2013 m. birželio 28 d., penktadienis

Marinuotas varškės sūris


Šaldytuve liūdėjo beveik kilograminis varškės sūris. Pusę realizavau šiame pyrage, o kitą pusę nusprendžiau paaukoti eksperimentui. Eksperimento rezultatai - šio pusmečio, mažiausiai, atradimas. Net nežinau, kodėl šį receptą laikiau lentynoje net pusantrų metų. Lietuviškas varškės sūris įgauna visiškai kitą pavidalą ir skonį ir pavirsta sodriu bei minkštu. Kažkuo primena fetos sūrį. Tik, kaip pastebėjo viena  kolegė - jis ne toks riebus kaip feta. Idealiai tinka užkandžiams prie vyno. Aš šio sūrio dėjau į šviežių daržovių salotas, išbandžiau kaip užtepėlę sumuštiniams su agurku, puikiausiai tiktų ir pomidorai, ar saulėje džiovinti pomidorai (nors pats sūris turi pakankamai skonio, tad priedų pakaktų švelnesnių ir atsveriančių gaivumu). 

Taigi, mums reikės:
~300-400 g varškės sūrio (manasis buvo 22 proc. riebumo)
1 litro virinto vandens
3 VŠ druskos
ypač gryno alyvuogių aliejaus
1-2 VŠ rožinių pipirų
poros šakelių šviežių čiobrelių
Provanso žolelių mišinio (pridėjau nuo savęs, ir esu patenkinta rezultatu)

Paruošimas:

  1. Druską ištirpiname vandenyje - paruošiame sūrymą.
  2. Sūrį supjaustome kubeliais, suberiame į sūrymą ir dedame į šaldytuvą parai.
  3. Sūrymą nupilame, sūrį pabarstome prieskoniais, dedame į uždaromą indą ir užpilame iki viršaus alyvuogių aliejumi (prisipažinsiu - suveikė suvalkietiška natūra, ir labai jau iki viršaus nepyliau).
  4. Dedame į šaldytuvą ir paliekame dar 2-3 paroms pasimarinuoti.

Skanaus!


P.S. O tie sumuštiniai su agurku tiesiog nereAlūs! Patikėkit!
Šaltinis: Žurnalas Virtuvė Nuo...Iki... 2012 m. Nr. 1-2 (32), redaktorės Eglės receptas.


Papildymas (2013 07 05): Pietums dėžutėje pasigaminau tokias paprastas salotas: virti grikiai, agurkas, pomidoras ir šis sūris bei aliejus nuo sūrio. Valgiau ir net murkiau iš skanumo! Taip elementaru, bet sūris ir prieskonių prisigėręs aliejus paprastą patiekalą pakylėjo į gerokai aukštesnį lygmenį.

Papildymas (2014 06 09): Šį sūrį jau gaminau ne kartą. Prieskonius naudoju kokius turiu, o štai neseniai radau štai tokias variacijas:
- Citrinos žievelės + rozmarinas + pipirai.
- Lauro lapas + čili + apelsinų žievelės + pipirai.
- Česnakas + bazilikas + raudonėlis + pipirai.
- Lauro lapas + čiobreliai + česnakas + rožiniai pipirai  + pipirai.
- Citrinos žievelės + čiobreliai + raudonėliai + petražolės + 2 siltelės česnako + čili dribsniai + juodieji pipirai

27 komentarai:

  1. Ir aš vis pamirštu šitokį pasidaryti, bet tikrai, įsivaizduoju, kad labai skanu. Tavasis labai skaniai atrodo :) Puikus priminimas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :) Aš tave kuo puikiausiai suprantu - yra tiek receptų, kuriuos norėčiau išbandyti, kai kuriuos iškeli į sąrašo viršų, bet ilgainiui, atsiranda dar aukštesnio prioriteto "bandytinų" receptų :)

      Panaikinti
  2. O kaip tas aliejus? gal galima dar kart panautot? ar jis jau labiau kokiom salotom po to? Seniai planuoju, bet turbūt po jūsų įrašo pasidarysiu ir aš :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aliejų drąsiai galima naudoti salotoms (aš taip ir padariau). Jis juk įsiskonėjęs nuo prieskonių - įlašinus lašelį citrinos sulčių - puikiausias padažas salotoms :)

      Panaikinti
  3. Mane irgi suintrigavai, tik kad suriu nelengva taip gauti :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O Vokietijoje nėra lietuviškų parduotuvėlių, kaip UK? :)

      Panaikinti
    2. Nea, bet zinai cia ir mases lietuviu tokios nera.

      Panaikinti
    3. hmmz, na taip... Visada, aišku, egzistuoja ilgesnis kelias - pasidaryti jo pačiai :) tik būtina sąlyga - naminis, nepasterizuotas pienas, kkurio, tikriausiai irgi nelengva rasti...

      Panaikinti
  4. Taip ne kartą esu sūrį gaminusi. Prigalvoju visokių variantų: su traiškytu česnaku, su kmynais, dar dar su kokiu biesu :)
    Kas vyną vartoja, tai turėtų labai patikti toks užkandis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai aš rašiau šį įrašą, man jau sukosi mintis, kad česnakas bus kito karto ingredientas. O kmynai su varškės sūriu neišskiriami draugai :)

      Panaikinti
  5. aš irgi vakar tokio sūrio stiklainiuką pasidariau. tik nelaikiau sūrime. ir česnako įpjausčiau. laukiu, kol galėsiu ragauti. seilė tįsta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad bus analogiškai skanu. Kiek esu skaičiusi, tai sūryme sūris suminkštė, kapi išbrinksta panašiai. Dėl to pasidaro panašus į fetą ir gana lengvai tepasi ant duonos.
      Labai lauksiu įspūdžių apie rezultatus! :)Pasitivrtinus šiam metodui, bus galima sutaupyti vieną parą :)

      Panaikinti
  6. Ryt ir aš nusipirksiu sūrio ir išbandysiu :) dar reikia gero alyvuogių aliejaus užsifundyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Noriu pasidaryti, tik nelabai suprantu kiek cia to surio reikia? 300-44g, gal 300-440 g? :) galima patikslinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ups, pataisiau jau :) Ačiū už taiklią pastabą :) Taip jau būna, kai naktį rašai receptus :)
      Dėl tikslių gramų siūlyčiau nepergyventi, jei ir bus didesnis sūris, nuo to tik geriau - bus daugiau ką valgyti :) Šis receptas tuo ir geras, kad labai daug tikslumo nereikalauja :)

      Sėkmės bandant!

