2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

Vokiškas blynas


Nuostabūs pusryčiai, kitaip nepavadinsi. Blynas gavosi purus, minkštas. O su sviestiniu kavos padažu gavosi nuostabi kombinacija. Pasigailėjau, kad nekepiau iš dvigubos normos. Ir man pradeda labai patikti blynai, o tiksliau blynas, kepamas orkaitėje.
Šį blyną galima aptikti ir kitu pavadinimu - dutch baby (dažniausiai), bet kadangi receptą aptikau kaip vokiško blyno, tokiu pavadinimu jį sau ir užfiksavau.





Taigi, mums reikės:
2 kiaušinių
2 VŠ sviesto
65 g (2,5 kupinų VŠ) miltų
80 ml pieno
2 VŠ cukraus
1/4 AŠ druskos
1/2 AŠ vanilinio cukraus (pamiršau įdėti)

Paruošimas (taip pat žr.pastabas apačioje):
  1. Kiaušinius išplakame su druska. Įpilame pieno ir dar paplakame. Pastaba iš daugelio kepimų patirties: plakant nereikia persistengti, geriausia tai daryti tiesiog su plakimo šluotele. Kelis kartus plakau viską iki purumo, įsivaizduodama,kad taip bus geriau, bet rezultate blynas net neišsipūtė.
  2. Supilame miltus bei cukrų ir viską išmaišome iki vientisos masės. Paliekame tešlą pailsėti 15-30 min. (žr.pastabas apačioje!).
  3. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių temperatūros.
  4. Sviestą dedame į maždaug 25 cm skersmens kepimo formą ar keptuvę (jei ją galima kišti orkaitėn) ir dedame į orkaitę kol ištirps sviestas.
  5. Pusę ištirpusio sviesto pilame į tešlą ir gerai išmaišome.
  6. Pilame tešlą į dar šiltą formą ir kepame 15-20 min. kol blynas gražiai išsipūs. Tada karštį sumažiname iki 180 laipsnių ir kepame dar 10-15 min. kol gražiai pagels.
Skanaus!

Šaltinis: Gardus kąsnelis

Papildyta (2014 10 29): Šį blyną jau geras pusmetis kepu kartą per savaitę kuriems nors savaitgalio pusryčiams - pašauni į orkaitę ir eini po dušu. Tuo pačiu, pasidalinsiu atrasta viena puikia racionalizacija - tešlą užsimaišyti iš vakaro. Blyno skonis tuomet būna dar geresnis - purus, minkštas.

Papildyta (2015 08 12):  Jau kuris laikas, kepdama šį blyną, pasinaudoju triuku, nusižiūrėtu iš panašaus recepto. Pieną užkaitinu iki beveik virimo ir plona srovele įplaku į jau sumaišytus su miltais kiaušinius. Rezultatas gaunasi maždaug toks pats, kaip tešlą užmaišius iš vakaro - blyno tekstūra tampa švelnesnė, jį galima kepti sugalvojus spontaniškai ir nereikia laukti kol išbrinks tešla.

Papildyta: kad būtų įdomiau, kartais šį blyną kepu keksiukų kepimo formoje. Tai pužsitikrinu, kad niekas nebūtų apvalgytas....

Papildyta (2020 05 26): šį blyną kepu praktiškai kas savaitę jau 10 metų ir galiu pasakyti, kad skaniausias jis, kai užmaišyta tešla bent pusvalandį pailsi ir pabrinksta. Neturint laiko (arba neužsimaišius tešlos iš vakaro), tešlos užplikymas padeda, bet neatstoja tikrojo skanumo.




6 komentarai:

  1. Išbandėm šįryt vokišką blyną išsikepti. Gaila, kad namie tik du kiaušiniai buvo - kepčiau iškart antrą porciją, nes mano mažiai dviese viską ir sulapnojo, mamai vos paragaut užteko... Labai skanu! Dėkui už receptą, tikrai kepsim dar ne kartą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip smagu skaityti, kad patiko :) reikės ir man šį savaitgalį šeimynai pusryčiams iškepti, senokai jau bekepiau :)
    Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man išsipūtė ir pavirto dideliu dubeniu. :)
    Gavosi sausokas, nors kepiau mažiau nei nurodyta. Ar toks turėtu būti?
    Valgėm su klevu sirupu, bet buvo skanu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiandien mes tai pat pusryčiams valgėme šį blyną. Taip, kepdamas jis labai išsipučia, bet paskui sukrenta.
      Dėl sausumo, tai gali būti, jog reikėjo kepti kiek trumpiau, nesvarbu kiek nurodyta. Aš jį šiandien kepiau pirmą kartą naujoje orkaitėje ir gerokai didesnėje keptuvėje - ir vidurys buvo kiek sausokas. Jau esu išbandžiusi 4 orkaites per kurį laiką ir galiu pasakyti, kad kiekviena su savo charakteriu, kurį reikia pažinti :)

      Panaikinti
  4. Bet vaikas beveik visą suvalgė. Reiškia tikrai buvo skanu. Vaikai nemeluoja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaikai blynais galėtų ir maitintis :D bent jau maniškis :D

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...