2013 m. birželio 3 d., pirmadienis

Pavlova su braškėmis, pavirtusi į Itono betvarkę


Desertą pavadintą rusų balerinos Pavlovos vardu jau senokai buvau nusižiūrėjusi ir įsirašiusi į sąrašus, bet mūsų šeimoje kaip ir daugelį dalykų - morengus valgau aš viena. Na dabar gal ir mažasis prisidėtų, bet niekas jam neleidžia piktnaudžiauti saldumynais. Praėjusiais metais tarp tinklaraštininkų šis desertas buvo labai populiarus. Prisipažinsiu, kad šis įrašas savo valandos laukė daugiau nei metus, nes gaminau aš jį pernai, besibaigiant braškių sezonui. Nuotraukos savo laiku kažkur nusimetė, tad teko laukti kol vėl Lietuvoje pasirodys braškės. Tiesa, braškės iš močiučių daržų dar nepasirodė, bet tokį desertą rodyti jau galima. Tebūnie tai simboliškas įrašas vasaros pradžiai paminėti :) 
Pradinis užmanymas ir buvo Pavlova - prašmatnus ir tikrai įspūdingai atrodantis desertas, bet tada, kada buvo suplanuota panaudoti iškeptą pagrindą, to padaryti nepavyko, galiausiai imdama dar šiek tiek pagrindą aplaužiau, tad iš mano Pavlovos su braškėmis liko Itono betvarkė. Man patiko! Labai! Šiais metais bandysiu rasti progą ir tikrąjai Pavlovai su braškėmis. Šis desertas visai nebūtinai turėtų būti tiekiamas su braškėmis, galima naudoti ir kitas uogas, vaisius, ar net gi konservuotus vaisius, bet mano supratimu, braškės čia tinka labiausiai!

Taigi, mums reikės:
Pagrindui:
6 baltymų (kambario temperatūros!)
300 g smulkaus cukraus
žiupsnio druskos
1 AŠ krakmolo
1 AŠ balto vyno acto

Papuošimui:
400-500 ml plakamosios grietinėlės (mažinant kalorijas galima naudoti liesą grietinėlę ir standiklį, ar jau parduodamą purškiamą grietinėlę) galima įberti šaukštą cukraus, bet saldumo pakanka nuo pagrindo
braškų, aviečių ar kitų uogų ar vaisių

Paruošimas:
  1. Baltymus su žiupsneliu drusko plakame kol susidarys standžios putos.
  2. Po truputį nuolat plakant suberiame cukrų. Plakame, kol baltymaų putos bus standžios ir blizgios.
  3. Pabaigoje supilame krakmolą bei actą ir atsargiai išmaišome. Nepermaišome, kad baltymai nesukristų.
  4. Ant kepimo popieriaus nupaišome apie 20 cm skersmens skritulį. tą lengvai galima padaryti lėkštės pagalba.
  5. Apverčiame kepimo popierių ir paskirstome skritulio viduje išplaktus baltymus suformuojant kiek aukštesnį kraštelį.
  6. Kepame pagrindą iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. tada sumažiname temperatūrą iki 130 laipsnių ir kepame apie 1 valandą. Iškepusio pagrundo išorė turi būti traški, o vidus minkštas - zefyrinis. žr. pastabą, parašytą P.S.
  7. Morengą paliekame šiek tiek praviroje orkaitėje kol visiškai atvės.
  8. Desertą surenkame prieš tiekimą. Jei darome Pavlovą, tuomet iki standžių putų išplaktą grietinėlę paskleidžiame ant morengo viršaus, o viršų dosniai papuošiame braškėmis. Itono betvarkės atveju, pagrindą sulaužome ir kartu su grietinėle bei uogomis sluoksniuojame taurėse ar induose.
Skanaus!

Į pernykštes Pavlovas akis galite paganyti pas AušrąSonatinąNeringą. O kur dar šokoladinė Pavlova su braškėmis pas Aušrą, mmMmmMm.

Patarimai (rasti čia):
  • Baltymus reikia kruopščiai atskirti nuo trynių, antraip gali nepavykti išplakti standžių putų. Trynius iš karto dėti į šaldytuvą (kam nors pravers), o baltymus pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje.
  • Baltymus plakti labai švariame, neriebaluotame, sausame inde. Plakiklio antgaliai taip pat turi būti visiškai sausi.
  • Baltymų putos būna baltesnės ir standesnės, jeigu plakant įpilamas šlakelis acto. Be to, nuo acto ir kukurūzų krakmolo iškepusio morengo plutelė būna kieta ir traški, o vidus – zefyro konsistencijos.
  • Kuo smulkesnis cukrus, tuo geriau. Bet susmulkintas iki miltelių irgi netinka. Stambokus cukraus kristalus galima pasmulkinti subėrus į elektrinio smulkintuvo indą ir įjungus pusei minutės.
  • Ypač svarbi orkaitės temperatūra. Ji turi būti ne aukštesnė kaip 130ºC. Tokioje temperatūroje baltymų tešla ir iškepa, ir užtektinai išdžiūsta, bet lieka balta. Kepant karštesnėje orkaitėje kepinio paviršius pagelsta nuo susikaramelizavusio cukraus, plutelė sutrūkinėja, o vidus lieka drėgnas ir lipnus. Nereikia skubėti kepinio tuoj pat traukti iš orkaitės: geriausia, išjungus ugnį, palikti jį, kol orkaitė visiškai atauš.
P.S. Paskaičiusi gana kategorišką, bet, tikiu, teisingą įrašą apie Pavlovą ir morengus, supratau, kad visgi mano Pavlova nebuvo visai teisinga. Pasak Elžbietos, morengas, koks jis bebūtų ir kam jis būtų skirtas turi būti baltas. Tad kepti jį reikia 30 min. 140 laipsnių temperatūroje, vėliau sumažinti iki 105 laipsnių ir kepti dar 1,5 val. Atvėsinti praviroje orkaitėje.

6 komentarai:

  1. Vilma, tavoji Itono betvarke atrodo ne ka ne prasciau negu pavlova; labai skani nuotrauka!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra! Tavo įvertinimas, man didelis komplimentas!

      Panaikinti
  2. As irgi ruoiuos ir ruosiuos, bet niekaip nesusiruosiu. O kai susiruosiu, tai vyksta Eurovizija ir aisku pamirstama butiniausi ingridiententai(actas bei krakmolas), tada belieka suvalgyti kaip eilini morenga. Na nieko, susikaupsiu ir tikrai kada nors isbandysiu! Manau, jog pati nesu didele morengu fane, spaudimo neturiu ir neprisiruosiu :)) O tavasis variantas atrodo nuostabiai ♥♥♥

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū!!! :)
      Aš irgi galvojau, kad morengai man nėra pats pačiausias dalykas, bet kai atliko nemažai baltymų, pagalvojau - o kodėl gi ne? ir turiu psakyti, kad buvau maloniai nustebinta :)

      Panaikinti
  3. Man Eton Mess buvo didelis atradimas praėjusiais metais ir tapo dar viena (gal tūkstantis pirmąja..) priežastimi laukti braškių sezono :) Taviškis atrodo labai labai skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Renata! ;)
      Jei tik būtų, kas suvalgo tiek saldumynų, kiek norėčiau jų iškepti, tai tikrai nedvejočiau, kad šią vasarą kartosiu Pavlovą ar Itono betvarkę :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...