2010 m. birželio 11 d., penktadienis

Kad skintos gėlės džiugintų ilgiau

Kad skintos pamerktos gėlės mus džiugintų ilgiau štai ką pataria žurnalas "Kviečiu prie stalo":

Pirmiausia labai svarbu, kuriuo paros metu ir kokiais žiedais gėlės nuskinamos.
Geriausia gėles skinti anksti ryte arba nusileidus saulei. Stiebus patartina nupjauti įstrižai, nes kerpant žirklėmis galima pažeisti stiebų kapiliarus.
Neprasiskleidusiais žiedais skinamos frezijos, narcizai, aguonos, tulpės, amariliai ir kai kurios rožių rūšys. Šiek tiek prasiskleidusios skinamos lelijos, kardeliai, lubinai, bijūnai, o visai išsikleidusiais žiedais - gerberos, kvapieji žirneliai, jurginai, chrizantemos, astrai, kai kurių rūšių rožės bei medetkos.
Jurginai, rožės, bijūnai, hortenzijos yra jautrios bakterijoms, todėl jų pjūvius rekomenduojama atnaujinti po vandeniu. Maždaug po 10 min. keletui sekundžių pamerkti į actą ar verdantį vandenį ir stiebo galą apdeginti liepsnoje.
Jei gėlės išskiria pieno sultis, nupjautus stiebus tuoj pat merkiame į verdantį vandenį ir nugramdę sutrauktas sultis merkiame į vazą.
Gerberų stiebai apaugę plonais plaukeliais ir pamerkti į vandenį greitai ima pūti, todėl vandens į vazą pilame labai nedaug ir kartą per dieną jį keičiame. Kartu išplauname ir vazos vidų, kad neliktų puvimo bakterijų, ir patrumpinam gėlių kotelius.
Išskirdamos medžiagų apykaitos produktus (mineralines kalio, azoto, fosforo druskas, įvairius organinius junginius) gėlės sukuria apie save tam tikrą biocheminę aplinką. Vienų gėlių biocheminė aplinka gali kenkti kitoms gėlėms ir jos greičiau nuvys, kitas gėles gali veikti teigiamai ir prailginti jų žydėjimą.
Pavyzdžiui, rožes merkiant su kitomis gėlėmis, pastarosios daug greičiau nuvysta. Pakalnutės skatina tulpių ir neužmirštuolių vytimą.
Kitų gėlių nemėgsta gvazdikai, lelijos ir narcizai, nors gvazdikų žydėjimą prailgina kartu pamerktas heliotropas, tulpių - puskiparisio šakelės, kalceolarijų - ciklamenai.
Kai kurios gėlės turi specifinius būdus, prailginančius jų žydėjimą. Pavyzdžiui, ką tik nuskintus narcizus rekomenduojama keliom sekundėm pamerkti į 50°C temperatūros vandenį ir būtinai laikant nuožulniai, kad ištekėtų sultys. Nuo alyvų ir forzitijų stiebų nuskynus reikia nulupti apie 5 cm žievės, plaktuku suploti stiebą ir tik po to merkti į vandenį.
Gėlių žydėjimą galima pailginti įdėjus į vandenį maitinančiųjų medžiagų. Rožės, tulpės, gvazdikai, frezijos, kvapieji žirneliai, alyvos geriausiai išsilaiko 2-5% cukraus tirpale (apie 5 g cukraus 100 ml vandens). Tačiau toks tirpalas netinka raganėms, ciklamenams, amariliams merkti.
Kad vandenyje nesiveistų bakterijų, galima įberti šiek tiek kalio permanganato, ištirpinti aspirino tabletę (1 tabletė 1 l vandens), įpilti spirito (10 ml 1 l vandens) arba citrinos rūgšties (2 g 1 l vandens). Vandenį su šiais priedais reikia keisti kas 2-3 dienas.

4 komentarai:

  1. O aš girdėjau, kad rožės ilgiau laiko, jei jų kotus pavirini. Tiesa tai ar mitas? Gal galit kas pasakyt? kažkaip norėčiau pamėginti, bet bijau sugadinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmmm šito net negirdėjau :) jei kada visgi pasirįšite išbandyti - lauksiu atsiliepimų :)

      Panaikinti
    2. Ech, tik kad vyras senokai rožes dovanojo :D

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...