2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Daržovių sriuba su kukuliais


Tiesą sakant, kai viriau šią sriubą, net negalvojau apie jos publikavimą čia, bet kai ją valgė visa šeima, labai savimi didžiavausi, kad aš ją išviriau, todėl negaliu neužsirašyti recepto. Sriuba labai gardi, lengva, mėsos kukuliukai labai minkšti. Kadangi iš anksto neplanavau jos dokumentavimo, tai ir produktų kiekiai labai apytiksliai. Svarbu idėja.

Taigi, mums reikės:
Kukuliams:
2-3 geros saujos maltos mėsos, aš naudojau kiaulieną
saujelės džiūvėsėlių
~2 VŠ grietinėlės
druskos, pipirų, džiovintų česnako granulių

Sriubai:
2-3 gerų saujų smulkinto šviežio kopūsto
1 morkos
1 bulvės
1,5 saliero stiebo
2-3 saujų šaldytų šviežių žirnelių
~10 cm poro
sultinio kubelio
druskos, lauro lapo, keli rozmarino kuokšteliai

Paruošimas:
  1. Kukuliams skirtus produktus suminkome į vientisą masę.
  2. Formuojame nedidelius kukuliukus ir dedame į puodą su vandeniu. Įdedame lauro lapą.
  3. Puodą užviriname ir verdame ant labai nedidelės ugnies, susidariusias putas nugraibome.
  4. Įdedame sultinio kubelį.
  5. Beriame susmulkintą kopūstą ir smulkiai pjaustytas morkas. Verdame kol apminkštės (~15 min.). 
  6. Paragaujame ar netrūksta druskos, jei reikia įdedame.
  7. Beriame nedideliais kubeliais supjaustytas bulves ir šaldytus žirnelius.
  8. Smulkiai supjaustome porus ir saliero stiebą ir beriame į puodą.
  9. Verdame kol bulvės bus minkštos.
  10. Patiekiant galima pagardinti grietine.
Skanaus!

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Medaus tortas


Hepy biozdei tiū my, taip sakant. Sau aš išsikepiau man patį pačiausią tortą. Ne kartą keptą ir kol kas man skenesnių nėra už jį. Kadangi man visada kyla sunkumų puošiant tortus, nes meninių gabumų visai neturiu, tai parodau kas šį kartą gimė mano skurdžioje fantazijoje, gal kam pravers. O kadangi esu senamadiška ir konservatyvi, tai man medaus tortas būtinai ir privalomai turi būti visas padengtas trupinėliais. Kitaip aš jo neįsivaizduoju, nors torto šonų  trupinėliais padengimas mane gerokai erzina ir reikalauja būti labiau kantriai nei esu.



Torto lakštų receptas čia. Iš nurodytos tešlos normos kepiau šešis, 17,5 cm skersmens lakštus, mat užsimaniau aukšto torto. Iš nuopjovų susidarė dar vienas nemažas blynas, kurį sunaudojau papuošimams ir trupiniams. Laimingo atsitiktinumo dėka, papuošimų tortui keletas liko, nes kažkodėl šeimynykščiams atrodė, kad čia sausainiai, kuriuos galima valgyti...

Su kremu šį kartą eksperimentavau ir pamiršau matuoti kiek ir ko dedu.  Iš atminties galiu pasakyti, kad mums reikės:
~600 ml riebios grietinėlės
~400 g riebios grietinės
~5-6 VŠ cukraus pudros
1 citrinos sultys (nesupilti visko iš karto ir būtina ragauti!)
tarkuotos citrinos žievelės

Paruošimas:

Visus kremui skirtus produktus plakame tol, kol kremas pasidarys purus. Grietinėlė išsiplaka ir išpučia visą kremą, jis pasidaro pakankamai tvirtas ir želatinos man neprireikė.



Kuris man kremas skaniausias (išbandžiau tik grietinėlės, tik grietinės ir dabar mix'ą) pasakyti negalėčiau, nes per daug laiko praeina tarp tortų :) Neatmenu, kad galėčiau palyginti :)


Gražaus pavasario!

