2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Cinamono bandelių pyragas


Kai pamačiau čia šio pyrago nuotraukas, negalėjau nekepti. Ir neapsigavau, jis pavyko taip pat skaniai, kaip ir tikėjausi. Mama nepatikėjo, kad kepiau aš (nežinau, ar čia komplimentas pyragui, ar antikomplimentas man). Labiausiai tinka su pienu, bet labai skanu ir su kava. Mano vyriškis įvertino, kaip vieną iš mano kepinių top 5 (reikės išsiaiškinti, kas likę 4). Taigi, tikrai rekomenduoju.
Po 6 metų išsikepiau šį gėrį dar kartą. Tikrai be proto skanu. Tik štai ingredientų kiekius mažinčiau per pusę: pateiktam kiekiui suformuotas bandeles kepiau 26 cm skersmens apvalioje kepimo formoje ir ji akivaizdžiai buvo per ankšta. Skoniui tai jokios įtakos nepadarė, tiek, kad norėjosi kiek mažesnių bandelių.





Taigi, mums reikės:
Tešlai:
110 g nesūdyto sviesto
1 AŠ druskos
140 g cukraus
20 g šviežių  (7 g  - ~2 AŠ sausų) mielių
1 AŠ tarkuotos citrinos žievelės (nutarkavau vienos citrinos žievę, bet kitą kartą - nedėčiau visai)
490 g miltų
1 didelio kiaušinio, lengvai išplakto
270-300 ml kambario temperatūros pieno

Įdarui:
130 g cukraus
1,5 AŠ malto cinamono
riešutų, razinų jei mėgstate

Aptepimui:
1 kiaušinio
1 VŠ pieno

Glajui:
560 g cukraus pudros
1 AŠ citrinos sulčių
90-120 ml pieno

Paruošimas:
  1. Mediniu šaukštu gerai išsukame sviestą su cukrumi ir druska.
  2. Įmaišome paplaktą kiaušinį ir citrinos žievelę. Išmaišome iki vientisos masės.
  3. Šviežas mieles ištirpdome kambario temperatūros piene su trupučiu cukraus.Palaikome apie 10-15 min.
  4. Į sviesto masę įsijojame miltus ir supilame pieną su mielėmis. Viską išmaišome su ranka, ir minkome kol tešla pasidarys vientisa, elastinga ir nelips prie rankų. Galima įberti šiek tiek miltų, bet ne per daug, nes bandelės bus kietos. Aš sąžiningai minkiau apie 30 min. ir nepridėjau nei trupučio miltų. Labai savim didžiavausi :)
  5. Patepame aliejumi dubenį ir dedame vidun tešlą kildinimui, kol padvigubės. Tešla greičiau iškils, jei dubenį įdėsite į karštą vandenį.
  6. Pakilus tešlai, patepame paviršių, ant kurio kočiosime tešlą plonu aliejaus sluoksniu. Iškočiojame 2 cm storio 22x45 cm stačiakampį. Mano tešla buvo labai labai puri ir netgi skystoka. Nežinau, ar dėl to,kad per daug pakilo, ar visgi šiek tiek miltų būtų nepamaišę (bet galutiniame rezultate mažiau miltų išėjo tik į naudą).
  7. Iškočiotą tešlos lakštą pabarstome įdarui skirtų cinamono ir cukraus mišiniu, jei norite kapotais riešutais ir razinomis.
  8. Susukame tešlą į volelį (tik per daug nespaudžiant) ir supjaustome 3,5 cm pločio gabalėliais.
  9. Dedame gabalėlius paliekant poros cm tarpelius, nes tešla dar plėsis, į aliejumi pateptą kepimo skardą. Paliekame pakilti 60-90 min.
  10. Bandeles prieš kepant galima patepti išplaktu kiaušinio tryniu, tuomet bandelės bus minkštesnės. Man trynys jau po 20 min pajuodo, nors skonio nesugadino. Todėl likusį laiką kepiau uždengusi folijos lapu. Kitą sykį tepčiau kiaušinio-pieno plakiniu, tą ir dariau kepdama pakartotinai - pasiteisino.
  11. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. kol bandelės gražiai pagels.
  12. Kol bandelės kepa, pasiruošiame glajų: jam skirtus produktus išmaišome iki vientisos masės. Kadangi glajui pieno nebeužteko, tai aš jo nedariau.
  13. Iškepusį pyragą paliekame pravėsi apie 10 min. ir tada tepame glajų.
Skanaus!



Šaltinis: Žaidimų aikštelė

4 komentarai:

  1. Labas!
    Tavo straipsniais/receptais aš labai džiaugiuosiu ir jie... mane įkvepia. ANą dieną dariau kaip tik morkų pyragą ir užmačiau šį bandelių receptą. Daug neskaičiusi griebiau gaminti ir įpusėjusi savęs klausiau "Koooodėėėl...???". Laiko suvalgo labai daug, bet vos tik ištraukus iš orkaitės, apipylus glajumi ir davus vyrui paragauti, džiaugiausi - greitai jis pradėjo žerti komplimentus ir sakyti, jog nieko nėra skaniau valgęs! Ir man, išrankiajai moteriškei, labai labai patiko - sakyčiau, jog buvo verta tiek skirti laiko :)
    ačiū Tau už pasidalijimą, už patarimus ir.. už receptus - parašytus ir būsimus. Sėkmės!!! :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai labai ačiū už tokius šiltus žodžius :) Man be galo smagu, kad tai ką išbandau, o mano šeimyna įvertina teigiamai - patinka ir kitiems :)

      Panaikinti
  2. 560 g cukraus - čia kartais ne klaida? gal 56 turėtų būti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žinokite - ne klaida :) Tiesą sakant aš glajaus niekada nedarau labiau dėl to cukraus kiekio, nei dėl tinginystės :) Nors tuos kelis kartus, kai glajų gaminau - jis tikrai suteikė kepiniui žavesio. Kadangi šis pyragas ir taip pakankamai saldus, glajaus kiekius galite mažinti per pusę, ar netgi tris kartus - cinkelis bus, o cukraus kiekį sumažinsite.
    P.S. gaminant namie - visada žinai iš ko susideda patiekalas. Desertų atveju, tas žinojimas kartais neguodžia :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...