2014 m. rugpjūčio 22 d., penktadienis

Moliūginiai virtinukai (gnocchi)


Šis receptas dar iš praėjusio sezono, kai pavasarį tuštinau šaldiklį ir naikinau likusias atsargas. Nenumaldomai artėja moliūgų sezonas, tad dalinuosi, kol nepražiopsojau tinkamo meto...
Mano didžiam nustebimui mano vaikui taip patiko šie virtinukai, kad kai kitą dieną vakarienei pagaminau kažką kito, jis puolė į ašaras, nes norėjo būtent oranžinių virtinukų :) Man jie taip pat labai patiko. Kartą valgiau juos su mėlynojo pelėsinio sūrio padažu, kitą kartą apsiribojau trupučiu sviesto ir tarkuotu Džiugo sūrio - man visaip skanu, na o vaikis visada valgo su sviesto-grietinės padažu. Manau, kad būtų labai skanu su svieste pakepintais šalavijais, kaip kad valgėme su moliūgo ir varškės virtinukais.
Paruošus visą kalną virtinukų, nebūtina visus išvirti, galima likutį užšaldyti ir turėti alternatyvą labai greitai, lengvai ir gardžiai vakarienei (ką aš ir padariau).

Taigi, mums reikės (~4-5 porcijoms): 
300 g nuvarvintos moliūgų tyrės (kupinas puodelis)
1 kiaušinio
~2 puodelių (~270 g) miltų plius  kočiojimui. Tešla turi būti vos lipni, nes kitaip virtinukai bus kieti. Miltų kiekį geriausia derinti pagal save, nes gali skirtis moliūgo tyrės tirštumas, kiaušinio dydis. Svarbu nepasimesti :)
~2 VŠ tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Džiugą)
žiupsnio muskato riešuto
druskos

Paruošimas:
  1. Moliūgo tyrę sumaišome su kiaušiniu, priskoniais, tarkuotu sūriu ir galiausiai po truputį pilame miltus, kol tešla bus minkoma, vos vos lipni, bet pakankamai paklusni.
  2. Iš gautos tešlos formuojame "dešras", jas supjaustome mažais gabalėliais.  Na, o tada fantazijos ir kantrybės reiklas - galma palikti tokius kaip yra, galima šakutės pagalba (tik nepamirškit vis pamiltuoti, kad neliptų prie rankų, stalviršio, šakutės) suformuoti griovelius, kad virtinukai būtų plonesni ir lengvesni ir kad padažas lengviau prikibtų prie išvirusio virtinuko. 
  3. Suformuotus virtinukus dedame į verdantį pasūdytą vandenį. Virtinukams iškilus, paverdame juos dar 3-5 minutes (nors labai daug kur skaičiau, kad kai tik virtinukas iškyla - jau galima traukti, bet aš apsidraudimui dar paverdu) ir tiekiame su pasirinktu padažu. 
Skanaus!

Šaltinis: Proud Italian cook


12 komentarų:

  1. Jega! sutinku - sitie moliuginiai gnocchi su salviju ir skrudinto sviesto padazu butu super;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oo taip! Kaip itk prapjoviau vieną milžiną ir bent dalis jo tikrai pavirs į šiuos virtinukus! :)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. mano mamuko moliūgai pernai buvo labai ryškiai oranžiniai, tad visi patiekalai su jais buvo labai spalvingi. Vakar prapjoviau pirmąjį šiųmetį, tai spalva blankesnė, bet, tikiu, skonis nuo to nenukenčia :)

      Panaikinti
  3. Atrodo ir skamba labai gardžiai! Reikės išmėginti, nes moliūgai darže dera gausiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vienas geriausių dalykų tas, kad jų galima prisigaminti daug ir užsišaldyti. Juk visada būna tokių vakarų, kai laiko ar noro gaminti valgyti nėra, bet valgyti tai norisi :)

      Panaikinti
  4. Vilma, o kaip tu moliuga saldai? Labai graziai atrodo virtinukai. Turiu moliugo, bet niekaip jis mums per ziena neissilaiko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš šaldau tyrę. Aišku panaudojimo galimybės tuomet kiek ribotos, bet nors tiek. Esu šaldžiusi ir kubeliais, tik štai rezultato nepamenu :D

      Panaikinti
  5. Sakykit, o kaip užsaldyti virtinukus, kad jie nesukibę būtų sušalę? Ir kaip juos virti, juk sušąlusius, kaip kad koldūnus verdame? :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš šaldau paskleidusi vienu sluoksniu ant didelės lėkštės ar lentelės, kad nesuliptų į guzą, kai sušala, tuomet jau suberiu į maišelį. sandariai maišelyje būtina laikyti, kad šaldiklyje neišdžiūtų.
      O verdu įprastai, nuo to momento kai iškyla į paviršių - paverdu 5 minutes.

      Panaikinti
  6. Kaip ir visi Jusu rekomenduojami patiekalai - labai labai skanu!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :) Panašu, ir džiugu dėl to, kad mūsų skoniai sutampa, nes tikrai, kas skanu man, ne visada skanu kitam (pvz. mano vyrui :D)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...