2014 m. rugsėjo 10 d., trečiadienis

Orkaitėje keptas moliūgas su šalaviju ir riešutais


Šį rudenį turiu naują meilę - moliūgus. Tuo įsitikinau galutinai po šios vakarienės. Tad pasinaudojusi proga, kad pietauti reikės vienai, pasigaminau patiekalą, kuris, buvau tikra, šeimoje patiktų tik man.
Pamačiusi šį receptą iš karto užsimaniau taip paruošto moliūgo. Galiausiai iš originalaus recepto liko tik vaizdinys, viską gaminau pagal save, ir kaip visada tokiais atvejais, nieko nematavau ir nesvėriau. Tad veikiau čia idėja nei tikslus receptas, nors ir pats patiekalas tikslumo tikrai nereikalauja :)
Klausiate, o kaip rezultatas? Iš karto pasakau, kad būsiu visiškai subjektyvi, tačiau man šis paprastas patiekalas buvo tiesiog fantastiško skonio - lengvai salsvas minkštas moliūgas, jau pats savaime tikras gardumėlis, o kur dar karamelizavęsi saldūs česnakai (nepamenu - pernykštė ar užpernykštė mano meilė), riešutai, kad būtų ką kramtyti, o ir puikiai papildantys savo skoniu, traškūs šalavijų lapeliai, kuriuos įsimylėjau ragaudama varškės ir moliūgų virtinukus bei pikantiškumo suteikiantis sūris.



Taigi, mums reikės (1 valgytojui):
moliūgo (aš ėmiau apie 200-300 g gabalėlį)
5 nedidelių česnako skiltelių, neluptų, tik uodegytė nupjauta
aliejaus
šalavijo lapelių
1-2 VŠ kedrinių pinijų riešutų (manau, puikiai tiktų ir moliūgų sėklos)
druskos, pipirų
ghee sviesto (nebūtina, galima išsiversti ir tik su aliejumi)
marinuoto varškės sūrio, fetos ar tarkuoto kietojo sūrio. 

Paruošimas:
  1. Moliūgą supjaustome 1-2 cm dydžio gabalėliais.
  2. Ištiesiame kepimo skardą kepimo popieriumi, suberiame pjaustytus moliūgus ir česnako skilteles. Pašlakstome aliejumi, išmaišome, pabarstome druska ir pipirais.
  3. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. (Originaliame recepte buvo kepama iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-45 minutes). Mano moliūgas iki vsiškai minkštos konsistensijos iškepė per 25 minutes.
  4. Sausoje keptuvėje pakepiname pinijų riešutus. Kai apskrunda - išpilame į lėkštutę.
  5. Į keptuvę pilame aliejų ar ghee sviestą (aš naudojau pastarąjį) - nedaug - apie šaukštą. Aliejui įkaitus, sudedame šalavijų lapelius (galima pjaustytus, galima nepjaustytus - aš nepjausčiau) ir apkepame juos iki traškumo. Papildomai galima įspausti kelias česnako skilteles, bet aš apsiribojau tomis, kurios kepė kartu su moliūgu. Viena mažulytė skiltelytė gal būtų ir nepamaišius - česnakus aš mėgstu.
  6. Ant iškepto moliūgo, perkelto į lėkštę, pabarstome kepintais riešutais, pilame aliejų su šalavijais ir iš karto tiekiame. 
  7. Aš nesusilaikiau ir dar pridėjau marinuoto varškės sūrio. Vietoje jo puikiai tiktų fetos sūris. Manau, reikalo nepagadintų ir tarkuotas kietasis sūris.
Skanaus!



Įkvėpimas: Farmgirl gourmet

1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...