2012 m. sausio 3 d., antradienis

Aguonų pyragas



Aguonų pyragas ar tortas. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Taip, taip, šis pyragas per šias Kalėdas puikavosi ant daugelio šventinio stalo. Ir tai džiugu, nes jis tikrai vertas to. Kitais metais Kalėdoms aš jį ir vėl kepsiu! Nes jis be galo skanus! Jei atvirai, kepiau aš jį, tik paskaičiusi Renatos liaupses, nes jam reikalingų produktų sąrašas man visai neskambėjo skaniai. O, bet, tačiau norėjau Kalėdoms išsikepti ką nors būtent su aguonomis, nusprendžiau surizikuoti ir patikėti, kad bus skanu. Skanu - ne tas žodis! Labai minkštas, gausiai aguoninis, sodraus skonio, drėgnas ir kvapnus. O grietinėlė...ji pavirtusi į švelnią karamelę suteikia pyragui dievišką skonį. Stipriai rekomenduoju!

Taigi, mums reikės:
Pyragui:
150 g aguonų
4 kiaušinių
200 g cukraus
100 g maltų džiūvėsėlių
1/2 AŠ cinamono

Užpilui:
450 g riebios grietinėlės (400 ml per akis)
250 g cukraus

Papuošimui:
migdolų plokštelių, arba kitokių smulkintų arba ne riešutų, arba nieko

Paruošimas:

  1. Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame per naktį.
  2. Ryte į sietelį įtiesiame kelis sluoksnius merlės arba tvirtesnio popierinio rankšluosčio ir supilame aguonas, kad nusivarvėtų.
  3. Nusivarvėjusias aguonas permalame kelis kartus su mėsmale arba pasidarbuojame su blenderiu (taip dariau aš). Bijojau, kad šis procesas papuoš mano virtuvę simpatiškais juodais taškiukais, todėl supyliau aguonas į stiklainį, bet jos buvo kultūringos, taigi jas perpyliau į dubenį ir kuo ramiausiai padariau savo darbą.
  4. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Pastaruosius dedame į šaldytuvą, o trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. 
  5. Maišant mediniu šaukštu pas trynius supilame aguonas beigi džiūvėsėlius su cinamonu. Viską gerai išmaišome.
  6. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai, dedant po šaukštą, įmaišome į  tešlą.
  7. Paruoštą tešlą pilame į sviestu išteptą kepimo formą. Aš kepiau atsegamoje 20 cm skersmens torto formoje. Dugną išklojau kepimo popieriumi, o šonus patepiau sviestu.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Ar iškepė, patikriname mediniu pagaliuku.
  9. Iškepusį pyragą išverčiame ant lėkštės ir mediniu pagaliuku tankiai subadome.
  10. Baiginėjant kepti pyragui pasiruošiame grietinėlės užpilą. Į puodą supilame grietinėlę, beriame cukrų ir kaitiname iki užvirimo. Paviriname kol sutirštės ir kiek parus. Pas Renatą parašyta, kad virinti, kol pasidarys kondensuoto pieno konsistensijos. Aš taip ir dariau, bet tada jis labai sunkiai gėrėsi į pyragą, taigi kitą sykį virinsiu tik kol pasidarys vos tirštesnis.
  11. Dar šiltą, subadytą pyragą palaistome grietinėlės kremu. Laistome dosniai tol, kol nustos gertis. Aš palikau sluoksnelį dar ant viršaus, tikėdamasi, kad jis susgers, bet jis nesusigėrė...
  12. Likusią grietinėlę, kurios nenorėjo išgerti pyragas kaitiname toliau, kol ji pasidarys kondensuoto pieno konsistensijos, o gal dar tirštesnė. Apipilame ja pyrago viršų (va čia man toji ant viršaus pasilikusi grietinėlė ir kišo koją, nes buvo gerokai skystesnė, ir trukdė užtepti gražiai sutirštėjusią grietinėlę, bet mes susitarėme gražiuoju).
  13. Jei yra noras, pabarstome pyrago viršų riešutais ir paliekame per naktį atvėsti. Aš jį prieš pateikdama į stalą palaikiau gal 2-3 val. šaltai.


