2015 m. kovo 31 d., antradienis

Rūkytos lašišos ir porų pyragas su grūdėtosiomis garstyčiomis



Net nežinau kodėl, bet kišus, tartas ir panašius nesaldžius pyragus aš kepu labai retai, nors man jie skanūs. Turiu vieną įtarimą, kad baidausi trapios tešlos. Nieko ten sudėtingo ar darbui/laikui imlaus, bet vis tiek. Šį kišą kepiau kartu su brokolių ir pelėsinio sūrio kišu, tad naudojau vieną tešlą abiems pyragams. Apačioje pateiksiu ir originalų kišo pagrindo receptą.
Grįžtant prie pačio kišo - man skonis buvo puikus, jį gyrė ir kiti ragavusieji. Ragavome atvėsusį iki kambario temperatūros, tad jis turi dar vieną privalumą - galima pasiruošti iš anksto ir vežtis į svečius. 
Mano vyriškis rūkytos lašišos skonio nemėgsta, tad jo favoritu šis pyragas netapo. Likutį, kuris ir tapo foto modeliu nusinešiau kitą dieną į darbą pietums ir valgydama su pomidoru net aikčiojau iš skanumo. 

Taigi, mums reikės (24 cm skersmens formai):
Kišo pagrindui:
125 g sviesto, supjaustyto kubeliais (aš saviškį išsitraukiau tiesiai iš šaldymo kameros)
250 g  miltų
1 kiaušinio trynio
3 VŠ šalto pieno ar vandens
žiupsnio druskos

Kišo įdarui:
15 g sviesto
1 didelio poro
2 kiaušinių
150 g šaltai rūkytos lašišos 
150 ml pieno
3 VŠ grietinės
2 VŠ tarkuoto kietojo sūrio (pridėjau nuo savęs)
1 VŠ, kupino  grūdėtųjų garstyčių
saujos krapų (naudojau šaldytus)

Paruošimas:
Pagrindo paruošimas:
  1. Sviestą, supjaustytą kubeliais, beriame į miltus ir dviejų peilių pagalba juos pjaustome, kol gauname trupinius. Aš, paėmusi sviestą iš šaldiklio, jį sutarkavau burokine tarka.
  2. Į trupinius dedame kiaušinio trynį, įpilame pieną ir suminkome tešlą. 
  3. Įvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą pailsėti.
  4. Kepimo formą išklojame kepim opopieriumi arba aptepame sviestu ir pabarstome miltais. 
  5. Tešlą iškočiojame iki reikiamo dydžio ir išklojame formą, palikdami kraščiukus, kad įdaras neišbėgtų. Manoji tešla kepdama susitraukė, tad kraščiukus palikčiau aukštesnius. 
  6. Visą pagrindą subadome šakute ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad kepdama nesideformuotų.
  7. Ant pasiruošto pagrindo paklojame kepimo popieriaus lapą, beriame pupų, žirnių ar spec.kepimo rutuliukų ir šauname į orkaitę. Prisipažinsiu, aš šį prislėgimo etapą praleidau. Gal ir dėl to kepdamas pagrindas man susitraukė labiau nei norėjau.
  8. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių.
Įdaro paruošimas:
  1. Porus supjaustome žiedais ir pakepiname įkaitintame svieste, kad suminkštėtų. Paliekame atvėsti.
  2. Išplakame kiaušinius kartu grietine, pienu, tarkuotu sūriu, garstyčiomis bei smulkintais krapais.
Kišas:
  1. Ant iškepusio kišo pagrindo paskirstome pakepintus porus.
  2. Išdėliojame lašišos juosteles.
  3. Supilame plakinį ant viršaus ir šauname į įkaitusią orkaitę.
  4. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių. 
Skanaus!

Šaltinis: Beatos virtuvė



Originaliame recepte kišo pagrindui reikia:
200 g miltų,
100 g atšaldyto sviesto
4-5 šaukstai šalto vandens
druskos

Paruošimas:
  1. Gerai atšaldytą sviestą, geriausia iš šaldiklio, sutarkuojame tarka į miltus.
  2. Pirštais ištriname iki smulkių trupinių.
  3. Maišant peilio pagalba, trupinius šlakstome su vandeniu (geriau reikiamą kiekį atsimatuoti į stiklinę). Jei atrodo, kad trupiniai labai sausi, galima įpilti dar šaukštelį.
  4. Gautos masės neminkome, tik suspaudžiame į gumulą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą pailsėti 15 minučių.
  5. Tešlą ant miltuoto stalo iškočiojame iki reikiamo dydžio ir išklojame formą, palikdami kraščiukus, kad įdaras neišbėgtų.
  6. Kepimo formą su tešla dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
  7. Ant pasiruošto pagrindo paklojame kepimo popieriaus lapą, beriame pupų, žirnių ar spec.kepimo rutuliukų ir šauname į orkaitę.
  8. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, tada išimame kepimo popierių su balastu ir pakepame dar 10 minučių.

4 komentarai:

  1. Mano kolegės Rimi pietums vis nusiperka vištienos pyragą su daržovėmis. Vis noriu jas nustebinti ir pagaminti namuose, bet vis baiminuosi, kad tešlos pagrindas liks neiškepęs ir toks lyg "sukritęs". Pagal savo patirtį, gal gali pasakyti ar mano baimės "pagrįstos"? Ačiū :) Ir gražių šv.Velykų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su šventėmis ir tave! :)
      Dėl pyrago pagrindo tai gali būti rami, nes jis apkepamas prieš supilant įdarą - tikrai iškeps.
      Mano patirtis nėra baisiai turtinga šiuo klausimu, nes mane vis dar gąsdina ta tešla kažkodėl, nors nei sunku ją pagaminti nei ką, bet su kočiojimu man nelabai sekasi... Bet kiek kepiau pyragų per visą savo istoriją - visi pagrindai buvo iškepę ir skanūs :)

      Panaikinti
  2. Ar būtinos yra grūdėtosios garstyčios? Nesam garstyčių mėgėjai, turim paprastų stiklainėlį, paslėptą šaldytuvo kampelyje. Galbūt tinka ir paprastos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Garstyčios suteikia papildomą gardų "cinkelį". Tiesą pasakius, aš perkut tik grūdėtas, tad net nepasakyčiau ar jos švelnesnės už tradicines, ar ne. Jei garstyčių nemėgstate - tiesiog jų nedėkite, nuo to didelės tragedijos tikrai nebus :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...