2017 m. spalio 18 d., trečiadienis

Moliūgų saldainiai


Vieną dieną, prapjovusi moliūgą, moliūgais maitinausi nuo ryto iki vakaro - pusryčiams moliūgų blynai, pietums moliūgo gratin'as, vakarienei bulvių ir moliūgo plokštainis, desertui moliūginiai keksiukai. Dar truputį liko, tai pasiruošiau ir moliūginių saldainių. Nesu jų nei gaminusi, nei ragavusi, bet buvo smalsu išbandyti. Nors procesas ir labai ilgas, darbo nedaug. Rezultatas? Kadangi saldainiukų iš tokio kiekio gavosi nedaug, jie išnyko kaip dūmas. Neilgai trukus gaminau ir antrą kartą. Pirmą kartą saldainiai buvo gan natūralistiški, tik su keliomis cinamono lazdelėmis, antrąjį kartą panaudojau ir vieno apelsino sultis ir žievelę - SUPER! 


Taigi, mums reikės:
650 g moliūgo (svoris valyto)
325 g cukraus
2 lazdelių cinamono
vanilinio cukraus
1 citrinos žievelės ir sulčių
dar būtų galima panaudoti imbiero cukatus, apelsino žievelę ir sultis (labai rekomenduoju) ir pan.

cukraus apvoliojimui

Paruošimas:
  1. Moliūgą supjaustome apie 2 cm dydžio gabaliukais. Jie bus ne idealūs, bet dėl to neverta nusiminti.
  2. Moliūgų gabaliukus beriame į puodą, užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 12 valandų. Man teko išvažiuoti, tad mano moliūgai cukravosi 48 valandas ir nieko. 
  3. Moliūgus nukošiame per sietelį ir susidariusį sirupą užverdame. 
  4. Puodą nukeliame nuo ugnies, suberiame atgal moliūgo gabalėlius, beriame norimus prieskonius ir pagardus, išspaudžiame citrinos (ir apelsino) sultis ir paliekame dar 12 valandų. Maniškis vėl laukė savo valandos 24 valandas.
  5. Dedame puodą ant ugnies ir užverdame. Sumažiname kaitrą iki minimalios ir kaitiname, kol moliūgas taps skaidrus. Nukošiame moliūgo gabalėlius, išdėliojame juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  6. Džioviname džiovyklėje arba orkaitėje. Aš džiovinau iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio režimu. Durelės turi būti vos praviros, kad išeitų drėgmė. Džiovinimas užtruko apie 5 valandas. Džioviname kol moliūgo gabalėliai tampa elastingi. Antrą kartą gamindama šiuos saldainius džiovinau iki 70 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5,5 valandos. Saldainiai gavosi skanesni, matyt mažiau sudžiūvo,
  7. Apvoliojame cukruje ir skanaujame. Aš tikriausiai perdžiovinau, o gal dėl kitokių priežasčių, bet man cukrus visai nelipo. Bet saldainiai ir be to buvo pakankamai saldūs.
Skanaus!


Šaltinis: "Lietuvos ryto" iškarpa







4 komentarai:

  1. Fantastiškai atrodo, būtinai išbandysiu :) įdomu, o kiek laiko juos laikyti galima? Kažin, ar ki Kalėdų pratemptų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iki Kalėdų tikrai pratemps. Jie tiek išmirkyti cukruje, kad nieko jiems nenutiks ilgą laiką, gal tik po truputį darysis sausesni.

      Panaikinti
    2. Niekaip iki Kalėdų nepratemps... pusę suvalgėm "procese" - visuose etapuose, net iki džiovinmo...Pasku džiūvantys nyko akyse. Nu taip skanu!!!! Dėkui už receptą

      Panaikinti
    3. :))) taip, persiprašau, rašydama, jog iki Kalėdų pratemps, į šią aplinkybę neatsižvelgiau :D Smagu, kad patiko! Ir ačiū už komentarą - labai praskaidrino šią lietingą dieną :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...