2014 m. vasario 25 d., antradienis

Šokoladinis pyragas su varške


Į mano klausimą, ar skanus šis pyragas, mano vyriškis, jo paragavęs, atsakė: "Pykstu aš ant tavęs - kai neštis į svečius, tai iškepi nerealų pyragą, o kai būnam namie - jokio nekepi." Kiti ragavę jo taip pat neišpeikė. Na gerai, gerai - nesikuklinsiu - išgyrė :) 
Pyragas tikrai puikus - šokoladinė dalis labai primena brownį, varškės sluoksnis suteikia gaivumo ir skanumo :) Paruošiamas labai paprastai - kol kepiau pusryčiams blynus, lygiagrečiai sumakalavau ir patį pyragą :)
Beja, aš, bemaišydama pyrago tešlą bei įdarą, truputį sumažinau cukraus kiekį (pateikiu savo versiją), rezultatui tai nepakenkė - jis buvo pakankamai saldus.

Taigi, mums reikės (21cm skesmens apvaliai torto formai ar 10x30 cm stačiakampei)*:
Tešlai:
125 g kambario temperatūros sviesto
200 g cukraus
2 kiaušinių
90 g miltų
30 g juodos kakavos (nesaldintos)
1/2 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
50 g juodojo šokolado
60 g maltų migdolų (berašydama šį įrašą pamačiau, kad juos pamiršau :D, va tau ir multitaskingas)

Įdarui:
260 g varškės (naudojau President, bet tinka ir paprasta)
70 g kambario temperatūros sviesto
75 g cukraus
2 VŠ miltų
2 kiaušinių
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
tešlos produktų kiekį didinau 1,5 karto

*aš kepiau 19x29 cm stačiakampėje formoje. Tešlos produktų kiekį didinau 1,5 karto. Įdaro kiekiai, kaip surašiau - galėjo būti ir daugiau.


Paruošimas:
  1. Minkštą sviestą išplakame su cukrumi ir druska iki purumo.
  2. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
  3. Miltus sumaišome su kakava beikepimo milteliais ir įsijojame į plakinį bei suberiame maltus riešutus. Išmaišome.
  4. Šokoladą ištirpiname garų vonelėje (karščiui atsparų indą dedame ant puodo su vandeniu, pastatytus ant ugnies). Įmaišome į tešlą.
  5. Įdarui skirtą varškę išplakame su sviestu, įplakame kiaušinius, suberiame miltus, cukrų, vanilinį cukrų bei druską ir gerai išmaišome.
  6. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
  7. Ant kepimo formos dugno paskleidžiame pusę tešlos. 
  8. Ant jos supilame varškės masę ir išlyginame.
  9. Ant viršaus paskirstome likusią tešlą. Kadangi ji labai tiršta, tai nebus lengva. Aš pasinaudodama dviem šaukštais tiesiog išdėliojau tešlos kąsnelius ant varškės sluoksnio, stengdamasi kad visas paviršius būtų daugmaž padengtas.
  10. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Maniškis pyragas buvo didesnis tad kepiau apie 1 val ir 5-10 minučių. Į pabaigą uždengiau folijos lapu, nes viršus pradėjo per daug kepti, o apatinis sluoksnis dar nebuvo iškepęs (tikriname mediniu pagaliuku - kad nebūtų apsivėlęs tešla).
  11. Iškepusį atsargiai perkeliame ant grotelių atvėsti. Man jis buvo skanesnis palaikytas šaldytuve.
Skanaus!

P.S. Mano kuklia nuomone jis ne ką prastesnis, nei savo laiku bais populiarus šokoladainis su oreo sausainiais.


Šaltiniai: Aguonėlės ir Neringos blog'ai

16 komentarų:

  1. Vilma, man šis Tavo pyragas irgi iškart priminė tą receptą su Oreo :) Ypač išvaizda. Įtariu, kad ir skoniai turėtų būt panašūs? Šiaip labia gražus ir viliojantis. Rudas - baltas derinys visad tobulas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš paskutiniu metu mąstau kažką bandyto iškept, nes vis nauji ir nauji kepiniai, ir kaip tik apie šitą pyragą galvojau :)

    Galiu rekomenduoti labai panašų, tik paprastesnį, gal mažiau riebesnį.
    http://www.sweetcukerka.blogspot.com/2013/06/sokolado-ir-varskes-kremo-pyragas.html#comment-form

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. esu mačiusi šitą. Jis tikrai yra mažiau ribus, nors as skirtumas, įvertinus pyrago dydžius yra minimalus, juk nesuvalgome pyrago vienu prisėdimu :) Šį išsirinkau (ir neapsigavau), nes primena braunį - yra drėgnas ir sodriai šokoladinis, tuo tarpu Valerijos - labiau biskvitinis (bent jau taip primena nuotraukos). man patinka tokie kepiniai, kuriuos galima valgyti ir neužgeriant :) Šitą, tiesa reikia užgerti vien dėl saldumo :D

      Panaikinti
    2. O žinai, Valerijos nei velnio ne "liesesnis" :) sviesto kiekis mažesnis, bet ir kepimo forma mažesnė. Reikės neužmest recepto. Mano brangiausias šokoladinius pyragus su varške tiesiog dievina :)

      Panaikinti
    3. Taip, ten mažesnei formai receptas. Aš su viena norma net nesiterlioju :D Įdaras ne toks turtingas, kaip šio pyrago, o dar varškės kai daugiau įdedi, tai ir sąžinė kažkaip ramiau reaguoja :D

      Panaikinti
    4. chi chi, aš irgi save taip guodžiu :D

      Panaikinti
  3. Man patiktų toks šokoladinis pyragas..ir dar su tokiu gaiviu varškės sluoksniu. Reiks išsisaugot ir šitą :) aš ir dažniausiai ir dedu mažiau cukraus, nei originaluose, nes būna persaldu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą sakant, aš asmeniškai dar pamažinčiau cukraus kiekį :) Bet mano vyrukams ir kitiems valgiusiems tiko kaip iš kepta, tai kitą kartą turbūt nieko ir nekeisčiau :)

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  4. Galiu tik pritarti, kad šis pyragas nuostabus, kelis kartus esu kepusi, visi girdavo išsijuosę. Kepkit, tikrai nesigailėsit:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Norėčiau truputį aiškumo, nes gamindama pirmą kartą viską darau tiksliai pagal recepetą, o vėliau jau improvizuoju šiek tiek. Taigi, įdaro komponentuose matau 2 VŠ miltų, o gaminimo eigoje kaip ir nepaminėti. Iš karto iškilo klausimas ar jie beriami į varškę ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastabumą! O man riebus minusas :) Miltus tiesiog įmaišome į varškės masę. Papildysiu ir recepte.

      Panaikinti
  6. Pyragas nerealus :) Kepsiu ir vėl! Ačiū, kad dalinatės puikiais receptais su visais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ir jums, kad nepamirštate pasidalinti savais rezultatais :) jie mane labai džiugina :)

      Panaikinti
  7. Atsakymai
    1. Nebandžiau, ir nežinau ar bandyčiau, bet teoriškai, jei jau taip reikėtų daryti, tai pirmiausia varškę sutrinčiau iki vientisos masės. Jei ji gautųsi labai skysta, tuomet papildomai įdėčiau kokį šaukštą krakmolo ar miltų. Bet čia tik teoriškai, nebūtinai taip pasisektų. O neturite galimybės naudoti kad ir paprastą varškę? Ją pertrinti iki vientisos masės (galima įdėti šiek tiek grietinės, jogurto ar grietinėlės, kad būtų tolygesnė masė).

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...