Aš tokį pyragą nusižiūrėjau dar pernai, o gal net dar anksčiau. Tik pernai pražiopsojau progą. Šiais metais irgi prisiminiau vėlokai (tiksliau priminė Ilona), o dar kol prisiruošiau, tai iki kalėdų beliko lygiai dvi savaitės. Kaip žinia, tokius pyragus galima iškepti ir 2 mėnesiai iki Kalėdų, kad jie spėtų subręsti. Taigi šių pyragų kepimo terminas 2 mėnesiai - 2 savaitės iki Kalėdų.
Apie Stollen pyrago istoriją įdomiai papasakojo Elžbieta. Jei spėsiu, o tiksliau, jei perspektyvoje nusimatys laisvos vietos skrandžiuose, reikės išsikepti ir tradicinę itališką Kalėdinę Panettone.
Na, o ar mano štolenas buvo skanus, parašysiu po Kalėdų :)
Taigi, mums reikės:
500 g miltų
8, 5 g (~1 VŠ) sausų mielių100 g cukraus
60 g maltų migdolų ir/ar lazdyno riešutų (naudojau 70g)
250 g minkšto sviesto
125 g razinų (neturėjau tiek, trūkstamą kiekį užpildžiau džiovintomis spanguolėmis)
100 g apelsinų cukatų (neturėjau, nedėjau, vietoje to įtarkavau 1 apelsino žievelę)
40 ml romo, brendžio ar 1 apelsino sulčių
1 citrinos žievelės
1/2 AŠ cinamono
1/3 AŠ kardamono
1/4 AŠ muskato
1/4 AŠ gvazdikėlių
Sulaistymui:
50 g tirpinto sviesto
cukraus pudros (daaaaaaug)
Paruošimas:
- Razinas ir džiovintas spanguoles užpilame romu ir paliekame kelioms valandoms, kad razinos pasigertų :), t.y. sugertų visą romą.
- Pasiruošiame įmaišą iš pieno, 1 VŠ (15 g) cukraus, 2 VŠ (15 g) miltų. Paliekame kol mielės aktyvuosis ir suputos. Įprastai su sausomismielėmis to daryti nereikia, bet šioje tešloje labai daug riebalų, taigi mielėms reikia padėti.
- Sviestą išplakame su likusiu cukrumi iki purumo.
- Miltus persijojame ir sumaišome su prieskoniais.
- Sumaišome sviesto ir cukraus plakinį su įmaišalu, miltais, razinomis, maltais riešutais. Užminkome tešlą (už mane tai atliko duonkepė) ir paliekame pakilti šiltai valandai.
- Ant kepimo popieriaus dedame pakilusią tešlą (ji man drąstiškai nepakilo) ir suformuojame stačiakampį. Pelenkiame per pusę, truputį paplojame, paformuojame stačiakampį vėl ir vėl lenkiame. Šį kartą ne per pusę, o kad liktų neuždengtas kraštelis. Jei šis kepinys pasiteisins, kitoms Kalėdoms iš šio kiekio kepsiu du pyragus ir suformuotus dėsiu į stačiakampes keksų formas, kad šiek tiek prilaikytų formą ir nebūtų toks plokščias kaip šį kartą.
- Paliekame pakilti pusvalandžiui.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45-60 min.
- Tik ištrrauktą pyragą aptepame tirpintu sviestu ir paliekame atvėsti per naktį.
- Kitą dieną gausiai apibarstome cukraus pudra, suvyniojame į foliją, maistinę plėvelę ir slepiame iki Kalėdų.
- Prieš pateikiant dar apibarstome cukraus pudra.
Ramaus laukimo!
Šaltinis: Neringos blogas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą