Jau trečia diena galvoju epitetus, kuriais galėčiau apibūdinti šį keksą, ir nerandu tinkamų...Iškepiau aš šį keksą vėlai vakare, tai tik truputį paragavau - nuostabiai skanu. Visą naktį sapnavosi man tas keksas. Kadangi taip jau yra, kad pastaruoju metu naktį keliuosi kas 1- 2 val., tai kas kartą atsikėlusi svajojau kaip sulauksiu ryto ir juo mėgausiuosi. Taigi, pusryčiai buvo karališki. Šis keksas gavosi toks prašmatnus sakyčiau - šviesioji dalis su kriaušėmis labai drėgna, tamsioji - kvepia brendžiu. Tobula.
Taigi, mums reikės:
200 g sviesto (naudojau kepinių margariną)
200 g (300 ml) miltų
190 g (200 ml) cukraus
3 kiaušinių
2 AŠ vanilinio cukraus
2 AŠ kepimo miltelių
2 VŠ kakavos
50 ml kriaušių sulčių (arba brendžio/likerio - aš pyliau brendį)
450 g konservuotų (nuvarvintų) arba šviežių kriaušių, supjaustytų nedideliais kubeliais (naudojau šviežas)
Paruošimas:
- Sviestą su cukrumi išplakame iki baltumo.
- Po vieną įmaišome kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Šitą punktą per skubėjimą praleidau, taigi išplaktus kiaušinius pyliau dar po sekančio punkto. Vis tiek tobulai gavosi.
- Įsijojame miltus, sumaišytus su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais. Atsargiai išmaišome.
- 1/3 tešlos atskiriame, dedame į atskirą dubenį ir įmaišome kakavą bei brendį/likerį/sultis ar ką pasirinkote.
- Likusius 2/3 tešlos sumaišome su kriaušėmis.
- Kepimo formą patepame riebalais. Supilame pusę šviesios tešlos. Ant viršaus pilame kakavinę tešlą ir galiausiai vėl šviesiąją. Su šakute ar peiliu apvedame ratu per formą, kad šiek tiek susimaišytų tešlos.
- Kepame 50 min. iki 175 laipnsių įkaitintoje orkaitėje. Aš kepiau 60 min. Po 50 min. dar vėlėsi pagaliukas, po 55 min. nebesivėlė, bet aš dėl viso pikto uždėjau dar 5 minutes.
Skanaus!
Šaltinis: Sonatinos receptai SM
Į keksą man nepanašu :) Pyragas, bet tikrai skanus, tik darbo irgi reikia įdėt, o kai pagalbininkai dar maži... Bet šiaip gera frazė "Kartotinas projektas" ;) :D
AtsakytiPanaikintiIš dainos žodžių neišmesi :) Nors kartais padarau ir tokią nuodėmę :D O svarbiausia, kad šitas keksas ar pyragas tikrai skanus :) Aš jų jau daug visokių kepusi, bet kai kurių jau nė nepamenu, o va ŠITO, tai dar dabar jaučiu skonį burnoje :) Man jis superinis!
AtsakytiPanaikintiTikrai taip :)
AtsakytiPanaikintiMan po pirmo kepimo, jis niekiap dar neduoda ramybes, ruosiuos jo kepimui ;)
O Jusu blogas man narkotikas, nu ant nieko taip nesu uzsikabinus :D
Jis tikrai užburiantis, o tokie žodžiai - balzamas mano širdžiai :) Net vyrui pasigyriau :) Džiaugiuosi be galo, kad mano "receptų knygelė" naudinga ne tik man :) Labai faina :) Ir į mane tikrai dar galima kreiptis vienaskaita ;)
AtsakytiPanaikintiNa, tikrai galiu pasakyti, kad darbo įdėti reikia, bet šiaip, nenusivyliau :)
AtsakytiPanaikinti:) svarbiausia, kad rezultaas atperka pastangas :) džiaugiuosi tuo :) Man dažniausiai sunku būna prisiruošti kepiniams, kuriems reikia maišyti kelias tešlas, ar minkyti kočioti :) Šitą keksą aš prisimenu su nsotalgija :)
PanaikintiKazkodel riebus gavosi......siaip butu skanus....
AtsakytiPanaikintihmm nežinau, kodėl gavosi riebus - jame riebalų nedaugiau, nei standartiniame kekse. Gal dėl to kad drėgnas? Nors gali būti ir taip, jog labiau išvystyti receptoriai, nei mano :)
PanaikintiTiesiog nuodeme jo nekepti, tikrai tobulas. Nezinau gal klaida padariau palikdama atvesti formoje. Po to vos isemiau, nors sviestu ir buvau patepusi.
AtsakytiPanaikintiSuper, kad patiko :)
PanaikintiDėl išėmimo, sunku pasakyti. Iki šiol aš viską kepdavau silikoninėje formoje ir niekada neturėjau bėdų dėl išėmimo, niekuo prieš tai netepant. Bet gal mano forma atitarnavo, nes kepiniai pradėjo prilipti...