2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Kvietinė draugės duona


Pastaruoju metu Lietuvą apėmė duonos kepimo mada. Iškepiau ir aš savo duonelę.Ne dėl to, kad tai mada, o tiesiog norėjau duonos, kurios sudėtį žinočiau, nebūtų baisūs visokie E, o ir šiaip - išsikepti SAVO duonos, tai kažkas nerealaus. Ir pagaliau! Nesitikėjau, kad gausis TOKIA skani. Neabejotinai dėl to, kad raugas buvo ruošiamas su meile (ačiū, drauge!). Dariau iš pusės normos. Bemaišydama apsižioplinau ir viską sudėjau pusę normos, o va druską - pilnai normai, bet labai gerai gavosi. kepiau irgi per ilgai - pluta stora, kieta, nors kirviu kapok, bet vidus - skanutėlis, minkštutėlis. Atradus teisingą kepimo temperatūrą - apie pirktinę duoną galima būtų pamiršti. 

Taigi, mums reikės (visai normai):
1 kg miltų
1 l šilto virinto vandens
3/4 stilkinės saulėgrąžų
3/4 stiklinės dribsnių (aš naudojau 7 grūdų)
3/4 stiklinės sėlenų
3/4 stiklinės sėmenų
Turi susidaryti 3 stiklinės (750 ml), santykį galima keisti pagal savo skonį, išlaikant bendrą kiekį.
2 AŠ druskos
3-4 VŠ cukraus
kmynų, sezamo sėklų pgl skonį
raugo

Paruošimas:
  1. Visus ingredientus sumaišome, minkome apie 15 min.
  2. Tešlą palaikome kambario temperatūroje 8-10 val.
  3. 3 VŠ tešlos atskiriame kitam kartui. Šaldytuve galima jį laikyti iki 10 parų. 
  4. Skardą patepti aliejumi, pabarstyti miltais. Aškepiau silikoninėje kekso formoje, tepti niekuo nereikėjo.
  5. Dedame į šaltą orkaitę ir nustatome 200 laipsnių temperatūrą. Kepame apie 75 minutes. Kaip jau rašiau, man ji perkepė ir šiek tiek padegė. Draugė išbandė kepimą 180 laipsnių temperatūroje ir sakė, kad ji tinkamesnė nei 200 laipsnių.
  6. Išjungus palaikome orkaitėje dar 30 minučių.
  7. Išimame iš orkaitės, patepame vandeniu, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame valandai.
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...