2014 m. rugsėjo 12 d., penktadienis

Šokoladinis sūrio pyragas (brownie cheesecake)


Šį pyragą užmačiau prieš gerus 4 metus supermamų puslapyje ir pagalvojau, kad jis vertas ypatingos progos: sūrio pyragas, kurio pagrindas ne šiaip kokie sutrinti sausainiai, o šokoladainis! 
Iškepusi patvirtinau sau savo spėjimą, jog jis tikrai vertas ypatingos progos, nesvarbu, kad aš šį kartą iškepiau jį be progos (neplanuotai užsiliko mascarponės, ir kiek gi galima gaminti tą Tiramisu su baltuoju šokoladu), bet nuo to jo skonis tikrai nesuprastėjo. Dar tik maišydama tešlą savo vyriškiui sakiau, kad jam šis pyragas patiks. Nesuklydau - valgė ir užsisakinėjo kitam kartui. Tortas labai sotus ir sunkus. Užsigardžiavimui pakanka vieno gabalėlio. Bet kad jis tikrai prabangus - faktas!


Taigi, mums reikės (24 cm skersmens atsegamai tortinei): 
(pageidautina, jog visi produktai būtų kambario temperatūros, bet aš į tai numojau ranka):

Šokoladainiui:
180 g juodojo šokolado (pageidautina su kuo daugiau kakavos, bet aš, pritrūkusi šokolado dar sudėjau ir užsilikusius velykinius zuikius)
150 g sviesto
šlakelio tamsaus romo (nebūtina, aš neatsispyriau savo senai meilei)
3 kiaušinių
150 g (3/4 puodelio) cukraus
110 g (3/4 puodelio) miltų
3/4 VŠ kakavos 
3/4 VŠ tirpios kavos
3/4 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Sūrio sluoksniui:
500 g mascarponės sūrio
300 g varškės (naudojau 9%) (žr.pastabas apačioje)
110 g (~1/2 su uodegyte puodelio) cukraus
3 kiaušinių
1 Aš vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Šokoladinis glajus:
~ 80 g juodojo šokolado
~ 0,5 - 1 cm storio sviesto riekelė
~2 VŠ pieno

Paruošimas:
Šokoladainiui:
  1. Vandens vonelėje ištirpiname šokoladainiui skirtus sviestą ir šokoladą. 
  2. Įmaišome cukrų, vanilę, druską ir gerai išmaišome.
  3. Įpilame šlakelį romo.
  4. Po vieną įplakame kiaušinius.
  5. Miltus sumaišome su kakava ir kava ir įsijojame į plakinį. Išmaišome.
  6. Tešlą pilame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą. Padaužome kepimo formą į stalą, kad susprogtų oro burbuliukai ir mūsų šokoladainis būtų vientisas. 
  7. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Aš kepiau iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. Ar iškepė tikriname su mediniu pagaliuku. Jis neturi būti visiškai švarus - tai būtų ženklas kad braunis perkepė. Svarbu, kad nebūtų apsivėlęs neiškepusia tešla.
  8. Atvėsiname.
Sūrio masei:
  1. Ištriname varškę, kad neliktų gumuliukų ir išplakame ją su maskarponės sūriu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. 
  2. Mažiausiu mikserio greičiu ar netgi ranka, po vieną įplakame kiaušinius. Šiame etape - sudėjus kiaušinius - reikia stengtis, kad masė būtų kuo mažiau plakama ir į ją nepatektų oro, tuomet mūsų sūrpyragus kepdamas neišsikilnos ir nesutruks.
  3. Supilame sūrio masę ant atvėsusio šokoladainio. dabar yra du keliai: 1. Originalus: kepimo formos dugną labai sandariai apgaubti folija, įstatyti į didesnį indą ir pripilti jį karšto vandens iki mūsų kepimo formos vidurio. 2. Viktorijos, kuriuo ir vadovavausi: kepimo formą apgaubiame folija, dedame ant grotelių orkaitėje, o po juo įdedame kepimo skardą su karštu vandeniu. Aš dar gaubdama tortinę su folija pagalvojau, kad reikia nesumaišyti folijos pusių (viena pusė atspindi karštį)...ir kai foliją nudengiau, mano sūrpyragis buvo toks pat kaip ir prieš įdedant... tad nuėmiau foliją ir kepiau dar gal 30 minučių. (žr. pastabas apačioje)
  4. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Svarbu neperkepti - pajudinus pyrago viduriukas  dar turėtų truputį linguoti.
  5. Apipjauname pyragą pagal kepimo formos kraštus, kad pyragas vėsdamas nesutrūkinėtų, atvėsiname kambario temperatūroje ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms subręsti.

