2018 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Drėgnas šokoladinis keksas


Originalus šio kekso pavadinimas "šokoladinis grietininis keksas". Bet tos grietinės čia toks mažas kiekis, kad aš nemanau, jog ji verta paminėjimo, o štai "drėgnas" - yra esminis!
Paragavusi šio kekso pagalvojau: "best of the best!" Purus, minkštas, drėgnas, šokoladinis. Tobulas! Milžiniškas pliusas man - sviestą reikia ištirpinti, o ne plakti minkštą - vadinasi nereikia iš anksto planuoti kekso kepimo ir galima būti spontanišku. Kitą dieną jis buvo taip pat labai skanus, bet jau tankesnės, sunkesnės struktūros - nebeliko to purumo, bet iš esmės tai natūralu ir dėsninga. Trumpai tariant - labai rekomenduoju išsikepti šį keksą! (Beja, šiam keksui užmaišyti užteks ir plakimo šluotelės ar šaukšto - nereikės nei mikserio!)




Taigi, mums reikės (1 apvaliam keksui): 
340 g (2 puodelių) miltų
350 g (1 3/4 puodelių) cukraus. Man šis kiekis pasirodė beprotiškas - naudojau 300 g. Man buvo pats tas, mano saldžiamėgiui vyriškiui - saldumo trūko.
1 1/2 AŠ sodos
1/2 AŠ druskos

200 g sviesto
40 g (1/3 puodelio) tamsios kakavos
250 ml vandens

2 didelių kiaušinių
1/2 puodelio grietinės (pritrūkau, maišiau su natūraliu jogurtu)
1 AŠ vanilės ekstrakto

Paruošimas:
  1. Dubenyje, kuriame maišysime tešlą sumaišome persijotus miltus, cukrų, sodą (aš, kai reikia naudoti sodą, kartais dedu kepimo miltelius ir sodą per pus) ir druską.
  2. Nedideliame prikaistuvyje ištirpiname sviestą, įmaišome kakavą (riebaluose ji geriau tirpsta ir nesušoka į gumuliukus).
  3. Į sviesto-kakavos mišinį pilame vandenį ir kaitinant išmaišome iki vientisos masės. 
  4. Gautą karštą mišinį po truputį pilame į miltus ir maišome, kol gausime tolygią masę ir nesimatys sausų miltų.
  5. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant, kad neliktų pėdsakų. 
  6. Galiausiai supilame grietinę ir vanilės ekstraktą, išmaišome.
  7. Gautą tešlą pilame į gerai sviestu pateptą kekso formą.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas nebus apsivėlęs tešla.
  9. Truputį atvėsiname, išimame iš kepimo formos ir paliekame galutinai atvėsti ant grotelių.
Skanaus!



Šaltinis: food wishes


P.S. Šitas pyragas labai panašus. Galima būtų nusižiūrėti jo ganašo receptą.









Prieš 3 metus: Greita tortiljos pica
Prieš 4 metus: Flaugnarde su obuoliais
Prieš 5 metus: Salotos su avokadu ir burokėliais
Prieš 6 metus: Šokoladainis (brownis) su riešutais
Prieš 7 metus: Jogurto ir žele putėsiai
Prieš 8 metus: Ruginė duona

9 komentarai:

  1. Sveiki.
    Ką iš tiesų naudoti - kepimo miltelius ar sodą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už taiklų klausimą. Originaliame recepte naudojama soda. Kadangi tešloje yra grietinės, soda nusigesina. Bet aš tokiais atvejais dažnai pamaišau sodą su kepimo milteliais.

      Panaikinti
    2. Kepiau vis tik su kepimo milteliais (pasižiūrėjau kitą Jūsų receptą, kuriame buvo naudojama grietinė, jame dėjote kepimo miltelius).
      Pyrago skonis gavosi labai keistas (kartus?), deja, teko jį išmesti.

      Panaikinti
    3. Labai labai keista. Hipotetiškai kalbant, jei būtumėte naudodjusi sodą ir jei ji būtų iki galo nenusigesinusi, būtų jaučiamas specifinis skonis, aitrumas. Naudojant kepimo miltelius, tarp produktų nėra nieko, kas galėtų sukelti kartumą, nebent naudojate ypatingai kokybišką kakavą, ir kurios skonis Jums nepriimtinas, tuomet galbūt. Pvz. mano vaikas nemėgsta kepinių su juoduoju šokoladu, nes jie jam per kartūs. Gal čia tas atvejis?

      Panaikinti
  2. Labai geras receptas! Tobulas šokoladinis keksas :) šeima ir kolegos įvertino laaaabai gerai :) ačiū Jums! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus keksas!!!kepiau su kepimo milteliais,naudojau gera kakava,cukraus aisku pamazinau iki 300g. nes tikrai pasirode perdaug ir išėjo tobulai,ačiū!:) išsisaugojau šį receptą

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiniuose su kakava būtina soda - ji kažkaip ypatingai reaguoja su kakava, o kepimo milteliai, tai ta pati soda tik "atskiesta", paskaitykite sudėtį, todėl ji mažiau "kelia", į tai reikėtų atsižvelgti keičiant sodą kepimo milteliais ir atv.Kad kepiniuose neliktų sodos skonio ar kvapo - kas ką labiau jaučia, ją reikėtų "užgesinti" rūgštimi, arba sumaišyti su grietine ( jei recepte yra grietinė ) ir palikti 3-5 min. pastovėti, o tada grietinę dėti pagal receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Nugesinus" sodą su rūgštimi visą kėlimo efektą ir sunaudojate nugesinimui. Soda naudojama ten, kur yra rūgštūs produktai (grietinė, jogurtas, varškė), kas reaguodamas su soda ir išskiria anglies dioksidą, kuris išpurena tešlą. Kepimo milteliai soda ir rūgštis, kuri sureagavusi su skysčiais, sukelia tą patį efektą ir išskiria anglies dioksidą. Bet soda pati viena yra stipresnė ir geriau iškelia sunkias tešlas. O jei peliksite tešlą su kepimo milteliais ar soda stovėti, susidarę burbuliukai su laiku išsproginės ir to purumo efekto nebeliks.

      Panaikinti
  5. Nuostabus pyragas. Dar dejau Trupti Geru razinu ismirkintu rome,o vietoj grietines dejau jogurta. Labai aciu

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...