2012 m. kovo 6 d., antradienis

Maltos mėsos pyragas su rikota


Kai pamačiau žurnale nuotrauką, supratau, kad noriu. Kai ištraukiau iš orkaitės, vaizdas buo kiek kitoks - žurnale sūrio atrodė kur ne kur pabarstyta, o pas mane toks dosnus ištisas sluoksnis. Gal kad naudojau ne įprastą ricottą, o lietuvišką produktą "varškė kepiniams, rikota". Pagalvojau, kad šakės, nesąmonę padariau. Bet rezultate pavalgėme fantastiškai skanią vakarienę. Sūrio sluoksnelis subalansuoja skonius ir gaunasi švelnus, tačiau turtingas skoniu ir labai gardus patiekalas. Gavau padėką :)
O foto, kaip visada...kitos dienos.... Skanesnės būtų tos pačios dienos, bet buvo tamsu, o ir komentarai "pirma valgyt duok, paskui fotografuok" neįkvepia...

Taigi, mums reikės:
1 didelio svogūno
2 česnako skiltelių
2 morkų
2 salierų stiebų
4 didelių pievagrybių (pridėjau nuo savęs)
saujos šaldytų žaliųjų žirnelių (pridėjau nuo savęs)

750 g maltos mėsos
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų (aš naudojau mamos konservuotus savo sultyse)
2 VŠ Vusterio ar sojos padažo
druskos, šviežiai maltų pipirų
džiovintų česnako granulių (įžėriau nuo savęs)
400 g Vilkyškių "Varškės kepiniams, rikotos" (pgl receptą - 500 g ricotta sūrio)
2 kiaušinių
šakelės šviežių raudonėlių (neturėjau, įbėriau Provanso žolelių mišinio)
100 g mocarelos sūrio

Paruošimas:
  1. Aliejuje pakepiname smulkintą svogūna, kol jis suminkštės.
  2. Į keptuvę suberiame tarkuotas morkas, smulkintus saliero stiebus, pjaustytus pievagrybius ir kepiname kol suminkštės daržovės.
  3. Sudedame maltą mėsą ir kepiname nuolat maišant, kol mėsa bus biri ir vienodai apkepusi.
  4. Supilame konservuotus pomidorus, Vusterio padažą, žirnelius, druską, pipirus. 
  5. Pakaitiname, kad užvirtų ir troškiname apie 15 minučių, kad nugaruotų skystis ir sutirštėtų padažas.
  6. Suberiame mėsą į kepimo indą.
  7. Rikotą, kiiaušinius ir mocarelos sūrį išmaišome, pagardiname druska, pipirais ir raudonėliais.
  8. Tolygiai paskleidžiame ant mėsos.
  9. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje api e25-30 min.
  10. Patiekiau su orkaitėje keptomis bulvėmis su kmynais (kepė tuo pat metu) ir šviežių daržovių salotomis. Labai skanu!
Skanaus!


Šaltinis: Žurnalo "Virtuvė Nuo...Iki..." 2012 m Nr. 3(33)

2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Lydytas sviestas - Ghi (ghee)



Kažkodėl labai ilgai ruošiausi ghi gamybai. Net dvejus metus. Nesuprantu kodėl, nes viskas labai paprasta. Visas procesas labai nesudėtingas ir raminantis - tiesiog stebi puode ramiai kunkuliuojantį sviestą ir karts nuo karto pamaišai. 

Man žinomos dvi tiesos, kad ant sviesto keptas maistas yra skanesnis ir, kad kepti ant sviesto nesveika, nes svieste esantys pieno baltymai pradeda degti ir virsta kancerogenu, kuris lieka maiste. Gaminant ghi, baltymai sudega ir būna nukošiami, vanduo išgaruoja ir lieka tikras grynas produktas, saugus naudoti. Ghi nedega ir nerūksta aukštoje temperatūroje, taigi, tinka skrudinimui, kepimui. Jis tinka ir košėms, sriuboms ar kitiems patiekalams pagardinti. O aromatas... Aromatas nenusakomas - atrodo pasiimčiau šaukštą ir kabinčiau. Kažkur skaičiau, kad primena riešutų aromatą. Nežinau, gal, bet viena žinau, kad aromatas dieviškas! Kiek pastebėjau, jis ir skalsesnis, jo reikia mažiau, nei įprastai kepant svieste.


