2015 m. sausio 17 d., šeštadienis

Čili sriuba (chilli con carne)


Po šių savaitgalio pietų aš buvau patenkinta "kaip livaras". Jau seniai norėjau pagaminti čili sriubą ir vis neprisiruošdavau. Šį kartą užsispyriau. Pavalgėme toookius skanius pietus, kad sunku ir apsakyti! Tiesa, aš iš pradžių gaminau neaštrią versiją ir į troškinį visiškai nedėjau aštriųjų pipirų. Jau patiekus troškinį, kiekvienas jį pasiaštrino pagal savo aštriamėgiškumo lygį su aštriu Zakk Wylde's Original padažu, kurį gavau dovanų iš aštriavalgių. Nors, pasak jų, šis padažas yra pats švelniausias toje padažų grupėje, bet įsidėjus į lėkštę šaukštą šio padažo, maža nepasirodė. 

Taigi, mums reikės:
500 g maltos jautienos
3 vidutinio dydžio svogūnų
1 česnako (visos galvos, ne skiltelės)
1 didelės morkos
1 saliero stiebo
2 saldžiųjų paprikų (šį kartą nedėjau, bet pasižymiu kitam kartui, nes tikiu, kad labai tiktų)
2-3 aitriųjų paprikų, jei naudojate (kiekį geriau rinktis pagal skonį)
1 AŠ kumino
2 AŠ paprikos miltelių
1/2 AŠ maltos kalendros
2 AŠ cukraus (aš dėjau rudąjį)
druskos, pipirų
800 g konservuotų pomidorų
2-3 VŠ pomidorų pastos (aš dėjau naminį pomidorų padažą)
1 1/2 VŠ tamsios kakavos
400 g konsevuotų raudonųjų pupelių
150 g (mažos skardinės) konservuotų kukurūzų
aliejaus kepimui

Pateikimui:
tarkuoto kietojo sūrio (aš naudojau Džiugą)

Paruošimas:
  1. Keptuvėje įkaitiname kelis šaukštus aliejaus ir apkepiname maltą jautieną. Kepame kol išsiskirs sultys, o mėsa parus. Apkeptą mėsą perkeliame į puodą, kuriame troškinsime.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepiname smulkintus svogūnus. Jiems suminkštėjus, beriame smulkintą česnaką.
  3. Kai česnakas paskleidžia savo aromatą, į keptuvę suberiame tarkuotą morką, smulkintas paprikas, salierą bei aštriuosius pipirus, prieskonius bei pagardiname druska. Pakepiname, kol suminkštės, ir pilame į bendrą puodą pas jautieną.
  4. Į puodą suverčiame konservuotus pomidorus ir pomidorų padažą. Išmaišome, užverdame ir paliekame troškntis ant nedidelės ugnies ne mažiau kaip vienai valandai.
  5. Paragaujame ar nieko netrūksta, dedame kakavą, beriame prieš tai nusunktas pupeles ir kukurūzus. Trokinti jų jau nebereikia, pakanka tik tiek, kad sušiltų.
  6. Tiekiant pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu. Čili sriubą labai skanu užkąsti šviežiu prancūzišku batonu.
Skanaus!



Prieš gamindama apie čili sriubas pasiskaičiau knygose "Beatos virtuvė" bei "Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga"





3 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...