2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

Aguonų ir obuolių pyragas



Nors ir  vėluodama, noriu visus pasveikinti su gražiausiomis metų šventėmis, kurios suburia kartu visus artimuosius ir draugus! Pasibaigus kalediniam šurmuliui ir artėjant Naujiesiems metams linkiu, kad artėjantys metai būtų dosnūs meilės, draugystės, šilumos, džiaugsmo, trupučio liūdesio, daugybės įspūdžių ir atradimų!
Ačiū, kad esate ir skaitote!





O dabar apie pyragą: Labai lengvas, purus ir drėgnas, gausiai aguoninis pyragas. Obuoliai išnyksta kaip dūmas ir suteikia drėgmės ir gaivumo. Mano obuolinių pyragų nekentėjas savo noru įsidėjo gabalėlį pakartojimui. Negana to, neleido man išvežti iš namų paskutinio gabalėlio, nes norėjo suvalgyti pats... Kalėdos stebuklų metas, ne kitaip! Pačio pyrago skonis yra labai gaivus, todėl šokoladinis glajus jam suteikia kiek pikantiškumo.
Apie šį pyragą prisiminiau, vartydama 2012 m. 12 (42) Virtuvė Nuo...Iki... numerį. Receptą įsidėmėjau jau seniai, mat šis pyragas prieš keletą metų buvo Kalėdinis topas, o aš kaip visada vėluoju  su mada :) Tik kažkodėl jis buvo vadinamas japonišku pyragu. Neseniai viename lenkiškame maisto tinklaraštyje atradau, kad tai lenkiškas kalėdinis pyragas, bet gi koks skirtumas, svarbu skanu! 

Taigi, mums reikės (22 cm skersmens kepimo atsegamai formai):
Pyragui:
4 kiaušinių, atskirtų
125 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
150 g aguonų
300 g obuolių
4 AŠ manų kruopų
3/4 AŠ kepimo miltelių
1 AŠ aliejaus (nedėjau, nes nelabai supratau paskirties, kai yra tiek sviesto (iš tikro tai pamiršau:))
vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
mano nuomone čia tiktų ir saujelė razinų, prieš tai nuplikytų, bet nenorėjau rizikuoti dar labiau, užteko, kad pyrago pagrindas - obuoliai

Glajui:
100 g juodojo šokolado (naudojau 65% kakavos)
~2 VŠ grietinėlės
į glajų būtų labai tikęs dosnus šliūksnis romo, bet nebeturėjau. Kitą kartą grietinėlės dėčiau dar plius 1 VŠ - man norėjosi, kad šokoladinis glajus būtų minkštesnis;
Kalėdoms labai tiktų glajus iš balto šokolado, bet nesu jo gerbėja, todėl pasirinkau juodąjį.

Paruošimas:
  1. Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame pabrinkti pusvalandį.
  2. Obuolius nulupame ir sutarkuojame per burokinę tarką. Sumaišome su aguonomis.
  3. Vandenį nuo aguonų nupilame ir aguonas permalame bent tris kartus su mėsmale ar blenderiu. Aš nepatingėjau permalti bent į kartus.
  4. Sveistą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi  ir druska iki purumo.
  5. Po vieną į tešlą dedame trynius, po kiekvieno gerai išplakant.
  6. Į sviesto-trynių masę dedame obuolius su aguonomis, manų kruopas, kepimo miltelius, aliejų ir razinas, jei dedate ir gerai išmaišome.
  7. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  8. Atsegamos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o kraštus patepame sviestu. Supilame tešlą.
  9. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Jei viršus pradės per greitai skrusti - pridengiame su folija.
  10. iškepusį pyragą atvėsiname formoje.
  11. Glajui skirtą šokoladą ištirpiname dubenyje, padėtame ant puodo su karštu vandeniu. Įpilame grietinėlės, romo ir išmaišome iki vientisos masės. Užpilame ant atvėsusio pyrago ir išlyginame.
  12. Pyragą dedame į šaldytuvą bent 3 valandoms, o geriausiai - visai nakčiai.


Skanių ir saikingų švenčių!


2 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...