2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

Karamelinis obuolių pyragas


Kadangi ir vėl sulaukėme svečių, pasinaudojau proga, ir kepiau obuolių pyragą. Vis ne vienai jį suvalgyti. Dideliam mano nustebimui mano obuolių pyragų nemėgėjas pareiškė, kad jis skanus. Įsivaizduojate?!  Ne šiaip skanus, o labai labai skanus! Mano mamai, kuriai teko paskutiniai gabalėliai, jis irgi labai labai patiko. Man jis tiesiog patiko :) 
Pyragas skanus: pagrindas kaip kekso, nuo obuolių suminkštėjęs, drėgnas, sultingas. Obuoliai susilieję su karamele ir pavirtę į gardų minkštą kremą, na o viršūnėlė traški. 


Taigi, mums reikės:
Biskvitui:
200 g kambario temperatūros sviesto
180 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
3 kiaušinių
2 AŠ kepimo miltelių
250 g miltų

Obuolių sluoksniui:
~800 g - 1 kg saldžiarūgščių obuolių (aš dėjau mažiau)
1 indelio (375 g) karamelizuoto sutirštinto pieno

Trupiniams:
75 g miltų
75 g rudojo cukraus
50 g avižinių dribsnių
1 AŠ cinamono
75 g šalto sviesto

Paruošimas:
  1. Biskvitui skirtą minkštą sviestą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska iki purumo, kol apimtis padidės beveik 2 kartus (apie 3-5  min.).
  2. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno paplakant po 1 min.
  3. Suberiame persijotus, su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Su šaukštu atsargiai išmaišome, kad neliktų miltų gumulėlių.
  4. Obuolius nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome plonais griežinėliais arba kubeliais. Aš obuolius tarkuoju savo ketursienės tarkos vienu šonu, kur du peiliukai.
  5. Karamelizuotą sutirštintą pieną pašildome mikrobangėje, kad suminkštėtų ir sumaišome su obuoliais.
  6. Suberiame į dubenį trupiniams skirtus sausus produktus ir išmaišome. 
  7. Sudedame kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir iš pradžių su dviem peiliais maišome/pjaustome, kol gausime stambius trupinius. Darbą pabaigiame rankomis.
  8. Į kepimo popieriumi išklotą formą (25x40 cm) supilame biskvito tešlą, išlyginame.
  9. Ant tešlos tolygiai sudedame obuolius.
  10. Ant obuolių tolygiai sutrupiname trupinius.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Medinio pagaliuko testas šiam pyragui neveikia, nes būna drėgnas nuo obuolių sluoksnio, taigi tikrinti ar iškepęs reikia tiesiog šakute prisikasus iki biskvito. Sudėtingas etapas, nes prisikasti labai nesugadinant pyrago išvaizdos nelengva, o juk pyrago kraštonetikrinsi, ten greičiausiai iškepa... 
Skanaus!

Šaltinis: AJ receptai

P.S. Aš taip ir neapsisprendžiau ar man patinka dribsniai trupiniuose ar ne. Gal labiau ne, nei taip... O, kad jau maniškis šitam obuolių pyragui uždėjo riebų pliusą, tai reikia manyti, kad dar kartosiu, tik bandysiu nedėti dribsnių, kaip padarė Bea. Gal tada ir man jis taps pačiu pačiausiu.
P.P.S. Na gerai, atsipraau pyrago, jis tikrai labai skanus. Tiesiog reiki aragauti ne persivalgius po pietų :) Man atėjo nušvitimas, kad mano pyragas buvo sutalpintas į gerokai mažesnę nei derėtų kepimo formą, taigi ir trupinių sluoksnis gavosi storesnis, dėl to man matyt ir užkliuvo dribsnių skonis. Taigi, padarius viską kaip pridera - puikus skanus pyragas!
P.P.P.S. Manasis sakė, kad vienas galės šį pyragą suvalgyt, jei dar kabinėsiuosi prie smulkmenų. Ir tie drubsniai  trupiniuose jam net labai patinka...

5 komentarai:

  1. Jau ne kartą ir ne du ruošiuosi ir aš išbandyti šį pyragą, bet vis koks kitas skanėstas užlenda. Labai vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rašau atsakymą ir valgau šį pyragą :) Taigi, pasakysiu, kad bandyti verta, jis tikrai išsiskiria iš įprastų obuolių pyragų. Man labai patiko biskvito-kekso sluoksnis ir obuoliai. Obuoliai susimaišę su rududu pavirsta į skanų kremą. Jei labai nesigilintum, nepagalvotum, kad ten obuoliai - tiesiog saikingai saldus ir tuo pačiu gaivus sluoksnelis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Obuoliai ir karamelė niam niam. Žinai, ir man tie trupiniai pyrage nelabai patinka. Bandysiu kepti šitą gėrį ir aš :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepti tai tikrai rekomenduojuĄ O dėl trupinių... mano vyrui ir mamai jie labai patiko :) tai vadinasi reikalingi jie :D

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...