2012 m. sausio 20 d., penktadienis

Sūrio pyragas


Varškės sūrio pyragas jei tiksliau. Šio pyrago man teko ragauti viename susitikime. Kai paragavau, taip ir apsistojau kuriam laikui ties jo lėkšte... Ačiū, Oksanai, kad pasidalino receptu. Dabar juo dalinuosi su Jumis ir aš. Gaila, tik, kad ilgokai aš jo neprisiruošiau išsikepti. Nes dabar jis pakeis Prancūzišką obuolių pyragą arba Plaktos grietinėlės keksiukus einant į svečius.
Pyragas pagaminamas beprotiškai lengvai ir greitai, na gal kepa ilgiau. Bet čia jau orkaitės darbas, ne mūsų, ar ne? :) Pats pyragas labai skanus. Skaniausias atvėsęs ir pastovėjęs šaldytuve, taigi geriausia išsikepti iš vakaro. Dar šiltas jis minkštas ir purus. Skanus, bet man iš toli aidi varškės apkepo aidai (nesakau, kad neskanu, bet, tiesiog...). O va, kai atšala, tai jau tada tikras pyragas. Labai gardus! Jei mėgstate varškinius pyragus, tai šitą rekomenduoju. Šis pyragas vienas iš labai nedaugelio, sulaukęs mano brangiausio pagyrų, dar nepaklausus ar skanu. Ir sakė, kad jam galiu jį drąsiai kepti ir kepti. O tai jau daug ką pasako. Mano mazgius, beveik nemėgstantis varškės (valgo tik sūrelius ir varškės apkepą šitą arba šitą) irgi sakė MMmmmMMM kai paragavo ir kol nebuvo suvalgytas visas pyrago gabalėlis, neleido apie save pamiršti nei akimirkai. Ilga panegirika, bet jis to vertas :)


Taigi, mums reikės (26-28 cm skersmens formai, skliausteliuose - 20-22 cm skersmens formai):
Pagrindui:
300 g (215 g) sausainių (naudojau Gaidelis)
4 VŠ (2 3/5 VŠ) tirpinto sviesto
2 VŠ (1 1/2 VŠ) cukraus

Varškės masei:
1 kg (715 g) pertrinto varškės sūrio arba varškės (tos birios)
200 g (145 g) cukraus
3 VŠ (2 VŠ) miltų
4 (3 nedidelių) kiaušinių
250 ml (180 ml) riebios grietinės
Vanilinio cukraus
Labai tiktų razinos, bet deja, pas mus namie gyvena jų nekentėjas

Paruošimas:
  1. Sausainius blenderio, kočėlo ar kitų priemonių pagalba sutrupiname iki smulkių trupinėlių. 
  2. Trupinius sumaišome su tirpintu sviestu ir cukrumi, pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir gražiai išlyginame bei suspaudžiame.
  3. Varškės masei skirtus produktus dedame į vieną didesnį dubenį ir mikserio ar blenderio (aš naudojau pastarąjį) pagalba sutriname viską iki vientisos masės. Kuo vientisiau bus ir neliks varškės gumulėlių, tuo pyragas bus švelnesnis.
  4. Gautą masę pilame ant sausainių pagrindo.
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Mano pyragiukas apturėjo streso, nes buvo pamirštas, o beplepant su svečiais negirdėjau ir orkaitės pypsėjimo.... Kiek jis kepė, neturiu supratimo, bet apskrudo gražiai :) 
  6. Kaip jau rašiau, man šis pyragas skaniausias atvėsintas ir pailsėjęs šaldytuve.

Skanaus!

23 komentarai:

  1. Dar neragavau neskanaus varškės pyrago :) Atrodo puikiai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū! :) Jis iš tiesų būvo labai skanus. O dar kai pagalvoji koks parastas, tai dar skaniau pasidaro :)

      Panaikinti
  2. Puodeliai kokie grazus <3 :) pyragas taippat.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Galiu gabaliuką? Labai viliojančiai atrodo ir sudedamosios dalys tokios paprastos...rašaus į eilę kepti, kai noras tik atsiras :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. eee...mmm... mielai, bet nebėra :) ech, aš dabar jo mielai suvalgyčiau prie kavytės :)

      Panaikinti
  4. Ooo viskas noriu!!! Gaminsiu!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nežinau kaip čia taip atsitiko, kad tavo svetainę atradau tik dabar;). Bet taip džiaugiuosi šiuo atradimu:). Labai. Labai.Jau naršau visą valandą, o galo net nesimato. Viską noriu apžiūrėti ir pasižymėti ką reikės išbandyti. Jungiuosi prie tavo narių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man labai labai gera tai skaityti :) Tikiuosi, kad bus daug malonių atradimų :) O Tavąjį blogą aš atradau jau seniai, man ten irgi labai patinka :) tik va tie techniniai nesklandumai neleidžia džiaugtis naujais įrašais. Tikiuosi tai labai laikina :)

      Panaikinti
    2. Vilma, techniniai nesklandumai jau pašalinti:) Nauji įrasai jau ten. Valio.

      Panaikinti
  6. Aš ir tokį kepu ir labai mėgstu ir mėgsta daugelis, kas jo paragauja :) Db, kai priminei, tai labai labai užsimaniau :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras geras jis, gaila, kad man prireikė pusės metų prisiruošti jį iškepti :) Džiaugiuosi, kad priminiau tokį gėrį ;)

      Panaikinti
  7. Ale tai gi, kompiuteristai =) bandau nukopint i wordą, kad lengviau būt žiūrint į lapą... ir ką...nesgauna :D

    Na ką, teks dabar kankintis spaudinėjant ant Taviškio recepto...

    P.s. ir aš taip noooriu ;)

    P.s.s. pyragą kepiau savaitgalį anytos ir uošvio atvažiavimo proga :) liuks!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mačiau, mačiau Tavąjį pyragą, atrodo super :)
      O visa kita atsiųsiu Tau į meilą :) mainais į to pyrago gabaliuką :D

      Panaikinti
  8. Tobulas pyragas - toks, kokį gamint svajojau jau seniai. Ant stalo jo nebelieka labai greitai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iškilo klausimas: kepimo popieriumi iškloti tik formos dugną ar per visą pyrago aukštį? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jei atsegamoje, užteks tik dugną, o formos šonus patepti sviestu, jei ne- tuomet visą. Kepiau ir tokioj ir tokioj formoj :) Skanaus pyrago!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tikrai labai labai skanus pyragas. Beliko mažytis gabaliukas, teks kartoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu smagumėlis :) Aš paskutinį kartą padauginau sūrio, bet nepakankamai padauginau grietinės, tai buvo lengvai per sausa, bet tik man :) neliko nei trupinėlio :D

      Panaikinti
  12. Gal galėtumet pasakyti, kaip recepte išsifruoti trumpini VŠ??Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  13. VŠ - valgomasis šaukštas
    AŠ - arbatinis šaukštelis
    :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...