2016 m. kovo 23 d., trečiadienis

Keptas kalakuto kumpis

Kalkuto kumpį jau kepiau ne vieną kartą. Kalakuto - nei karto. Visų pirma dėl to, kad tokį paukštį suvalgyti yra ką veikti (visų antra - žalio supratimoneturiu, kaip tokį žvėrį skaniai iškepti), o štai kumpis - kaip tik savaitgalio pietums. Su kalakuto kompiu išbandžiau ir prie orkaitės priklausantį termometrą, kurio vis neprisiruošiau panaudoti net pusantrų metų. net nežinau kodėl. Baisiai geras daiktas, kai nuojauta ne tokia gera. 
Pirmą kartą kepimą teko kartoti, mat prisiskaičiau apie žemiausią toleruotiną temperatūrą,  berods 76 laipsnius. Įdūrus pradėjo tekėti toli gražu ne skaidrios sultys, tad kumpį kišau atgal į orkaitę ir kepiau iki 82 laipsnių. Paskutinį, nuotraukose užfiksuotą, kartą per vėlai apsižiūrėjau, kad baigėsi kepimo maišas, tad kepiau uždengusi folija ir visiškai pamiršau į pabaigą ją nudengti, kad odelė apskrustų. Tad pasiekus mėsai 82 lapsnių temperatūrą, aš kumpį dar kartą įkišau į orkaitę paskrudinti odelei. Mano mama, gana skeptiškai žiūrėjo į visą procesą, bet valgydama turėjo pripažinti, kad mėsytė sultinga, minkšta ir ne perkepusi.



Taigi, mums reikės: (~5 valgytojams)
~1 kg kalakuto kumpio
1,5 AŠ druskos
1 AŠ grūdėtųjų garstyčių (kitą kartą vietoje garstyčių šliūkštelėjau balzaminio acto)
1 AŠ medaus
3 skiltelių česnako
pluoštelio čiobrelių ir rozmarino
pipirų

Paruošimas:

  1. Kumpio marinavimui skirtą druską, garstyčias (arba balzaminį actą), medų, smulkintą česnaką, smulkintus čiobrelius ir rozmariną sumaišome. 
  2. Gautu marinatu kruopščiai aptepame nuplautą ir nusausintą kalakuto kumpį, dedame jį į maišelį (aš visą marinątą suverčiu į maišelį, dedu kumpį ir tada jau per maišelį gerai įmasažuoju).
  3. Kumpį dedame į šaldytuvą ir marinuojame bent kelias valandas, o geriausiai per naktį.
  4. Pasimarinavusį kumpį dedame į kepimo rankovę. Aš iš karto įsmeigiau prie orkaitės integruotą termometrą. Termometrą kišame į storiausią mėsos vietą taip, kad jis nesiliestų prie kaulo.
  5. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie  1,5 val. arba kol mėsos temperatūra pasieks 82 laipsnius (na dėl šventos ramybės, galima ir iki 84-86 laipsnių pakepti). Jei termometro neturime, tuomet kai jau nuojauta sako, kad kumpis turi būti iškepęs, duriame su šakute ar peiliu ir stebime, kokios sultys išbėga. Jei skaidrios - mėsa iškepusi.
  6. Išimame iš orkaitės, ir leidžiame pastovėti 10-15 min.
  7. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, į skardą beriame skiltelėmis supjaustytas, su prieskoniais, druska ir aliejumi išmaišytas bulves.

Skanaus!




2 komentarai:

  1. Vilma, o kas per daiktas yra kalakuto kumpis?? ar tai puse kalakuto krutineles + slaunele? ar tik slaunele?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. che, geras klausimas, mano mama šitą dalį pavadino kumpiu, o ir pirkau kaip kumpį tai ir net nepagalvojau gilintis į tikslią kalakuto anatomiją :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...