Puošiame pagal fantaziją ir pomėgius. Originaliame recepte šokoladainio iškepama atskiroje formoje daugiau ir su sausainių formelėmis išpjaustomi papuošimai. Labai gražu! Per vėlai prisiminiau kitą matytą sūrio pyragą - su avietėmis. Avietės čia nuostabiai tiktų - ir skonio, ir grožio prasme.

Glajui šokoladą ištirpiname vandens vonelėje, įdedame sviestą ir įmaišome į šokoladą. Galiausiai supilame pieną, gerai išmaišome. Teoriškai glajus mums bemaišant pravėsta ir juo galima padengti pyragą. Tokio kiekio pakanka padengti viršui. Norint padengti ir šonus, reikėtų kiekį didinti.

Skanaus!



Šaltinis: SM ir Receptų medis


Papildyta (2016 01 28): kepiau šį pyragą antrą kartą ir turiu kelis pastebėjimus:
  1. Nepamenu kokio tipo varškę (pakeliuose ar birią) naudojau jį kepdama pirmą kartą, bet antrąjį kartą naudojau birią. Buvo labai sunku ją sutrinti iki vientisos masės, mano blenderis maištavo ir galiausiai iškepusi sūrio pyrago dalis nebuvo tokia glotni, kokios tikėjausi - jautėsi lengvas grūdėtumas.
  2. Antrąjį kartą kepiau pyragą kaip numato originalus receptas - apgaubiau tortinę folijos lapu (tiksliau trimis) ir kepiau vandens vonioje. Po 50 minučių sūrio masė sau samgiai teliūskavo net neprimindama iškpusios. Vis pridėdavau po 10 minučių ir tikrindavau. Galiausiai, kai visas paviršius pakilo, kas reiškia, kad tikrai visus gavo karščio, orkaitę išjungiau. Spėju, kad nuo recepte numatyto laiko papildomai kepiau apie 30-40 minučių. 


28 komentarai:

  1. wau, kas per grožis !!! :) prabangus, bet skalsus ir gali pavaišinti daug svečių. super ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. OOO taip, juo galima pavaišinti visą armiją, nes pakanka mažo gabalėlio :) Ekonomiška :D

      Panaikinti
  2. labai megstam surio tortus. tavo atrodo pasakiskai! turbut reikes pameginti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš jau noriu "atsišviežinti" žinias apie cheesecake'ą. Man tarsi norėjosi kiek lengvesnės ir puresnės sūrio sluoksnio tekstūros, bet čia gal taip nutiko dėl dvigubo kepimo... o gal viskas gerai, tik aš esu kiek lengvesnių tortų mėgėja. Man šis tortas pasirodė kiek per sodrus - jau vien šokoladainio sluoksni sko vertas :)

      Panaikinti
  3. Nežinau kas gali būti tobuliau už sūrio pyragą. Atrodo puikiai! Įsirašau į savo must-do sąrašą

    AtsakytiPanaikinti
  4. Net ir aš neatsispirčiau paragaauti tokio grožio:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. labai graziai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O taip ilgai kepant ar neperkepa sokoladainis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maniškis neperkepė ir buvo tikrai teisingas - drėgnas ir sodrus. Žinoma, jei būtų tiesiog šokoladainis ir keptų tiek laiko, žinoma, kad perkeptų, bet užpylus ant jo sūrio masę, jis tikrai neperkepa.

      Panaikinti
  7. Labai labai! Tik, nors dariau tiksliai pagal recepta, bet man kazkodel braunis ir surio sluoksnis gavosi vienodo storio, tad kita karta darysiu brauni is puses normos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm, įdomu :) Nors man tai būtų patikę - man braunio sluoksnis buvo kažkas tokio šiame pyrage, kai buvau pripratusi prie sausaininių :)
      Džiaugiuosi, kad patiko :)

      Panaikinti
  8. Puikus pyragas,bandysiu kepti ir as,tik nelabai supratau to punkto su folija :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. idomu ir man, tai folijos blizgioji puse kur turi buti?isoreje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na su ta folija, tai pastaba pusiau rimta, man "karščio atspindėjimo teoriją" kartą persakė draugė, tad ja ir bandžiau sau paaiškinti tą faktą, kad pyragas man nelabai iškepė :) Teoriškai, kiek radau įvairiuose šaltiniuose, informacija ta pati: blizganti folijos pusė palaiko šilumą, matinė – praleidžia, tad kepant reikia žiūrėti, kad matinė folijos pusė būtų į vidų, o blizgi – į išorę.

