2018 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis

Avižinis kisielius su spanguolėmis


Ant mūsų kūčių stalo būna tik tradiciniai kūčių patiekalai. Man vis knieti ant stalo padėti ką nors naujo, bet vis tiek tradicinio. Kadangi ant mūsų stalo desertas būna tik vienas: aguonpienis su kūčiukais, nusprendžiau išbandyti avižų kisielių. Teks apsiriboti vienu įvertinimu - manuoju, mat mano mama iš karto kategoriškai atsisakė ragauti, nes neva kažkada ragavo, ir jai labai nepatiko; mano vyriškis drebučių nevalgo iš esmės (nei žele, nei šaltienos, išimtis - panna cotta), vaikas pasidavė daugumai, plius ir šiaip yra konservatorius. Man šis avižų kisielius, jei tiksliau jau nebe kisielius, o žele/drebučiai, labai patiko! Aš mėgstu avižinę košę, tad tas švelnus avižų skonis + spanguolių padažo rūgštelė yra puikus, lengvas, gaivinantis desertas po visų kūčių patiekalų, kurių dalį sudaro įvairių rūšių silkė...




Taigi, mums reikės (4 porcijoms kaip nuotraukoje):
Kisieliui:
200 g avižinių dribsnių
3/4 l vandens
1 riekės natūralaus raugo duonos
1 VŠ cukraus
žiupsnio druskos

Spanguolių padažui:
1/2 stiklinės spanguolių
1/4 stiklinės cukraus

Pateikimui:
aguonų

Paruošimas:
  1. I diena: Užpilame avižinius dribsnius vandeniu, įdedame duonos riekę, uždengiame ir paliekame parai kambario temperatūroje.
  2. II diena: Išimame duonos riekę, o dribsnius perkošiame per smulkų sietelį. Tirščius išmetame, nukoštą skystį supilame į puodą. Skysčio turi būti 1/2 litro, jei trūksta, įpilame vandens. Geriausia, jei tą papildomą vandenį pirmiausia užpilame ant tirščių, permaišome ir vėl nusunkiame.
  3. Į puodą beriame druską, cukrų ir nuolat maišant užverdame. Pakaitiname maždaug 5 minutes, kol kisieliu sutirštės.
  4. Išpilstome į vandeniu sudrėkintas, kad vėliau lengviau išsiimtų kisielius, formeles, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą sustingti.
  5. III diena: spanguolių padažui skirtas spanguoles sutriname su cukrumi.
  6. Išverčiame kisielių iš formelių į lėkštutes, pabarstome aguonomis, užpilame spanguolių padažu ir tiekiame.
Skanaus!



Šaltinis: oC Nr. 2 Žiema 2011/2012

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...