2014 m. sausio 21 d., antradienis

Citrininis obuolių pyragas


Aprašydama šį pyragą tikrai negaliu apsiriboti epitetu skanus, minkštas, purus, drėgnas ir greitai pagaminamas. Įdomus - tikrai, nes vietoje įprasto cinamono aromato kvepia citrinomis. Visa tai tikra tiesa. Jei tiek jums užtenka, toliau nesikaitykite.
Aš šį pyragą kepiau dar praėjusį rudenį, daržovių derliaus nuėmimui mama susikvietė nemažą talką ir manęs, kaip visada, paprašė iškepti obuolių pyragą. Prašydama, ji turėjo omenyje paprastą ir greitą obuolių pyragą, kuris jau tapo mūsų bulviakasio simboliu :) Kadangi bulviakasis su tradiciniu pyragu jau buvo įvykęs, nutariau išbandyti kažką naujo. Šiam reikalui reikėjo pyrago, kuris lengvai ir greitai pagaminamas, paimamas į ranką netrupa ir nevarva, jo kiekį būtų lengva padidinti ir iškepti orkaitės skardoje. Visus šiuos kriterijus atitiko mano dabar aprašomas pyragas. Pagaminimo būdas ir produktai praktiškai identiški su lengvais nukrypimais  greitąjam pyragui. Vienas pagrindinis skirtumas - citrina. Man buvo labai smalsu, kokį rezultatą ištrauksiu iš orkaitės. Tas rezultatas visgi buvo netikėtas ir gana kotraversiškai įvertintas. Mano vyriškis pasakė atvirai - tai pats neskaniausias tavo keptas pyragas.... Vaikas atsikandęas gabalėlį, taip pat padėjo atgal į lėkštę... Jei atvirai - pirmą dieną man jis taip pat pasirodė nelabai skanus - citrina jautėsi gana intensyviai, ir buvo psichologiškai sunku valgyti obuolių pyragą ir nejausti cinamono skonio :) Antrą dieną valgant man jis pasirodė labai skanus! Tikriausiai pyragui reikėjo laiko, kad susimaišytų skoniai. Talkos dalyviai įvertino pyragą labai teigiamai - 5 valgytojai įveikė beveik visą pyragą. Mano mama taip pat buvo sužavėta (ji tai tikrai man sako visą tiesą apie mano kepinius). 
Ar kepčiau dar? Dieną, kai iškepiau ir paragavau, būčiau atsakiusi, kad tikrai ne. Antrą dieną valgydama pyragą mėgavausi skoniu. Jei turite kantrybės išlaukti, kol visi pyrago skoniai susiderins į harmoningą visumą - būtinai išsikepkite!


Taigi, mums reikės (20x20 cm kepimo skardai; aš nurodytus kiekius dvigubinau ir kepiau pire orkaitės esančioje skardoje):
3 kiaušinių
150 g cukraus
100 ml aliejaus
160 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
1 citrinos
6 vidutinio dydžio obuolių

Paruošimas:
  1. Citriną gerai nuplauname,. o dar geriau -pamirkome sodos tirpale ir tada gerai nuskalaujame. Blenderio pagalba sutriname į košę. Prieš trinant, patariu supjaustyti ir išrankioti sėklas.
  2. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir sumaišome su citrina.
  3. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
  4. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purios masės.
  5. Beplakant supilame aliejų ir plakame kol gerai išsimaišys.
  6. Į tešlą suberiame miltus ir gerai išmaišome.
  7. Tešlą išmaišome su obuoliais ir sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
  8. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus neapsivėlęs.
  9. Ataušiname ant grotelių.

Skanaus!



4 komentarai:

  1. Skamba įdomiai, o kas skamba įdomiai man patinka :) Reikės prisimint pabandyt, kai turėsiu obuolių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) tikiuosi, kad patiks :) ir remdamasi savo skonio receptoriais, labai patariu valgyti ne iš karto (paragauti daqr šilto, žinoma, būtina, o gal...), o kitą dieną, kai skoniai nusistovės :) Tada jis fantastiškas :)

      Panaikinti
  2. Bandysiu išlaukt, nors paprastai mėgstu pradėt iškart :D

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...