Taigi, mums reikės:
Kambario temperatūros (būtinai) nesūdyto sviesto (ne riebalų mišinio)
Puodo storu dugnu
merlės ir/arba sietelio
sandaraus indo, kuriame laikysime

Paruošimas:
Yra du būdai paruošti ghi:
  1. Kai sviestas užviręs pradeda burbuliuoti, nuolat nugraibome putas. Taip mes nugraibysime visus iškilusius ir pradėjusius kaisti pieno baltymus, jie nenusės ir nebus grėsmės, kad sudegs ir sugadins mūsų ghi.
  2. Užkaitus sviestą palikti jį kaisti ir pereiti per visus virimo etapus. Aš naudojau šį metodą, nes dauguma mano peržiūrėtų šaltinių jį rekomenduoja, o ir pasirodė patikimesnis.
Taigi, paruošimas:
  1. Dedame sviestą į storadugnį puodą, kurio prieš tai nekaitiname, nes tik įdėjus sviestą į puodą jis pradėtų degti ir sugadintų visą skonį. Kaitiname ant nedidelės ugnies. Jokiu būdu neuždengiame puodo, kad vanduo, esantis svieste, galėtų išgaruoti.
  2. Sviestui ištirpus iš pradžių paviršius pasidengs puta. 
  3. Vėliau dideli burbulai (nors pas mane jie nebuvo itin dideli, tiesiog puta pradėjo virsti į burbuliukus) pradėls kilti nuo kraštų ir judės link vidurio. Burbulai po truputį didės ir padengs visą paviršių. 
  4. Dar vėliau paviršių padengs maži burbuliukai. Nuo šios akimirkos įdėmiau stebime puodo dugną - jame nusėdę paskrudę pieno baltymai ir labai svarbu jų nesudeginti. Šitam etape kiek sumažiname ugnį ir karts nuo karto pamaišome švaria sausa mentele, kad nusėdę pieno baltymai nepridegtų. Nuosėdos turi būti rudos spalvos, bet nesudegę. 
  5. Kai burbuliukai burbuliuodami vėl pavirs į mažiukus ir panėšės į putą, ugnį sumažiname iki minimumo. Jei viryklė elektrinė - išjungiame visai. Pieno baltymai jau nusėdę ant dugno ir rusvi. Nepamirštame maišyti!
  6. Kai puta pradės nykti ir pradės matytis gintarinis sviestas, puodą nukeliame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti. Kol vėsta - jokiu būdu neuždengiame.
  7. Atvėsusį ghi perkošiame per tankų sietelį ir/arba merlės gabalėlį į švarų sausą stiklainį ar indą su sandariu dangteliu. Indas turi būti sandarus, nes nuo kontakto su deguonimi ghi gali apkarsti.
  8. Ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje, iki 6 mėnesių. 
  9. Šaukštas, kuriuo mes kabinsime naudojimui iš stiklainio ghi turi būti visada sausas ir švarus.
Skanių kepinių!









Šaltinis: Just home made

2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Blynai su mascarpone's sūriu



Iš tikro, tai šie blynai turėjo būti tiramisu... bet turbūt nėra ko tiramisu daryti per Užgavėnes, pats likimas patvarko taip, kad būtų blynai. Kai jau į išplaktus trynius ketinau dėti mascarpone's sūrį paaiškėjo, kad jis ilgoje kelionėje namo savaitgalį buvo sušalęs ir dabar yra lengvai grūdėtas. Aš optimistiškai dar tikėjausi situaciją ištaisyti kantriai darbuojantis mikseriu, bet niekas nepasikeitė, ir to pasėkoje tiramisu virto blynais. Labai skaniais blynais. Fantastiškais! Labai minkšti ir purūs. Ne tokie, kaip būna tiesiog nuo kepimo miltelių, o švelniai ir lengvai. Sunku nupasakoti, o ir išbandyti geriau vieną kartą, nei 10 kartų išgirsti :) Originaliame recepte tai buvo blynai su ricotta sūriu. Neabejoju, kad lygiai taip pat skanu, tik pigiau ;) Taigi, pabandyti labai rekomenduoju!

Taigi, mums reikės:
2 kiaušinių
2-3 VŠ cukraus
1/4 AŠ druskos
250 g mascarpone's ar ricottos sūrio
140 g (200 ml) miltų
2 AŠ kepimo miltelių (nubrauktų)
120 ml pieno
vanilinio cukraus

Paruošimas:
  1. Viename dubenyje persijojame miltus ir sumaišome su kepimo milteliais.
  2. Kitame dubenyje kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Aš kadangi jau buvau atskyrusi trynius, tai taip ir palikau, baltymus iki standžių putų išplakiau atskirai.
  3. Įplakame mascarponę ir pieną.
  4. Į plakinį įmaišome miltus. Nepermaišome.
  5. Atsargiai įmaišome iki standžių putų išplaktus baltymus.
  6. Kepame įkaitintoje keptuvėje. Aš kepiau be riebalų, jų pakako ir nuo mascarponės. Kadangi aš kepiau iš dvigubos normos, kad būtų greičiau, lygiagrečiai kepiau ir elektrinėje čirvinėje keptuvėje - irgi buvo super!
Skanaus!





