2016 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Apelsininis moliūgų džemas


Duoklė moliūgams, rudens karaliams. Šį džemą, viriau užužužpernai (!!!), bet nesuspėjau publikuoti laiku, tad teko sulaukti naujo derliaus, tada vėl patingėjau suskubti viską surašyti, ir teko laukti dar vieno rudens, o tada - dar vieno...
Džemas tikrai įdomus. "Įdomus" visomis įmanomomis tiesioginėmis ir perkeltinėmis prasmėmis. Skanu, bet tuo pačiu ir įdomu :) Nei pernai, nei užpernai šio džemo nekartojau. Gal ne todėl, kad neskanus. Gal todėl, kad "užskaitau" tik slyvienę su šokoladu, brendžiu ar be nieko, mamos bruknių ir kriaušių uogienę ir naujai atrastą braškių ir rabarbarų džemą
Kiek naršiau internete, radau du pagrindinius moliūgų džemo virimo būdus: virti moliūgų tyrę arba sutarkuoti/supjaustyti moliūgą, tada jį užpilti cukrumi, palaikyti ir tada virti džemą. Cukraus kiekiai mane gąsdino - moliūgo ir cukraus buvo dedama lygiomis dalimis, arba netgi cukraus daugiau. Pabijojau tokio saldumo ir įdėjau per pus mažiau. Man saldumo nepritrūko, bet cukraus kiekį galima ir padidinti iki 400-450 gramų. 


Taigi, mums reikės (deja, kiek džemo išviriau - nebepamenu):
800 g valyto moliūgo
350 g cukraus
2 apelsinų minkštimo
1 apelsino žievelės
1 citrinos sulčių
valgydama džemą pagalvojau, kad reikėjo įdėti imbiero, cinamono ryškesniam akcentui - razinkai ir receptorių pažadinimui

Paruošimas:
  1. Moliūgą sutarkuojame burokine tarka (tiesiai į puodą, kuriame virsime džemą), užpilame cukrumi, išmaišome ir paliekame šaldytuve per naktį. Aš laikiau beveik parą.
  2. Užkaičiame puodą ir verdame apie 30 minučių.
  3. Kol moliūgienė verda, pasiruošiame apelsinus: vieną gerai nuplauname su soda, nutarkuojame žievelę (tik geltoną dalį! Balta dalis apkartins uogienę.), pasiruošiame apelsinų minkštimą, išspaudžiame citrinos sultis ir viską sudedame į puodą pas moliūgą. Ten pat beriame prieskonius ir imbierą, jei naudojame.
  4. Paverdame dar apie 30 minučių, kol skystis nugaruos. Nuolat maišome, kad neprisviltų.
  5. Pabaigoje aš viską sutryniau su blenderiu, kad nėra būtina. Dar kartą užverdame.
  6. Išpilstome į sterilizuotus stiklainius ir užsukame dangteliais.
Skanaus!




Šaltinis: jų buvo daug, dabar neišskirčiau vieno pagrindinio.





Prieš 5 metus: Kepta kalakuto krutinėlė
Prieš 6 metus: Cukinijų ir bulvių blynai

1 komentaras:

  1. mano atradimas prieš pora metų ;) cukraus irgi dedu pusė moliūgo svorio ir būtinai dedu ir cinamono.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...