2017 m. balandžio 23 d., sekmadienis

Tortas "Napoleonas" II-asis


Čia - Napoleonas II-asis. Napoleonas I-asis labai ir labai pasisekė. Naują receptą rinkausi norėdama išbandyti kitokią receptūrą. Pasirinkau jau daugelio išbandytą Renatos Ničajienės (Sezoninė virtuvė) receptą, tik jį supaprastinau, mat jos torto versija su riešutais ir citrininiu kremu vietoje spanguolių. Kai pirmąjąm teko naudoti baisulinį kiekį sviesto+grietinės, čia, pagal proporcijas sviesto kiekis panašus, bet štai vietoje grietinės - vanduo. Su tešla dirbti ir iškočioti lakštus buvo kiek lengviau, bet jų skonio tikrai nėra ką ir lyginti. Tiek aš, tiek mano mama vienareikšmiškai balsavome už Napoleoną I-ąjį. Skonio prasme Napoleonas II-asis taip pat skanus, kas man labiausiai nepatiko, tai jog sudrėkę lakštai neteko savo trapumo ir tapo elastingi. Kadangi šiuo bandymu išmokau teisingai pagaminti plikytą kremą, trečiasis napoleono kepimas buvo vėl pagal Napoleono I-ojo receptą, ir galutinis verdiktas buvo Napoleono I-ojo naudai - jo lakštai išliko trapūs sutepus ir tortas tirpo burnoje. 
Kad ir kaip ten bebūtų, šis Napoleonas buvo labai skanus, sunaikintas iki paskutinio trupinio, tad pjūvio foto net nespėjau padaryti.



Taigi, mums reikės (17 cm skersmens tortui):
Torto lakštams:
1 kiaušinio
70 ml vandens
1 VŠ konjako ar romo (naudojau pastarąjį)
1 VŠ citrinos sulčių
žiupsnio druskos
200 g sviesto, šaldyto
320 g miltų

Kremui:
3 kiaušinių trynių
500 ml pieno
1 puodelio cukraus
1/2 puodelio miltų
100 g sviesto, aš dėjau 150 g
1 AŠ vanilinio cukraus
1 VŠ romo

Spanguolių pertepimui:
~1/2 puodelio spanguolių, šaldytų ar šviežių
1 VŠ cukraus

1 puodelis =236 ml

Paruošimas:
  1. Tešlai skirtus miltus įsijojame į dubenį. 
  2. Sviestą įtarkuojame į miltus su burokine tarka, vis paskirstant, kad nesuliptų. Pirštais dar patriname, kol gauname smulkensiu strupinius. 
  3. Sudedame likusius tešlos produktus ir išminkome tešlą. 
  4. Padaliname gautą tešlą į 8 lygias dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą mažiausiai porai valandų. 
  5. Atšalusią tešlą iškočiojame ant kepimo popieriaus kaip įmanoma ploniau iki 1-2 mm storio. Dedame ant viršaus lėkštę ir apipjauname. Nuopjovas kol kas dedame atgal į šaldytuvą.
  6. Kad tešla kepdama neišsipūstų didelėmis pūslėmis, kruopščiai ją subadome šakute. Kadangi tešlą kočiojau greičiau, nei ji kepė, iškočiotus ir subadytus lakštus dėjau į šaldiklį, kol sulauks savo eilės.
  7. Kepame papločius iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 minutes arba kol gražiai pagels. Aš apipjovimui naudojau 21 cm skersmens tortinės dugną. Iškepė 17,5 cm skersmens papločiai.
  8. Visas nuopjovas suminkome į vieną kamuoliuką, iškočiojame ir iškepame - bus trupiniams torto papuošimui.
  9. Kremui skirtus trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsniu druskos.
  10. Į kiaušinių plakinį įsijojame miltus ir įpilame šiek tiek pieno. Išplakame.
  11. Likusį pieną kaitiname kol beveik užvirs.
  12. Plona srovele, nuolat plakant, į kiaušinių plakinį supilame karštą pieną.
  13. Visą kremo masę pilame atgal į puodą ir kaitiname ant nedidelės kaitros kol sutirštės - panašiai kaip tiršta grietinė. Skubėti čia negalima - jei kremas užvirs - gausite kiaušinienę. Visas procesas užtruks apie 15 minučių.
  14. Sutirštėjusį kremą nukeliame nuo viryklės ir įmaišome kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišome iki sviestas visiškai ištirps ir gausime vientisą kremą.
  15. Kremą uždengiame maistine plėvele, ją priglaudžiant prie paviršiaus, atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų.
  16. Spanguolių sluoksniui skirtas spanguoles kartu su cukrumi sutrinamame blenderiu.
  17. Formuojant tortą ant lakštų dedame po kelis šaukštus kremo. 
  18. Kelis sluoksnius papildomai pertepame spanguolėmis - jas lengvai paskirstome ant kremo. Galite dėti ir vien tik spanguolių sluoksnį.
  19. Kremo pasiliekame ir torto viršui bei šonams. 
  20. Kadangi torto lakštai iškepė ne pagal mano norą (susitraukė ir išsikraipė), aš pirmiausia tortą sutepiau, viršų ir šonus palikau nesuteptus, kitą dieną apipjausčiau ir sulyginau, o tuomet jau aptepiau likusiu kremu ir padengiau trupiniais.
Skanaus!

Štai kaip susitraukė kepdama tešla.

Šaltinis: Sezoninė virtuvė




2010 metais balandžio 23 dieną  nebūčiau pagalvojusi, kad mano pirmieji žingsniai virtuvėje bei pradėtas kulinarinis dienoraštis, kuriame pasižymėdavau pavykusius ir patikusius receptus, ir po septynių (!) metų dar bus pildomas; kad noras išbandyti vis naujus receptus taps "profesine" liga; kad jis bus įdomus ir kitiems, ne tik man vienai. Pastarasis faktas ir stebina, ir džiugina labiausiai. Tai verčia mane tinginę pasitempti :) Ačiū, kad skaitote, bandote, paliekate savo atsiliepimus, kokie jie bebūtų!




1 komentaras:

  1. Norėčiau padėkoti už receptą ir tokį detalų,aiškų aprašymą.Jūsų įkvėpta,susikaupiau ir iškepiau pirmąjį gyvenime Napoleono tortą.Ir jis pavyko! Ačiū,kad dalinatės receptais!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...