Šaltinis: Laisvalaikis virtuvėje

2012 m. vasario 28 d., antradienis

Sluoksniuotos mielinės bandelės su obuoliais


Mano tinklaraštį ištiko letargo miegas (hmmz o gal mane?..)... išbandyti receptai kaupiasi, o va įrašų nedaugėja. Bandysiu pralaužti ledus su šiuo itin paprastu ir greitu kepiniu.  Čia net ne receptas, o idėja, kaip išsikepti gražių ir skanių bandelių. Man jos labai labai patiko. 

Taigi, mums reikės:
šaldytos sluoksniuotos mielinės tešlos (aš kepiau iš dviejų lapelių, išėjo 4 tokios bandelės)
pusės didelio obuolio
cukraus ir cinamono pagal skonį

Paruošimas:
  1. Sluoksniuotą tešlą atšildome pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas. Maniškei reikėjo 15 minučių.
  2. Obuolį nulupame ir supjaustme kubeliais.  
  3. Sumaišome su cinamonu ir cukrumi.
  4. Tešlos lapelį lengvai pakočiojame ir perpjauname per pusę, kad gautume kvadratą.
  5. Kampus įpjauname trikampėliu, kaip parodyta čia.
  6. Per vidurį dedame paruoštus obuoliųs.
  7. Kraštus suimame ir  suspaudžiame per vidurį.
  8. Pagal tešlos paruošimo instrukciją bandeles paliekame pakilti. Aš savas kildinau 45 min.
  9. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min.
  10. Prieš patiekiant galima apibarstyti cukraus pudra.


Skanaus!



Šaltinis: Skanus gyvenimas

2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Ar žinote, kad...


...jei į ruošiamą bemielę tešlą įbersite druskos (5 g druskos 500 g miltų), ji pabrėš gaminio saldumą.

...jei norite išvirti aromatingą ir skaidrų sultinį - morkas, petražoles ir salierus nemeskite iš karto į vandenį, o pirma daržoves perpjaukite pusiau ir iš vienos pusės apkepkite be aliejaus.

...sultinys bus gražus, beveik gintarinės spalvos, jei į jį įdėsite svogūno galvutę su lukštais.

...iškepta mėsa bus švelnesnė, jei valandą laiko prieš kepimą ją ištepsite garstyčiomis.

...kad plakant grietinėlę iš jos nesigautų sviestas, ji turi būti labai gerai atšaldyta, o duobuo, kuriame plakame, įstatytas į kitą dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais.

...užmaišytą lietinių blynų tešlą reikia palikti valandą pailsėti, tam, kad susidarytų gliutenas, dėl ko tešla bus stabilesnė ir vientisesnė. Kad nereikėtų tiek ilgai laukti, į tešlą galima pilti šiltą pieną, tuomet gliuteno išsiskyrimo procesas įvyks greičiau. Iškepti blynai bus minkštesni. Šaltinis.




2012 m. vasario 17 d., penktadienis

Pilno grūdo duona (kepta duonkepėje)


Nuo tada, kai atradau šią baltą duoną kepamą duonkepėje, tik ją ir kepu kelis kartus per savaitę. Bet štai, vėl prabudo manyje eksperimentatorė, taigi nusprendžiau išbandyti naują receptą, o gal atrasim naują favoritę. Favoritė nesikeičia, bet atradimas tikrai puikus. Gaila, kad tik man. Nes dar iš pat ryto atėjo mano brangusis ir sako: "Nekepk šitos duonos daugiau, gerai?"... Na galvoju, paragausiu ir aš. Valgau pirmąją riekelę - skanu, antrąją - labai labai skanu! Taigi, va jums ir skirtingi skoniai. Maniškiui nepatiko prieskonis, primenantis ruginius miltus, mat jis nemėgsta ruginės duonos. Man ji tikrai, puiki - tinkanti ir sumuštiniams, ir užsitepti slyvų džemo prie arbatos.
Tiesa, šiai duonelei nepasisekė, nes duonkepėje išbuvo gerokai po iškepimo, o kadangi mano duonkepė  palaiko kepinį šiltą, tai ji po truputį džiūvo joje. O kai išėmiau (viduryje nakties), palikau ją vėsti iki ryto, taigi dar šiek tiek padžiūvo. Šito pasekmes pajutau gal antrą-trečią dieną - duona pasidarė sausoka. Bet pirmą dieną ji buvo nuostabi. Taigi, tinkamai apskaičiavus duonos kepimo pabaigos ir ėjimo miegoti laiką, ji turėtų būti tikrai puiki kelias dienas.

Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
185 ml šilto vandens
1 1/3 VŠ aliejaus
2/3 AŠ druskos
1 1/3 VŠ medaus ARBA cukraus
300 g pilno grūdo kvietinių miltų
2/3 AŠ sausų mielių

Galimi priedai:
Razinų duona:
40 ml (1/6 puodelio) sviesto
80 ml (1/3 puodelio) razinų
3 AŠ cinamono

Kaimiška duona:
15 g moliūgo sėklų
15 g saulėgražų sėklų
15 g sezamo sėklų

Paruošimas:
  1. Pagal duonkepės reikalavimus sudedame produktus į duonkepės kibirėlį.
  2. Kepame nustatę atitinkamą svorį, norimą apskrudimo laipsnį Pilno grūdo duonos programa.
Skanaus!

P.S. Duona šį kartą sukrito. Priežastis, kodėl taip galėjo nutikti jau esu rašiusi čia.

Šaltinis: Duonkepės receptų knygelė

2012 m. vasario 15 d., trečiadienis

Karamelinis šokoladinis kavos tortas


Dar vienas tortas iš Beatos knygos. Kai gaminau šį tortą, mano namai kvepėjo kava. Kepiau aš šį tortą mamos gimtadieniui, taigi įdėjau daug daug meilės į jį. Labai ir labai skanus! Kadangi esu prisiekusi romo aromato gerbėja, tai vietoje brendžio pyliau romą. Tortas labai aromatingas, turtingas skoniu, galima sakyti prašmatnus. Tikrai nepriskiriamas prie gaivių tortų :) Bet nuodėmingam pasilepinimui - pats tas! Labai bijojau, kad visas skonis, kuris jausis tai saldumas, bet taip nenutiko, viename kąsnyje susipynė daugybė skonių - kava, karamelė ir tas dieviškas romo aromatas. Tortas sunkus, drėgnas ir sotus.
Kadangi Beata nepaminėjo, kokio dydžio jos tortas, aš dariau prielaidą, kad 26 cm skersmens ir produktų kiekius perskaičiavau 22 cm tortinei. Pagal jos ir mano tortų vaizdus spėju, kad jos tortinės skersmuo 26 cm, nes jos blynai gavosi plonesni, nei manieji, taigi kitą kartą perskaičiuočiau kiekius dar kartą. Ne dėl to, kad buvo kažkas negerai, o tiesiog, kad man idėjiškai  taip patiktų labiau :) 




Taigi, mums reikės 24-26 cm skersmens atsegamai torto formai (skliaustuose pateikti kiekiai 22 cm skersmens atsegamai torto formai):

Biskvitui:
250 g (180 g) kambario temperatūros sviesto 
440 g (315 g) cukraus
4 didelių (3 vidutinių) kambario temperatūros kiaušinių
400 g (285 g) miltų
80 g (55 g) kakavos
2,5 AŠ (1,8 AŠ) kepimo miltelių
0,5 AŠ (0,35 AŠ) druskos
4 VŠ (2,85 VŠ) tirpios kavos (ištirpintos 3 VŠ (2 VŠ) karšto vandens)
350 ml (250 ml) pieno
Vanilės ekstrakto arba cukraus


Kremui:
500 g (360 g) mascarpone sūrio
400 ml (285 g) Rududu
2 VŠ (1,5 VŠ) kavos likerio, brendžio ar romo
Man šito kremo kiekio pakako tik pertepti biskvitams ir aptepti viršų. Šonams aptepti, nebūtų užtekę, Gerai, kad ir neplanavau.



