2013 m. birželio 28 d., penktadienis

Naminis graikiškas jogurtas


Dar vienas super paprastai gaunamas rezultatas namie. Aišku, viskas ypač paprasta, jei naminį jogurtą gaminiesi namie (kas yra tikrai super lengva!). Kai nusprendžiau, kad atėjus šiam braškių sezonui, būtinai reikia pasigaminti dabar tokių madingų šaldyto jogurto ledų, atėjo eilė ir naminiam graikiškam jogurtui. Jei atvirai, net nepavadinčiau viso proceso gamyba :) 
Prisipažinsiu, kad nesu ragavusi pirktinio graikiško jogurto, bet kaip suprantu jis yra tas pats jogurtas tik daug tirštesnis. Tad tai, ką rezultate turėjau, manau, kad atitinka graikiško jogurto požymius: buvo tikrai tirštas (riebios grietinės tirštumo), labai glotnus jogurtas. Paragavusi pagalvojau, kad drąsiai galėtų pakeisti mascarponės sūrį elementariuose receptuose, kur tiesiog sluoksniuojama mascarponė ir vaisiai ar pan. Produktas beveik dietinis - manasis 2,5 proc. riebumo - tiek, kiek riebumo turėjo apie 10 proc. riebumo, kai pienas, iš kurio gaminau jogurtą - 2,5 proc. (formulės išvedimą žr. Insolentės komentarą :) 

Taigi, mums reikės:
natūralaus jogurto (tinka ir pirktinis)
marlės
rėžio
dubens
šaldytuvo

Paruošimas:
  1. Rėtį iškojame marle ir dedame ant dubens, kad turėtų kur nusivarvėti išrūgos, o ojų yra maždaug pusė jogurto kiekio.
  2. Supilame jogurtą ir dedame į šaldytuvą 4-12 valandoms. Kai kuriuose šaltiniuose radau kad pakanka 4 valandų ar net 1 valandos, kitur pataria laikyti ne trumpiau nei 12 val. Aš viską padariau iš ryto, o darbo vaisiais jau džiaugiausi grįžusi po darbo.
  3. Viskas. Tiek to darbo
Skanaus!


P.S. Jei jogurtą nusivarvėti paliksite 2 paroms, gausite jogurto sūrį, iš kurio galima formuoti rutuliukus, juos pamarinuoti aliejuje su žolelėmis ir druska. Turėsite puikų užkandį ir/ar užtepėlę. Čia mano kitas "projektas" :) Apatinėje foto matosi, kad apatinis sluoksnis turi gerokai mažiau drėgmės ir jau panėšėja į sūrį.



P.P.S. Susidariusias išrūgas sunaudojau rytiniui vaisių kokteiliui.

P.P.S. o čia statistikai:



14 komentarų:

  1. Jau kelias dienas galvujau taip padaryti, o tavo įrašas tik paskatino. Šią vasarą jogurtą tai beveik kibirais gaminu :D
    Žiūrėsiu, ar tikrai išrūgų tiek gausis, jau net įdomu :) Parašysiu, kaip sekėsi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad labai priklausys nuo to, kiek laiko bus "nnuvarvinamas" jogurtas :)
      Lauksiu Tavosios patirties rezultatų :)

      Panaikinti
    2. Nenorėjau, kad gautųsi riebus, kadangi gaminau iš kaimiško pieno, tai 2val palikau varvėti. Šauniai gavosi, tirštumo užtenka. Kitąkart gaminsiu Skirmantės marinuotus jogurto sūrio rutuliukus. beje, tu irgi žadėjai ;)

      P.S. Tu šiandien sviesto pirkai? :)

      Panaikinti
    3. Vat, man pasirodė, kad ten tu buvai :) Ir dar aš tau nukritusią monetą padaviau. Ar klystu?

      Panaikinti
    4. Kai paklausei apie sviestą, aš iš karto paglavojau, kad ten Tu buvai :)Nes prisiminiau,kad po mansęs jauna liekna tamsiaplaukė ilgakasė mergička mažulytį sviesto gabaliuką (palyginus su mao grobiu :D) pirko :)

      Panaikinti
    5. Tai va tokia ta mūsų pažintis :D

      Panaikinti
    6. Pasaulis mažas :) Malonu buvo atsidurti vienoje erdvėje, nes susipažininimu nelabai pavadinsi :)

      Panaikinti
  2. drįsčiau nesutikti dėl jogurto riebumo. :)
    kai imam litrą 2,5% pieno, iš jo pagaminam litrą tokio pat riebumo jogurto. vėliau, guldant marlėn ir varvinant, pasišalina iš esmės tik vanduo, bet ne riebalai, t.y., jei iš litro jogurto pavyko puslitris graikiško jogurto, tai pastarojo riebumas jau 5%, o jei nuvarvinta iki 250 ml - 10%.
    (mea culpa, matematikės smegenai neleidžia ramiai žiūrėt į menkiausias klaideles skaičiuos, musiau - gydymo reikėtų ar kažką :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pripažįstu, kad paskubėjau su skaičiukais, labai norėjau kuo greičiau paskelbti receptą :)
      Jogurtas tikrai nebus 10 proc. riebumo, nes iš jo išvarva ne vanduo, o išrūgos, kurios tikrai pasiima savo dalį, betn aš taip manau. :) Tačiau 100 proc. netvirtinu.
      Labai ačiū, už komentarą ir už pataisymą :) Tikslumą mėgstu, tad savo įrašą pakoregavau, o matematikus labai gerbiu, nes šalia jų sėdėjau 4 metus ;)

      Panaikinti
  3. Pritariu Insolentei, jogurtas tikrai nebus 2,5 proc riebumo. Net iš skonio jaučiasi, kad jis riebesnis.
    NUvarvinus taip, kad būtų galima rankomis fotrmuoti rutuliukus, galima pamarinuoti. Gausite labai skanių tepamo sūrio rutuliukų.
    http://www.forellesreceptai.lt/marinuotas-jogurto-suris

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, Forelle, Šis Tavo receptas jau užfiksuotas ir mano sąrašuose sekamtis, tikrai tikrai ;)

      Panaikinti
  4. pirkau 0.1 riebumo naturaju jogurta, palikau per nakti bet nusikuošė labai mazai to skyscio ir nesutirštėjo, gal kazka netaip dariau:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su pirktiniu nelabai turiu patirties šiuo klausimu... Padaryti kažką ne taip čia neįmanoma :) Bet pažiūrėti į jogurto sudėtį verta, nes jei jogurtas nuriebintas, gal ten į jį įdėta ko nors, kas jį sutirština... Ne baisi aš čia specialistė :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...