2018 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Plėšyta kiauliena


Kol prisiruošiau pasidalinti šiuo receptu, baisiai madingos lėtai keptos plėšytos kiaulienos (pulled pork) populiarumas išblėso (hmm, o kas daba "ant bangos"?) Kai prieš pora metų pamačiau šį receptą VMG žurnale, pagalvojau, kad ir man jau laikas jį išbandyti. Tai puikus pasirinkimas savaitgalio pietums: po pusryčių pašauni orkaitėn ir gali veikti ką nori. 
Originaliame recepte kiauliena buvo troškinama ant viryklės, bet aš pasirinkau troškinimą orkaitėje. Pietūs (ir visos kitos savaitės vakarienės) buvo fantastiški! Šią kiaulieną valgėme:
  • su bulvių koše ir kopūstų salotomis, 
  • kaip tortilijų įdarą, 
  • kaip mėsainių įdarą (puikių mėsainių bandelių receptas - čia>>>), 
  • išviriau sriubą (skystis, kuriame troškinosi kiauliena, perlinės kruopos, morkos, bulvės ir ta pati plėšyta kiauliena),
  • kelias porcijas užšaldžiau vėlesniam laikui, nes kiek gi galima? 
Visi patiekalai buvo tobuli, tad rekomenduoju.

P.S. Jei Coca Cola recepte nežavi, skaitykite po receptu.




Taigi, mums reikės:
1,8 kg kiaulienos mentės

Marinatui:
1/2 l kokakolos
200 g barbekiu padažo (labai tiktų dūmo skonio, aš naudojau originalų)
2 VŠ aliejaus
1 VŠ druskos
1 VŠ maltos saldžiosios paprikos
1 AŠ maltos aitriosios paprikos
1 VŠ Vusterio padažo
1 AŠ malto kumino
1 VŠ maltos kalendros
5-6 česnako skiltelių

Kopūstų salotoms:
1 nedidelio kopūsto
2 didelių morkų
1 vidutinio mėlynojo svogūno
5 VŠ majonezo (dalį galima makeisti natūraliu jogurtu)
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Česnaką susmulkiname ir sumaišome su likusiais marinato ingredientais. 
  2. Mėsą dedame į marinatą ir paliekame šaldytuve nakčiai.
  3. Išsimatrinavusią mėsą dedame į storasienį troškintuvą, aš supyliau ir visą marinatą, uždengiame. Troškiname arba ant viryklės, nustačius pačią mažiausią kaitrą arba iki 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5 valandas. Troškinimo laikas priklauso nuo mėsos svorio. Mes prieš pietus nusprendėme pasivaikščioti, tad aš kaitrą sumažinau iki 110 laipsnių ir pridėjau dar valandą. Buvo pats tas. Troškiname, kol mėsa lengvai pradės skirtis. Bet persistengti taip pat nereikia - per ilgai troškinta ji išsausės.
  4. Išsitroškinusią mėsą suplėšome dviejų šakučių pagalba. Pagal originalų receptą reikėjų sumaišyti su barbekiu padažu, bet man pasirodė, kad bus  per daug intensyvu, todėl sumaišiau su trupučiu kepimo metu susidariusiu padažu. 
  5. Tobulai skanu su bulvių koše ir kopūstų salotomis.
  6. Salotoms kopūstą smulkiai supjaustome ir gerai pagniaužome, kad suminkštėtų, išsiskirtų sultys. Taip bus ne tik skaniau, bet ir skrandžiui bus lengviau virškinti. 
  7. Morkas sutarkuojame, svogūnus smulkiai supjaustome. Sumaišome su kopūstais, pagardiname druska, pipirais, įmaišome majonezą.
Skanaus!

P.S. Likusią plėšytos kiaulienos dalį galite panaudoti kitoms vakarienėms arba suporcijuoti ir užšaldyti.

Šaltinis: Žurnalas "Verdu ir kepu". 2016 Ruduo, Nr. 6.


Papildyta (2021-09-19): susiruošus eilinį kartą kartoti šį patiekalą, nusprendžiau iš recepto eliminuoti cukraus perteklių. Marinuojant mėsą nenaudojame coca-colos ir barbekiu padažo. Prieš kepant, ant kepimo indo dugno išdėliojame storus svogūno griežinius, dedame mėsą ir supilame apie pusę stiklinės obuolių sučių. Visa kita - kaip recepte aukščiau. 






Prieš 3 metus: Dryžuota žele

4 komentarai:

  1. Vilma, klasika niekada neišeina iš mados! Kartais jos populiarumas kiek padidėja, kartais sumažėja, bet klasika todėl ir yra klasika, kad jos reitingai daugmaž stabilūs :) Labai gardžiai atrodo nuotraukos. Į jas bežiūrėdama ėmiau galvoti, kad reikėtų ir man prisiruošti šį patiekalą pagaminti, kol dar neatėjo tikras pavasaris, ir kol dar norisi šildančio valgio. Ačiū už įkvėpimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. klausimėlis dėl kokakolos, tikrai pusė litro? Ir su visu marinatu kepėt? O įdėjus į orkaitę nereikia užkaitinti, kad procesas prasidėtų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tikrai viską dariau kaip parašyta recepte :)

      Panaikinti
  3. Iškepiau, gavosi kuo puikiausiai, šeima valgė net ausys linko, ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...