Sirupui:

300 ml (200 ml) paruoštos stiprios kavos
150 g (100 g) cukraus
50-100 ml (35-70 ml, aš pyliau gal 20 ml) brendžio ar romo
Jei tortą valgys vaikai, tai alkoholio kiekius galima sumažinti, arba vietoje šio sirupo naudoti pvz. apelsinų sultis.

Papuošti:
Juodojo šokolado


Paruošimas:
Biskvito kepimas:
Svarbu! Torto biskvitui pateikti produktų kiekiai yra skirti dviejų biskvitų kepimui, kuriuos vėliau perpjausime per pusę. Jei neturite, kaip aš, dviejų vienodų torto formų, produktų kiekius dalinkite per pusę ir biskvitą kepkite per du kartus - vienam iškepus, užsimaišome tešlą antram ir kepame.

  1. Dubenyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Persijojame tiek kartų, kiek netingime. aš tai padariau gal 4 kartus, nes kuo daugiau kartų persijosime, tuo daugiau oro pateks į miltus ir jie bus puresni, o tai reiškia, kad puresnis bus ir buskvitas. Bent du kartus persijoti būtina. 
  2. Sviestą, kartu su cukrumi, mikseriu išplakame iki baltumo. 
  3. Po vieną mušame kiaušinius ir plakame, kol jų neliks nei pėdsako, tada mušame kitą kiaušinį. Visą masę plakame ne mažiau 5 minučių, kad į ją patektų kuo daugiau oro. 
  4. Ištirpintą kavą supilame į pieną, įdedame vanilę ir išmaišome. 
  5. Po truputį, iš lėto į kiaušinių ir sviesto plakinį supilame pusę miltų ir šaukštu (ne mikseriu) išmaišome. Nepersistengiame, kad neišeitų mūsų taip kruopščiai užtaupytas oras. 
  6. Į tešlą maišant supilame pieno ir kavos mišinį. 
  7. Po truputį supilame likusius miltus ir ramiai išmaišome. 
  8. Atsegamos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu. Supilame paruoštą tešlą. Jei naudosite silikoninę formą, vis tiek būtinai ištepkite ją sviestu!
  9. Kepame iki 160-170 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min. 
  10. Iškepusius biskvitus paliekame atvėsti. 
Sirupo paruošimas:
  1. Paruošiame stiprią kavą. Aš plikiau normalią maltą kavą ir ją nukošiau, bet galima paruošti kavą ir su tirpiomis kavos granulėmis. Tiesiog, skani, gera kava yra privalumas. :)
  2. Pilame kavą į nedidelį puodą, supilame cukrų ir dedame ant ugnies. 
  3. Užviriname ir kaitiname ant labai nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, karts nuo karto pamaišant, kol skysčio sumažės per pusę.
  4. Įpilame brendį/romą/kavos likerį ir nuimame nuo ugnies.
Kremo paruošimas:
  1. Mascarpone ir Rududu dedame į didelį dubenį, supilame brendį/romą/kavos likerį ir mikserio ar šaukšto pagalba išsukame iki vientisos masės.
Torto surinkimas:
  1. Atvėsusius biskvitus, kiekvieną,  perpjauname į du vienodo storio lakštus.
  2. Dedamą pirmą biskvitą ant lėkštės, ar padėklo, ant kurio kosntruosime tortą ir sulaistome sirupu. Aš tai dariau konditeriniu teptuku, galima sulaistyti, tik nepersistengiant tiesiog šaukšteliu.
  3. Dedame 2-3 kupinus šaukštus kremo ir tolygiai paskirstome.
  4. Dedame kitą biskvitą ir kartojame procedūrą su sirupu ir kremu.
  5. Jei lieka kremo, aptepame juo torto šonus. Man neliko, bet torto išvaizda nuo to nenukentėjo.
  6. Papuošimą nusižiūrėjau nuo Beatos - bulvių skustuku patarkavau šokolado ir apibarsčiau juo torto viršų.
  7. Geriausia, jei tortas galėtų pastovėti šaldytuve per naktį. Manasis buvo suteptas ryte, o valgomas vakare. Buvo skanus ir pakankamai drėgnas, bet kitą dieną, gabalėlis, kurį apdairiai iš anksto  (ir gerai, nes neliko nei trupinėlio) nusidžioviau fotosesijai, buvo dar skanesnis.
Skanaus!



Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje

Papildyta (2014 03 07): Kepiau aš šį tortą dar kartą savo gimtadieniui. Nors pirmasis kartas tikrai buvo sėkmingas, o paruošimas nesudėtingas (tik kad ilgas, nes neturiu dviejų vienodų kepimo formų), vakar braukiau ašarą... Kepiau iš nurodytų originalių produktų kiekių 26 cm skersmens formoje. Biskvitai gavosi gan ploni (man tai problema - mat aš nemoku gražiai pjaustyti biskvito). Kepiau silikoninėje formoje ir o stebukle - biskvitas prie jos prikibo ir išimant dalis liko prilipusi prie dugno... Prieš kepant antrą biskvitą formą patepiau sviestu - buvo viskas gerai. Kremo šį kartą man pasirodė per mažai net ir pertepimui (ir ir gavosi jis baisiai tirštas - matyt tai labai priklauso nuo mascarpone's), tad kitą kartą kremo kiekį didinčiau mažiausiai pusantro karto. O bet tačiau!... skonis atpirko visus vargus!

2012 m. vasario 14 d., antradienis

Orkaitėje kepta žuvis su daržovėmis


Labai skanus, neįmantrus, greitai pagaminamas, bet nelabai fotogeniškas patiekalas :) Kaip visada fotografavau kitą dieną tai kas liko, taigi foto ne kokia, na bet čia juk receptų knygelė, o šiuo receptu pasidalinti verta. 
Originaliame recepte viskas buvo dar paprasčiau - viską sudėti į kepimo indą ir kepti, bet aš suabejojau, plius norėjau, kad būtų skaniau (pagal savo supratimą), todėl morkas ir svogūnus patroškinau. Labai skanu. Kitą kartą kartų su morkomis ir svogūnais pakepinsiu dosniai česnako, kad būtų pikantiškesnis skonis.

Taigi, mums reikės:
2 skorpionžuvės ar kitos mėgiamos (mano asmenine nuomone - baltos) žuvies file gbalėlių
2 vidutinių morkų
2 nemažų svogūnų
2 labai didelių bulvių
1 didelio kiaušinio
~150-200 ml grietinėlės
druskos, pipirų, mėgiamų žuvies prieskonių
citrinos sulčių
2 didelių česnako skiltelių


Paruošimas:
  1. Žuvį supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir pagardiname mėgstamais prieskoniais, sulaistome citrinos sultimis ir paliekame bent 15-ai minučių. Pasak mano mamos, pakanka laikyti  kol ištirpsta druska.
  2. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname įkaitintame aliejuje kol pasidarys skaidrūs ir suminkštės.
  3. Morkas sutarkuojame burokine tarka ir beriame pas svogūnus. Kepiname kol suminkštės.
  4. Česnako skilteles susmulkiname ir įmaišome pas morkas su svogūnais. Kai tik česnakas pradės kvepėti, keptuvę nukeliame nuo ugnies.
  5. Bulves supjaustome kiek įmanoma plonais griežinėliais. (žr. papildymą apačioje)
  6. Ant kepimo indo dugno tolygiai paskirstome morkas su svogūnais.
  7. Ant viršaus išdėliojame žuvį.
  8. Galiausiai gražiai išklojame visą paviršių bulvių griežinėliais.
  9. Kiaušinį išplakame, supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir užpilame ant viršaus.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Originale buvo parašyta, kad užtenka 20-30 min., bet po tiek laiko mano bulvės buvo kietos. Galbūt tiek pakanka bulves supjausčius mandolina. Aš kepiau apie 40 min. ir pradėjusi įtarti, kad bulvės gali išsausėti uždengiau jas folija. Kitą kartą uždengsiu iš karto ir atidengsiu į pabaigą kepimo.
Skanaus!


Šaltinis: Tango su samčiais

Papildyta (2014 02 02): Šį kartą kepdama bulvių griežinėlius subėriau į pasūdytą verdantį vandenį ir apviriau. Truputį persistengiau - bulvės beveik išvirė (laiko nesekiau, manau užtektų 2-4 min.), tad buvo gana trapios, kai reikėjo jomis padengti apkepo paviršių. Grietinėlės turėjau nedaug, tad atskiedžiau pienu. Ant viršaus pabarsčiau smulkiai tarkuotu Džiugo sūriu - super! Apkepui iškepti pakako 25 minučių. Tikrai - lengvai paruošiamas, neįmantrus, bet tikrai labai labai skanus patiekalas! Mano mandagusis be penkių minučių keturmetis užsispyręs kartojo, kad labai skanu. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...