2013 m. sausio 4 d., penktadienis

Aguonų vyniotinis


Šį vyniotinį kepiau mamai šv.Kalėdoms. Mamos išsaugotą gabalėlį fotosesijai (žino gi, kuo jos vaiko galva pramušta), jau gerokai laiko pralaukusį sušveitė su pasimegavimu mano vyriškis, taigi, pati paragauti neturėjau progos, bet mama perdavė visų valgiusių įspūdžius, kad buvo labai skanu, ir labai priminė šimtalapį. Tą patį, beja, patvirtino ir mano antra pusė, net ir apie 5 dienų senumo riekelę. Dėl teiginio apie šimtalapį aš pati galvos neguldau, nes šimtalapis man yra šventas reikalas, kuriam dar neužaugau, ir kažin ar užaugsiu. Bet jei jau taip sako, tai vadinasi buvo tikrai gerai.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
125 ml pieno
15 g šviežių mielių (aš dėjau 1,5 AŠ sausų mielių)
60 g cukraus
2 kiaušinių trynių
40 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
250 g miltų

Įdarui:
170 g aguonų
2 kiaušinių baltymų
100 g cukraus
1 VŠ romo (čia nuo savęs pridėjau)
vanilinio cukraus

Paruošimas:
Man tešlą ruošė duonkepė, visus produktus sudėjau pagal duonkepės rekomendacijas tiesiai kibirėlin, vienu ypu.
  1. Pašildome pieną, kad būtų ne karštas, o tiesiog šiltas. 
  2. Pora šaukštų pieno pilame į puodelį, beriame šaukštelį cukraus, dedame mieles ir paliekame 15 min., kad suputotų. 
  3. Kol mielės aktyvuojasi sumaišome likusį pieną su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir paplaktais tryniais. Supilame suputojusias mieles ir išmaišome.
  4. Suberiame persijotus miltus ir minkome tešlą, kol ji taps vientisa.
  5. Į tešlą supilame sviestą ir minkome, kol sviestas susigers ir tešla nebelips prie rankų.
  6. Paliekame uždengtą dubenyje tešlą pakilti apie 1,5-2 valandas, priklausomai nuo kambario temperatūros. Tešla turi padvigubėti.
  7. Aguonas įdarui užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti, bent pusvalandį. Tada nupilame vandenį ir  permalame bent 2-3 kartus.
  8. Į maltas akuonas suberiame cukrų, vanilinį cukrų, romą, viską išmaišome ir supilame iki standumo išplaktus baltymus. Švelniai išmaišome.
  9. Pakilusią tešlą iškočiojame į stačiakampį apie 0,5 cm storio.
  10. Tolygiai paskirstome pasiruoštą įdarą ir susukame į volelį.
  11. Aš savo vyniotinį kepiau silikoninėje kekso formoje su skyle. Galima tiesiog suformuoti žiedą, sujungiant galus ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  12. Pyrago viršų patepamekiaušinio plakiniu, arba grietinėle (kaip dariau aš).
  13. Kepame iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
  14. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti, atvėsusį apibarstome cukraus pudra ar aptepame šokoladiniu glajumi.
Skanaus!

Šaltinis: Mažoj virtuvėlėj

8 komentarai:

  1. pamiršote parašyti, kiek miltų dėti!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. uuu, ačiū už pastabą :) Papildžiau receptą :)

      Panaikinti
  2. Vilma, čia jau tikrai vertas grieko vyniotinis. O panašumas į šimtalapį irgi neįtikėtinas. Fantastiškai tu čia palepinai visus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš šimtalapį vertinu, kaip šedevrą, tai pati asmeniškai savo vyniotinio taip aukštai nevertinu, bet skanus tikrai buvo :)
      Ačiū už pagyras ;)

      Panaikinti
  3. o kiek gramu sausu mieliu reikia deti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Teoriškai 21 g šviežių mielių atitinka 7 g sausų.
      Aš nesvėriau, nes nelabai tikiu, kad mano svarstyklės tokios tikslios ir "iš akies" įdėjau pusantro šaukštelio :)

      Panaikinti
  4. Idiotiškas receptas. Tešla neiškilo. Dėjau 250 gramų miltų. Štai ką reiškia sekti lietuviškais receptais, kuriuos ant durniaus parašo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl rezultato gaila ir keista. Galbūt neveiklios mielės. Miltų kiekis įtakoja tešlos purumą, o ne iškilimą apskritai. Receptas tikrai geras ir bandytas ne kartą.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...