Skanaus!

Šaltinis: Valgom Europą

20 komentarų:

  1. Po Kūčių geras aguonų pratesimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O taip! Net labai geras! Nesitiki pasižiūrėjus iš ko pagamintas pyragas, bet patikėti liaupsėmis, pasipylusiomis bloguose šiam pyragui tikrai verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bet tikrai skanus, ane? :) Mielai suvalgyčiau dar gabalėlį arba du...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skanus - ne tas žodis! :) Tik du gabalėliai iš karto bent man netilptų :) Ir gana sotus jis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o ne per daug cukraus? dabar kaip tik kepu pagal si recepta, tai ideta mase i orkaite yra lb lb saldi, nors dejau 200 gr cukraus.. dabar galvoju kaip nuimti ta salduma... turbut i grietinele nedesiu cukraus:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mums jis pasirodė saikingai saldus, kaip jam tarsi ir priklausytų, bet taijau skonio reikalas.
      O kaip Jūsiškis galutiniame rezultate?

      Panaikinti
  6. Nuostabaus skonio pyragas, seimai labai patiko, bus nuolatinis musu kepinys :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai tuo džiaugiuosi! Man labai gera, kai kažkas atranda skanių dalykų pas mane, vadinasi ne veltui dalinuosi :)

      Panaikinti
  7. pyragas fantastisko skonio, gaila Kad tiek cukraus. bandysiu pakeisti ji medumi, Kad butu nors kiek sveikiau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na taip, cukraus čia nemažai, nors man jis nesijautė drąstiškai. Bet medus be abejonės būtų daug sveikiau. TIk tuomet aš rinkčiausi medų neintensyvaus skonio. Nors medų mėgstu, bet jo prieskonis man tinka toli gražu ne visur.

      Panaikinti
  8. Laabai skanus, dabar jis pats mylimiausias musu seimynoje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) gera skaityti, kai kažkas atranda savo patį pačiausią pyragą :)

      Panaikinti
  9. Nuostabus pyragas!!!!!!!!!!Isbandziau sioms sioms Kaledoms.Ko gero kepsiu ir Naujameciui draugams!Aciu uz recepta!!!!!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą! :) Ačiū, kad pasidalinate ir praskaidrinate man nuotaiką :)

      Panaikinti
  10. Labai vilioja išbandyti. pernai kepiau aguoninį su obuoliais, super. Bet vienas niuansėlis mažytis mažyyytis.. nu taip nesinori su tom aguonom plaktis! Ar galėčiau panaudot Alvo jau sumaltas aguonas? Bet ten yra cukraus.. tai kaip benutaikyt proporcijas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oo šito nepasakysiu, nes niekada nenaudojau. Akies krašteliu vaikščiodama Maximoje mačiau aguonas skardinėse, gal būtų rūšis nesaldinta?
      Dabar pagalvojau, kad bandyčiau malti aguonas su kokteilių plaktuvu (tada dar neturėjau).

      Panaikinti
    2. Oo šito nepasakysiu, nes niekada nenaudojau. Akies krašteliu vaikščiodama Maximoje mačiau aguonas skardinėse, gal būtų rūšis nesaldinta?
      Dabar pagalvojau, kad bandyčiau malti aguonas su kokteilių plaktuvu (tada dar neturėjau).

      Panaikinti
  11. Sveiki! Aš bandžiau su Alvo ir puikiai pavyko :) paėmiau proporcijas iš recepto, t.y. prodėjau 120 g cukraus, nes viename pakelyje 200 g iš jų 60% aguonų (=120 g) ir 40% cukraus (=80 g). Ačiū, Vilma, už skaniausią aguonų pyragą! Gražių švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Prisijungsiu ir aš prie šio pyrago pagyrų. Skonis tiesiog tobulas! Kepiau jį per šventes, visiems labai patiko. Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ir aš bandysiu jį išsikepti! Mègstu aguoninius tortus.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...