2012 m. vasario 14 d., antradienis

Orkaitėje kepta žuvis su daržovėmis


Labai skanus, neįmantrus, greitai pagaminamas, bet nelabai fotogeniškas patiekalas :) Kaip visada fotografavau kitą dieną tai kas liko, taigi foto ne kokia, na bet čia juk receptų knygelė, o šiuo receptu pasidalinti verta. 
Originaliame recepte viskas buvo dar paprasčiau - viską sudėti į kepimo indą ir kepti, bet aš suabejojau, plius norėjau, kad būtų skaniau (pagal savo supratimą), todėl morkas ir svogūnus patroškinau. Labai skanu. Kitą kartą kartų su morkomis ir svogūnais pakepinsiu dosniai česnako, kad būtų pikantiškesnis skonis.

Taigi, mums reikės:
2 skorpionžuvės ar kitos mėgiamos (mano asmenine nuomone - baltos) žuvies file gbalėlių
2 vidutinių morkų
2 nemažų svogūnų
2 labai didelių bulvių
1 didelio kiaušinio
~150-200 ml grietinėlės
druskos, pipirų, mėgiamų žuvies prieskonių
citrinos sulčių
2 didelių česnako skiltelių


Paruošimas:
  1. Žuvį supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir pagardiname mėgstamais prieskoniais, sulaistome citrinos sultimis ir paliekame bent 15-ai minučių. Pasak mano mamos, pakanka laikyti  kol ištirpsta druska.
  2. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname įkaitintame aliejuje kol pasidarys skaidrūs ir suminkštės.
  3. Morkas sutarkuojame burokine tarka ir beriame pas svogūnus. Kepiname kol suminkštės.
  4. Česnako skilteles susmulkiname ir įmaišome pas morkas su svogūnais. Kai tik česnakas pradės kvepėti, keptuvę nukeliame nuo ugnies.
  5. Bulves supjaustome kiek įmanoma plonais griežinėliais. (žr. papildymą apačioje)
  6. Ant kepimo indo dugno tolygiai paskirstome morkas su svogūnais.
  7. Ant viršaus išdėliojame žuvį.
  8. Galiausiai gražiai išklojame visą paviršių bulvių griežinėliais.
  9. Kiaušinį išplakame, supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir užpilame ant viršaus.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Originale buvo parašyta, kad užtenka 20-30 min., bet po tiek laiko mano bulvės buvo kietos. Galbūt tiek pakanka bulves supjausčius mandolina. Aš kepiau apie 40 min. ir pradėjusi įtarti, kad bulvės gali išsausėti uždengiau jas folija. Kitą kartą uždengsiu iš karto ir atidengsiu į pabaigą kepimo.
Skanaus!


Šaltinis: Tango su samčiais

Papildyta (2014 02 02): Šį kartą kepdama bulvių griežinėlius subėriau į pasūdytą verdantį vandenį ir apviriau. Truputį persistengiau - bulvės beveik išvirė (laiko nesekiau, manau užtektų 2-4 min.), tad buvo gana trapios, kai reikėjo jomis padengti apkepo paviršių. Grietinėlės turėjau nedaug, tad atskiedžiau pienu. Ant viršaus pabarsčiau smulkiai tarkuotu Džiugo sūriu - super! Apkepui iškepti pakako 25 minučių. Tikrai - lengvai paruošiamas, neįmantrus, bet tikrai labai labai skanus patiekalas! Mano mandagusis be penkių minučių keturmetis užsispyręs kartojo, kad labai skanu. 

14 komentarų:

  1. Viską pagal receptą dariau, bet man gavosi laaabai per riebu ;/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmmm, keista, nes riebumo tai nebent iš grietinėlės gali būti, bet jei ji neriebi, tai to riebumo net nežinau iš kur gavosi. Daržoves aš kepinu tik su lašeliu aliejaus, nes keptuvė neprisvylanti...
      Gal žuvį pasirinkote riebią?
      Kaip bebūtų, gaila, kad nebuvo skanu...

      Panaikinti
    2. Pagalvojau, kad labiau dietiškam variantui tiktų dalį grietinėlės keisti natūraliu jogurtu. Nors man ir taip šis patiekalas buvo gana lengvas Matyt, kiekvienam pagal save reikia spręsti :)

      Panaikinti
  2. Gal dėl grietinėlės, nežinau, bet viskas kažkaip net permirkę kaip riebu:( šiaip receptas atrodo puikus, nežinau ką kitąkart kitaip daryti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ilgai aš galvojau galimas priežastis ir nesugalvojau... Nes nėra patiekale tokių ingredientų, kurie patiekalą paverstų neįmanomai riebiu. Bet skonis kiekvieno skirtingas - gal iš tiesų Jums grietinėlės riebumo buvo per daug.. o gal pakeisti žuvį į liesesnę, deja, nesu žuvų specialistė ir negaliu parekomenduoti...

      Panaikinti
    2. na siandiena isbandysiu sita receptuka,paziuresim kas cia gausis,bet labai viliojanciai ir skaniai atrodo:))

      Panaikinti
  3. kepu ir aš šiuo metu. Tik su tom bulvėm kepimas užsitesė ilgiau nei 40 min, vis jos neiškepa. Gal kitą kart reiktų jas lengvai apvirt cielas, po to riekelėm supjaustyt ir sudėjus ant viršaus viską kept orkaitėje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepimo laikas labai priklauso nuo bulvės griežinėlio storio. Vienas iš variantų naudoti virtas bulves - tikrai bus geičiau. Arba griežinėlius apkepti keptuvėje su trupučiu sviesto - šakninėms daržovėms kepimas visada išeina į gera - jose esantis cukrus karamelizuojasi ir daržovės būna labai skanios.

      Panaikinti
  4. Bandysim ir mes sita patiekaliuka, as patarciau bulves taip ruosti: pirma susipjaustyti plonai, deti i puoda su vandeniu uzdengti ir palaukti kol uzvirs, tada nukosus jau det i kepimo inda, taip bulves daaaaaug greiciau iskepa ir graziai apskrunda ir buna labai labai skanios ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai geras patarimas, kuriuo verta pasinaudoti. Kitas variantas būtų bulvių griežinėlius užpilti verdančiu vandeniu (ar supilti į verdantį vandenį) ir pavirti kokias 4 minutes. Žuviai kepti daug laiko nereikia, visa kita jau apkepta, tad bulves tikrai reikėtų termiškai apdoroti, kad būtų greičiau.

      Panaikinti
  5. Žuvies filė maksimalus kepimo laikas orkaitėje yra 25 mintės, tai kepinti ją > 40. Na... nelabai ten kas iš jos ir belieka.

    Ir kam laistyti su citrinos sultymis? Čia nebent norint užmušti pašvinkusios žuvies kvapą.

    O šiaip receptas puikus, ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Dėl citrinos ir žuvies kvapo pralinksminot :)
      Dėl kepimo laiko šventa tiesa - žuviai tiek tikrai nereikia, tačiau tiek laiko reikia bulvėms, ką ir paminėjau recepte :). Kepimo laikui sutrumpinti, daržoves galima apvirti, jei tik nesibaidote papildomo darbo :)

      Panaikinti
  6. Tobulas receptas, visad taip kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...