2022 m. lapkričio 22 d., antradienis

Kiaulienos išpjovos Velingtono kepsnys dviem būdais


Velingtono kepsnys paprastai kepamas su jautienos file, bet mano mama gal prieš gerus metus laikraštyje pamatė Velingtono kepsnį su kiaulienos išpjova, jį išsikirpo ir pasidėjo kaip "must try", kurio išpildymas tenka, žinoma, man. Kuriam laikui pasimiršo ši mintis, bet kartą mama bevartydama savo receptus vėl užkliuvo už iškarpos ir nieko nelaukdama nupirko net 3 kiaulienos išpjovas.

Mintis kepti tris vienodus Velingtonus man buvo visai nepatraukli, plius šaldytuve man maišėsi keli likę pievagrybiai ir pradaryta prosciutto pakuotė, tad rezultate turime 2 skonių Velingtono kepsnius bei tiesiog orkaitėje iškeptą kiaulienos išpjovą, kurios receptu pasidalinsiu kada vėliau.

Kuris iš išbandytų Velingtono kepsnių yra skanesnis, niekas iš valgiusių pasakyti negalėjo. Abu skanūs. Mane gal labiau nustebino variantas su garstyčiomis: jei atvirai, aš kepiau du skirtingus skonius, nes nieko gero iš tų garstyčių nesitikėjau. Bet kaip aš klydau! Beja, šie kepsniai labai skanūs tiek šilti, tiek kaip šaltas užkandis. 



Taigi, mums reikės:
2 nt. kiaulienos išpjovų
druskos, pipirų
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (2 lapų)

I variantas (su garstyčiomis):
1-2 VŠ Dijon garstyčių

II variantas (su pievagrybiais ir prosciutto):
1 svogūno
1 skiltelės česnako
400g pievagrybių (aš turėjau tik 5 vnt.)
šakelės čiobrelių
1/4 puodelio balto vyno
druskos, pipirų
~6 juostelių prosciutto kumpio

1 kiaušinio (aptepimui)

Paruošimas:
  1. Bemielę sluoksniuotą tešlą atitirpiname pagal rekomendacjas ant pakelio.
  2. Išpjovas įtriname druska ir pipirais. 
  3. Įkaitintoje keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus apskrudiname išpjovas iš visų pusių. Aš šią dalį šį kartą praleidau. išimame į lėkštę ir kol kas paliekame.
  4. II variantui į tą pačią keptuvę dedame sviestą ir apkepame kol suminkštės smulkintą svogūną, vėliau beriame smulkintą česnaką ir pakepiname apie pusę minutės. 
  5. Pievagrybius, jei turite kombainą, labai smulkiai supjaustome. Jei kombaino nėra, supjaustome smulkiai peiliu ir beriame į keptuvę pas svogūną ir česnaką.
  6. Pievagrybius kepiname, kol nugaruos didesnė dalis jų drėgmės. 
  7. Pagardiname šiek tiek druska ir pipirais, čiobreliais, pilame vyną ir nugariname. Atidedame atvėsti.
  8. Ant maistinės plėvelės vieną šalia kitos išdėliojame prosciutto juosteles, ant jų tolygiai paskleidžiame grybų sluoksnį.
  9. Per vidurį tupdome išpjovą ir plėvelės pagalba standžiai suvyniojame išpjovą į kumpio apvalkalą, taip, kad nesimatytų nei išpjovos, nei grybų įdaro. Dedame į šaldytuvą 15 minučių.
  10. Sluoksniuotą tešlą pakočiojame, kad jos pakaktų apvynioti išpjovą.
  11. Traukiame išpjovą iš šaldytuvo, įvyniojame ją į sluoksniuotą tešlą taip, kad neliktų nei plyšelio ir dedame ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi.
  12. I variantui išpjovą aptepame garstyčiomis ir įvyniojame į sluoksniuotą tešlą taip, kad neliktų nei plyšelio ir dedame ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi.
  13. Pasiruoštus vyniotinius aptepame kiaušinio plakiniu.
  14. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol išpjovos vidinė temperatūra pasieks 62 laipsnius. 
  15. Išimame iš orkaitės, paliekame pailsėti bent 10 minučių. 
Skanaus!


Šaltiniai: I variantas - Lietuvos ryto iškarpa, II variantas - The spruce eats





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...