2011 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Kūčiukai


Mano brangiausia draugė, dar daug laiko likus iki Kūčių, ieškojo skanių kūčiukų recepto, kad galėtų jais pasimėgauti iki soties. O aš jos nesupratau, juk galima ir skanesnių užkandukų susirasti. Vakar išsikepiau šių kūčiukų... Iš dviejų skardų liko mažas mažas dubenėlis... Super puper! Skanumas neišpasakytas! Tokios miniatūrinės bandelės tą pačią dieną ir puikūs sausainiukai - kitą :) Teisybės dėlei prisipažinsiu, kad vietoje vandens, nurodyto recepte, naudojau pieną :) Vieną skardą kepiau karštesnėje orkaitėje, kitą vėsesnėje. Vieni kūčiukai gavosi traškūs, kiti minkštesni. Abiem atvejais skanu. Šiandien visi kūčiukai jau sukietėjo ir pasidarė nebe bandelės, bet traškūs skanučiai. Mano mama kepa lygiai taip pat ir lygiai tokius pat, tik ji viską deda "iš akies". Man iki tokio aukštojo pilotažo dar toli, taigi labai džiaugiuosi suradusi šį receptą.




Taigi, mums reikės (3-4 skardoms):
10 g šviežių mielių (aš dedu 1 AŠ sausų mielių)
6 VŠ cukraus (mano mamai saldumo pritrūko. Man buvo pats tas)
180- 200 ml šilto vandens (jei kepate patriaukšti prieš Kūčias, galite naudoti pieną)
450 g miltų
2 VŠ aguonų
2 VŠ aliejaus
žiupsnelio druskos

Paruošimas:
  1. Aguonas pora kartų perplauname šaltu vandeniu. Užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame brinkti (aš brinkinau pora valandų).
  2. Mieles ištriname su cukrumi ir paliekame kol suputos. 
  3. Dubenyje šiltą vandenį, mieles su cukrumi ir puse kiekio miltų išplakame šakute iki vientisos masės. Pabarstome paviršių miltais ir paliekame kad pakiltų.
  4. Į pakilusią tešlą beriame druskos, įpilame aliejų, suberiame likusius miltus ir išminkome tešlą. Minkome tol, kol tešla nebelips prie rankų. Man šį darbą atliko duonkepė. 
  5. Išminkytą tešlą paliekame pakilti. Aš viską dariau vakare ir jau nebeturėjau nei noro, nei jėgų kepti kūčiukus per naktį, todėl kildinimui tešlą įdėjau į šaldytuvą. Prieš kočiojimą palaikiau 1-2 val. kambario temperatūroje. Gali būti, kad manųjų kūčiukų tokia puiki tekstūra buvo dėl šalto kildymo.
  6. Pakilus tešlai, imame po guzelį tešlos ir tarp rankų formuojame piršto storio volelius. Geriau ne nykščio, o mažylio. Nes aš pirmos skardos kūčiukai buvo iš maždaug nykščio storio volelio, tai gavosi mažos bandelytės. Volelius supjaustome vienodo dydžio gabalėliais, išdėliojame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (jei mėgstate traškesnius) arba iki 200 laipsnių (jei mėgstate minkštesnius) kol gražiai pagels. Manoji orkaitė kaitina netolygiai, taigi kepimo procese aš skardą apsukau, kad keptų tolygiau.
Ramių ir šiltų švenčių!


Šaltinis: Žurnalas "Virtuvė Nuo...Iki..."  2011 m. 12 nr., Receptą galima rasti ir Žaidimų aikštelėje

19 komentarų:

  1. O aš dar kepu. Jau antrą kartą, papildymui :)
    Labai smagu, kad receptas patiko ir nenuvylė.

    Šilti linkėjimai, Eglė

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū labai, Egle, už šį receptą, manųjų kūčiukų jau nebeliko :) Mama prikepusi didžiulį dubenį, tai kol kas nekepu, bet man kažkodėl atrodo, kad dar kepsiu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar sie kuciukai minksti ar trapus gaunasi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai priklauso nuo to, kaip supjaustote. Bet pagal tai, kiek esu visokių kūčiukų valgiusi, tai šiuos gal priskirčiau prie minkštesnių. Paviršius aišku su laiku po kepimo sukietėja, bet vidus lieka ne toks trapus. Kuo mažesnius kūčiukus darysite, tuo jie trapesni bus.

      Panaikinti
  4. Man neišėjo. Kaip suprasti mieles sutrynus su cukrumi suputos? Ten tiesiog šlapias cukrus gavosi. Užmaišius tešlą neiškilo nė trupučio, nors laikiau gal 3 val., o užminkyta pilnai per naktį laikiau irgi nepakilo nė centimetro :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vadinasi mielės jau neaktyvios. Nusipirkite naujų mielių. Aktyvios mielės sumaišytos su cukrumi iš karto pradeda daugintis, dėl to masė užputoja, o tešla iškyla.

      Panaikinti
    2. Ir man nekilo, cukraus per daug. Viską darykite kaip parašyta, bet įdekite tik mažą šaukštelį cukraus. Su tom pačiom mielėmis, tom pačiom kildinimo sąlygom suputojo per 10 minučių. Likusį cukrus sudėkite su miltais.

      Panaikinti
    3. Tai tiesiog reiškia, kad arba namie per vėsu ir reikėjo palaukti ilgiau, arba per trumpai kildnote. Mikrobangė tik pašildė tešlą, gerai, kad nenužudė mielių.

      Panaikinti
  5. Tikrai nekyla visiškai. O kokiam etape aguonos? Pražiūrėjau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepražiūrėjote, aš recepte praleidau. :( jas galite įminkyti į tešlą, minkymo procese.
      Dėl tešlos kilimo: gal mielės negyvybingos, gal tešla per šaltai stovi, nors ir tada tešla kyla - tik daug lėčiau. Aš labai dažnai tešlą kildinu šaldytuve. Gal mieles užpylėte per karštu skysčiu. Daugiau variantų neturiu, nes man tfu tfu tfu visada pakyla.

      Panaikinti
    2. Nepražiūrėjote, aš recepte praleidau. :( jas galite įminkyti į tešlą, minkymo procese.
      Dėl tešlos kilimo: gal mielės negyvybingos, gal tešla per šaltai stovi, nors ir tada tešla kyla - tik daug lėčiau. Aš labai dažnai tešlą kildinu šaldytuve. Gal mieles užpylėte per karštu skysčiu. Daugiau variantų neturiu, nes man tfu tfu tfu visada pakyla.

      Panaikinti
  6. LAbai skanus Kuciukai :) Sventes dar neprasidejo, o jau beveik neliko, tad sian kartosiu, kad butu ka ant stalo padeti :) po 3 d jie vis dar minkstoki, nereik dantu lauzyti kramtant :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, jie tokie - greitai išnykstantys :) smagu, kad patiko!

      Panaikinti
    2. Taip, jie tokie - greitai išnykstantys :) smagu, kad patiko!

      Panaikinti
    3. Man taip pat nekilo ,nors dariau su sausomis mielės. Bet įdėjau trumpam į mikrobangų krosnelę. Trumpam pašildžiau ant laidinimo rėžimo. Ir išpotojo kaip reikiant.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...