2013 m. vasario 8 d., penktadienis

Lašišos didkepsniai ant obuolių


Už šį receptą esu be galo dėkinga savo draugės Virginijos tėčiui - pirmą kartą jos paragavau būtent jo gamintos. Man skonis pasirodė tobulas.  Net gi daugiau nei tobulas. Prieš kokius ketverius metus kepiau ją savo brangiausiąjam. Spėju, kad padariau kažką ne taip, nes jam nepatiko... Ir daugiau nebebandžiau - nepatinka man gaminti dviejų vakarienių ar pietų vienu metu. Ir staiga, neseniai kažkodėl jis prisiminė šį patiekalą, bei žinodamas KOKS man jis skanus, sutiko ragauti jį antrą kartą.
Vakarienė buvo tobula. Šį kartą ir jis ją įvertino aukščiausiu balu ir negalėjo sustoti valgyti, nors jau buvo sotus: "Šis patiekalas, kaip narkotikas". 
Lašiša nuo obuolių yra drėgna ir tirpstanti burnoje. Obuoliai, jei jie teisingai parinkti (svarbu, kad nesutežtų kepami), labai papildo lašišą savo saldžiarūgščiu skoniu. Aš naudojau 'Bogatyr' veislės obuolius - jie saldžiarūgščiai ir tvirti, neišsileidžia į košę kepami.


Taigi, mums reikės:
lašišos didkepsnių
druskos, pipirų, džiovintų česnako granulių ir šlakelio citrinos sulčių lašišos marinavimui
manų kruopų didkepsnių apvoliojimui

rūgštesnių tvirtų obuolių (~1,5 obuolio porcijai)

Paruošimas:
  1. Lašišą pagardiname prieskoniais, apšlakstome citrino sultimis ir paliekame pasimarinuoti. Pasak mano mamos, žuviai pakanka marinuotis tiek laiko, kiek trunka ištirpti ant jos druska. 
  2. Obuolius nulupame, išpjauname sėklalisdžius ir supjaustome stambiais gabalais.
  3. Kepimo indą patepame aliejumi, įpilame šlakelį vandens.
  4. Dedame obuolius į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10-15 min.
  5. Kai kepa obuoliai, lašišos didkepsnius apvoliojame manų kruopose ir apkepame aliejuje  ant didelės ugnies gerai įkaitintoje keptuvėje. Kepti reikia neilgai, tik kad apskrustų - maždaug po minutę kiekvienai pusei.
  6. Apkeptus didkepsnius dedame ant obuolių ir šauname atgal į orkaitę 10-15 minučių, kol visai iškeps obuoliai. Laikas priklauso nuo obuolių ir gabalėlių dydžio. Mano draugė, sekdama originaliu tėčio receptu, deda didkepsnius iš karto ant obuolių ir kepa, kol iškeps obuoliai - apie 30 min. Bet aš manau, kad lašišai iškepti tiek laiko tikrai nereikia, todėl, kad neperkeptų, dedu ją kepimo viduryje.
  7. Aš lašišą su obuoliais pateikiau su kuskusu. 
Skanaus!


Papildyta (2019-11-16): Vakar laužydama galvą ką pagaminti vakarienei prisiminiau šį patiekalą. OMG kaip skaniai pavalgėme! Kadangi pasirinkti didkepsniai buvo plonoki, juos uždėjusi ant obuolių kepiau 13 minučių. Pilnai pakako!

6 komentarai:

  1. Vilmuk, taip skaniai aprasei, seiliu pilna burna, nors atrode po pietu soti :) Tikrai bandysiu, aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aišku kiekvieno skonis skirtingas, bet vis tiek, sakau drąsiai, kad šis patiekalas iš tiesų yra be galo skanus! Labai tikiuosi, kad Tau patiks :)

      Panaikinti
  2. Drauge is recepto:
    nuostabus receptas, nuostabus, tik as nepelnytai ji pamirsau...
    ir kepu as iki 30 min ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Drauge, už primintą pamirštą receptą - kepam jeigu ne kas savaitę, tai kas antrą! :*

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...