      Panaikinti
  8. Neturiu raudonu pipirų - gal galima juodus dėti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmmm, nemanau... Juodi labai intensyvaus r aštraus skonio bei kvapo - tikrai netiks, nebent keli grūdeliai, o ne šaukštas ar du.Raudonieji (rožiniai) pipirai daug švelnensni. Kaip radau internete: jie ne deginančio, o salsvoko ir šiek tiek aštraus skonio. Jie truputį primena kalendrą.

      Panaikinti
  9. Oi, ačiū už tokį greitą atasakymą - tik dabar užpyliau sūrimu, tad turiu dar parą surasti būtent raudonųjų, ryt pabandysiu didesniame prekybos centre paieškoti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na, ir neradau raudonųjų :( O varškė per pusantros paros įtartinai apsitraukė glitėsiu, tad dabar užpyliau iš naujo ir išrinksiu raudonuosius pipirus iš pipirų rinkinio- kaip Pelenė :D Tikiuosi, skonis atpirks vargą :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm, keista, kad nėra raudonųjų pipirų... Santa maria tikrai turi tokius. Tik oficialiai vadinasi jie rožiniai pipirai, bet pagal spavą jie ir taip išsiskiria.
      Dėl sūrio, tai svarstau, kas galėjo nutikti, nes jei mano atmintis manęs neapgauna, aš išėmusi iš sūrymo sūrį ragavau, jis tikrai nebuvo glitus... O sūrį tai ėmiau ne patį šviežiausią, jis buvo užsilaukęs šaldytuve, tad teko net ir apipjaustyti (tik niekam nesakykit :)

      Panaikinti
  11. Čia kur pipirų nerado :) Antrą sykį atrodo viskas pavyko, o skonis - manau tiktų prie vyno, gal net alaus - aš išsitraukiau dziovinto pomidoro gabalėlį - ant batono ir šis sūris -mmmm - kiek sūroka, bet aš druskos beveik nevartoju, tai čia dėl to. į
    Įdomu, kad sūris visai nesuminkštėjo - liko gana kietas ir gabaliukais - visai nesitepantis, kaip tikėjausi, tačiau manau, kad čia nuo sūrio rūšies priklauso - jis naminis, nežinau riebumo. O dėl pipirų - jau baigiu visose mūsų parduotuvėse visus prieskonių skyrius apeiti - nėra :) Nei man jų bereikia, bet jau azartas :) Buvo įdomu pabandyti, jeigu darysiu kitą sykį - mažinsiu druskos ir imsiu kitos rūšies sūrį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panašu, kad azartas dėl dėl pipirų jau ir mane apėmė - ieškosiu ir aš :)
      Dėl druskos tai faktas - čia labai asmeniškas reikalas - reikia prisitaikyti sau - man pasisekė - tiko ir patiko :)
      Dėl sūrio išpurenimo tai įdomu - o sūris naminis su saldžiu pienu, kaip kad neretai būna? Jei taip, gal dėl to sunkiau pasidavė "cheminei reakcijai". Be to, tik ištraukus iš šaldytuvo, aliejus būdavo sustingęs, o sūris kietesnis ir palaikius kambario temperatūroje viskas atsileisdavo. Bet jis man laikėsi gabalėliais, net ir "išsipurenęs", tačiau ne tiek kietas, kad su peiliunegalėčiau ant sumuštinioužtepti. Žodžiu, įdomu :)
      Džiaugiuosi, kad nors su nemažai pastabų, bet iš esmės nenuvylė :)

      Panaikinti
    2. Hmm, ten kur ieškojau (prekybcentriuose) rožinių pipirų taip ir neradau, bet radau, ten, kur neieškojau - Tiger parduotuvėje - ten tikrai yra :)

      Panaikinti
  12. Šaldytuve ilsisi 4 stiklainiukai marinuoto sūrio - aš eksperimentavau, viena dariau pagal receptą, kitą su česnaku, krapais, čiobreliais ir baziliku, dar vieną su česnakais, bazilikais ir džiovintų pomidorų gabaliukais, o ketvirtą - su čili milteliais, čili pipiru, baziliku ir čiobreliu. man skaniausi su česnaku, krapais čiobreliu ir baziliku. cu čili aštroki pikantiško skonio ;) bet šiaip visi super. naudojau ant sumuštinio: paskrudinta forminė duona ištrinta česnaku, sūrio gabaliukai ir pomidoras ;) super. ryt laukia graikiškos salotos ;D ačiū už receptą - puikus būdas sunaudoti naminį varškės sūrį kūrio visada turiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip smagu! :) Gaila, mano šaldytuve taip dažnai varškės sūris negyvena, nes labai patiko rezultatas :) Man smagiausia, kad neapsiribojote receptu, nes čia tik idėja ir technika, o kaip pagardinti sūrį ir kokį jam skonio atspalvį suteikti, kiekvienos šeimininkės ar šeimininko fantazijos reikalas :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...