2020 m. rugpjūčio 7 d., penktadienis

Kriaušių trupiniuotis


Kai vieną vakarą pramogavau namie viena, desertui išsikepiau kriaušių trupiniuotį, kuris, beja, puikiai tiktų ir saldiems pusryčiams. Trupiniuotis pavyko nuostabiai skanus. Visi skoniai taip gerai derėjo, kad negalėjau nustoti valgyti, nepaisydama fakto, kad šiaip jis man buvo labai labai labai per saldus. Nežinau, ar kriaušės labai saldžios, ar dėl to, kad aš kuris laikas stengiuosi laikytis atokiau nuo saldumynų (tai pirmas saldus kepinys per pastarąjį pusmetį, bet tikrai ne pirmas desesrtas per savaitę, nepamanykit, kad aš jau tokia šaunuolė) ir bet koks saldėsis man yra stipriai per saldus, bet šis trupiniuotis net sumažinus recepte nurodytą cukraus kiekį (kai kepdama atsimatavau reikiamą kiekį cukraus, saldu avansu patapo ir iš karto dalį nupyliau...) man buvo pernelyg saldu. Skonį puikiai subalansavo natūralus jogurtas (puikiai tiktų - graikiškas) - jo užpylusi kabliavau aš šitą trupiniuotį, net ausys linko. 
Kaip ten bebūtų, šitą trupiniuotį aš tikrai kartosiu kitais metais, tik visiškai nebedėsiu cukraus į kriaušes (su sąlyga, kad jos bus saldžios), o trupinių sluoksniui cukraus kiekį dar pamažinsiu. Bet kad kartosiu - 100 procentų!




Taigi, mums reikės (2 valgytojams):
Kriaušių įdarui:
2-3 kriaušių
1/2 AŠ tarkuotos apelsino žievelės
1/2 AŠ malto imbiero
žiupsnio malto kardamono
1/8 puodelio džiovintų spanguolių
1 1/2  VŠ rudojo cukraus
1/2 VŠ miltų
žiupsnio druskos
1 VŠ (15 g) sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais), aš nebedėjau

Trupiniams:
1/4 puodelio avižinių dribsnių, aš dėjau 1/3 puodelio
1/2 AŠ vanilinio cukraus
1/3 puodelio miltų
1/3 puodelio rudojo cukraus, aš dėjau 1/4 puodelio
žiupsnio druskos
60 g sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)
1/8 (2 VŠ) puodelio džiovintų spanguolių
1/4 puodelio migdolų riekelių

Paruošimas:
  1. Įdarui skirtas kriaušes supjaustome kubeliais.
  2. Sumaišome likusius įdaro ingredientus išskyrus spanguoles ir sviestą.
  3. Kriaušes sumaišome su spanguolėmis ir prieskonių mišiniu, kad kriaušės tolygiai juo pasidengtų.
  4. Beriame įdarą stiklinį ar keramikinį kepimo indą.
  5. Ant viršaus tolygiai paskirstome sviesto kubelius, aš, kaip minėjau, šiame etape sviesto nebedėjau .
  6. Trupiniams skirtus sausus produktus (išskyrus spanguoles, migdolus ir sviestą)  sumaišome dubenyje. 
  7. Į mišinį beriame sviesto kubelius ir pirštais triname su miltais tol, kol viskas pavirs į rupius trupinius. 
  8. Suberiame spanguoles, migdolus ir viską išmaišome. Šitą punktą kažkaip pražiopsojau, tad migdolais pabarsčiau viršų, o spanguolių nebedėjau. 
  9. Trupinius tolygiai paskirstome ant kriaušių.
  10. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, kol įdaras pradės burbuliuoti, o trupiniai skaniai parus. 
  11. Palaikome bent 10 minučių kol atvės ir tiekiame šiltą su ledais (desertinė versija) ar graikišku jogurtu (pusrytinė versija).
Skanaus!






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...