis atrodo (lai nesupyksta visos kitos ji kepusios) GRAZIAUSIAS!!!!!!!!!IDEALIAUSIAI atrodantis ♥

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na klausykit, nuraudau ir pakilau virš debesų :) Ačiū už tokį nerealų komplimentą :)
    o Tavoji riešutinė pynė yra mano sąraše jau seniai, tik kad tas sąrašas toks ilgas jau..... :)
    Tai va, o dėl standumo, tai aš ir galvoju, kad dėl gražios formos ir turi būti tešla kiek tvirtesnė, dėl ko sumažėja kepinio purumas ir minkštumas.
    Oi, bet Tu čia man savimeilę paglostei, einu kam nors pasigirsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oi, nu kad verta esi tu pagyru ♥

    Butent, zinok man irgi turi buti mielinis kepinys purus. Tada jis istirpsta burnoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš tešlą ganėtinai plonai iškočiojau, storu sluoksniu patepiau sviesto - cukraus ir cinamono sluoksniu.
    Kepant sviestas tešlą suminkštino - iškepė purus kringeliukas man :)
    http://virtuvesfejos.blogspot.com/2011/11/estiska-pyne.html

    AtsakytiPanaikinti
  13. Visi jie gražūs ir labai tikiu, kad visų skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kepiau. Su tešla lyg tai viska ok, bet pradejus tepti įdarą, man jo gerokai pritrūko,taigi maišiau dar vieną porciją.( Dar klausimėlis, kaip jums pavyksta užtepti tokį kietą įdarą? aš jį šildžiau.) Bekepant visas įdaras išbėgiojo po skardą. Skonis gal ir nieko, ragauju karštą, šaltas gal geresnis bus, bet pakolkas tai gan kietokas ir purumo nelabai jau matau jame.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl pačios pynės minkštumo, kaip ir minėjau aprašyme, aš tikrai kepiau ir minkštesnių mielinių pyragų, bet šis tikrai nebuvo kietas. Mieliniuose kepiniuose labai svarbu miltai, jų drėgnumas. Aš mielinę tešlą minkau su duonkepe, tad man paprasčiau - papildomų miltų niekada neprireikia.
      Dėl įdaro kietumo, tai man jis tikrai nebuvo kietas - sviestas kambario temperatūros, tad tikrai pakankamai lengvai tepasi. Gali būti, jog padarius papildomą normą įdaro jis dėl to ir išbėgo, nes buvo daugoka. Sviestas skirtas lengvesniam cinamono ir cukraus paskirstymui, bei karamelizavimosi efektui, bet jo tikrai nereikia daug. Mieliniai kepiniai man skaniausi (nors tai nelabai sveika) šilti - tada jie minkščiausi, puriausi, kvapniausi. Bijau, kad atvėsęs jis Jums nepagerės (dėl ko būtų labai gaila), tad labai tikiuosi, kad esu neteisi :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...