      Panaikinti
    2. Bet jei blizgi bus į išorę, tai vėlgi šiluma nepateks į vidų ir pyragas neiškeps (kaip ir recepte rašėte, kad reikėjo papildomai kepti). Tai ar ne matinė turėtų būti į viršų? :)

      Panaikinti
    3. Pasakysiu atvirai - aš šita teorija nebaisiai tikiu :) kiekvieną kartą kai kepu orkaitėje burokėlius, specialiai vienus vynioju blizgia folijos puse į viršų, kitus - matine :) iškepa vienodai :)

      Panaikinti
  10. Sveiki,
    labai noriu išsikept pyragą, tik nesuprantu, kaip tą foliją gaubt - iš apačios ar iš viršaus dengt pyragą? Ką tai duoda, jei iš apačios? O be folijos neiškeptų?
    Atsiprašau už nesupratingumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Jei kyla klausimų - vadinasi parašyta neaiškiai - tai aš atsiprašau :)
      Pirmuoju atveju, kai pyragas kepamas vandens vonelėje - folija apgaubiama kepimo formos apačia, kad vanduo nepatektų į formą. Jei kepate antruoju būdu - dedate vandens skardą orkaitės apačioje, o pyragą ant grotelių, tuomet apgaubiate kepimo formą iš viršaus, kad keptų drėgnoje aplinkoje, bet pats nedrėktų.
      Visos šitos vandens procedūros reikalingos, kad pyrago sūrinė dalis būtų švelni, kreminė ir nesutruktų kepama.

      Panaikinti
  11. gal bandėte mascarponę namuos pasidaryti, ar tortų gamybai šis variantas netinkamas? ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mascarponės gaminti namie nebandžiau, nors pagaminti tikrai paprasta :) Žinau, nes gaminau kažkada ricottą, o receptas panašus. Jei įdomu išbandyti http://www.pastryaffair.com/blog/2012/4/24/homemade-mascarpone.html

      Panaikinti
  12. Sveiki, dėkui už receptą. Gavosi puikus pyragas, tik keli akcentai:

    1. Negailėkite gero šokolado su daug kakavos, ypač glajui - tada glajus gaunasi ne toks saldus ir pyragas įgauna labai subtilaus saldumo skonį.

    2. Man kažkodėl santykis braunio ir sūrio sluoksnio irgi gavosi 1:1. Kaip įplakėte kiaušinius į sūrio sluoksnį ? atskyrėte baltymus ir trynius, baltymus plakėte ar ne ?

    3. Kepimas: kepiau su folija 25min, išėmiau patikrinti, tai dar buvo žalutėlis kaip reikiant, tai po to nuėmiau foliją ir padidinau temperatūrą ir kepiau dar apie 20min, tai nežinau kaip su tos folijos veiksmingumu..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip džiaugiuosi tokiais komentarais! :)
      1. dėl šokolado 100 proc. sutinku. Aš Velykoms kepiau mielinę riestę su šokolado įdaru ir iš skūpumo įdarui naudojau visokius šokoladinius kalėdų senius, zuikius ir panašiai. Rezultatas tikrai nediugino tiek, kiek galėjo nudžiuginti :)
      2.1. Dėl sūrio ir braunio santykio turiu vieną įtarimą - originaliame supermamų recepte braunio tešla dalinama į dvi (nelygias) dalis: viena pagrindui, antra - papuošimui. Aš patingėjau perskaičiuoti kiekius ir naudojausi Viktorijos perskaičiavimu, kuris galėjo būti netikslus. Tad norint plonesnio braunio sluoksnio, tereikia produktų kiekį sumažinti ketvirtadaliu ar trečdaliu.
      2.2. Kiaušinius įmaišiau neatskirtus ir kuo mažiau makaluojant - tik kol įsimaišys į tešlą, kad nepasigautų daug oro - kitaip sutrūkinės šis sluoksnis.
      3.Na, ši dalis ir man paliko mįsle :)

      Panaikinti
  13. Nesveikai skanus! (atsiprašau už išsireiškimą :-) ) Labai ačiū! Gal išvaizda ir nesigavo tokia tobula, kaip jūsų nuotraukose, bet skonis atperka viską. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Paskutine minute pamaciau, kad folija baigesi.. Kepu uzdejus dangti nuo keptuves.. ar pavyks, ar tik sugadinsiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmm, bijau ir spėlioti. Manau, kad nesugadinsit. Aš kai neturiu folijos, uždengiu su kepimo popieriumi, tad keptuvės dangtis neturėtų būti blogiau. laikau čiurikus :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...