2013 m. spalio 2 d., trečiadienis

Varškės keksas su kriaušėmis


Atėjus rudeniui, kai sodai ir daržai net lūžta nuo gėrybių negaliu susilaikyti neiškepusi kokio saldėsio... Nors derėtų... kai iš mamos parsivežiau krepšį kriaušių galvojau ką kepti, ar anksčiau keptą kriaušių keksą, apie kurį pagalvojus mano atmintyje iškyla nuostabiai skanūs prisiminimai, ar išbandyti ką nors naujo....
Taigi, varškės ir kriaušių keksas - puikus! Jį kepė jau ne viena tinklaraštininkė ir labai labai gyrė. Viename tinklaraštyje net radau, kad tai pats skaniausias varškės keksas. Ką tik iškeptas - nuostabios drėgnos, o jei tiksliau - šlapios, ir purios tekstūros, kvapnus nuo kriaušių. Antrą dieną keksas pasikeitė. Kadangi jame gausu sultingų kriaušių, o ir prieš tai jis nebuvo sausas, keksas dar labiau sudrėko ir man pradėjo panašėti labiau į pudingą ar apkepą, o ne į keksą. Nepaisant to, skonis išliko puikus: prie kavos - tiesiog pakylėja į padangę. O rašydama šį įrašą ir prisimindama tą skonį, vėl noriu jį išsikepti!
Manau, kad šis keksas tikrai vertas būti iškeptas. Aš norėdama daugiau drėgmės, į tešlą įmaišiau ne vieną, o pusantros kriaušės (čia gal ir be reikalo, keksas, visgi turi būti ne per drėgnas, kitą kartą į vidų pjaustyčiau tik vieną kriaušę). Ir nuo savęs pabarsčiau migdolų plokštelėmis - labai tiko! Tik gaila, kad įkvėpimo fotografijai nebuvo, tad nuotraukos tiesiog statistinės.

Taigi, mums reikės:
115 g kambario temperatūros sviesto
200 g cukraus
200 g 9 proc. varškės (aš naudojau naminę, nežinau kiek riebumo, bet spėju liesa tikrai nebuvo)
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
3 kiaušinių
225 g miltų
0,5 AŠ kepimo miltelių
2 didesnių kriaušių
migdolų plokštelių apibarstymui
cukraus pudros apibarstymui

Paruošimas:
  1. Atskirame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir persijojame.
  2. Sviestą išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purios masės.
  3. Įmaišome varškę. Aš sėkmingai suplakiau su mikseriu, apsėjau be blenderio, bet jei bijote, kad liks dideli varškės gabalai - galite pasinaudoti ir juo. Varškės nebūtina ištrinti iki vientisos masės.
  4. Po vieną įmušame kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakame, kad neliktų jo pėdsako.
  5. Suberiame miltus ir gerai išmaišome. Tešla bus labai tiršta, neišsigąskite, taip turi būti. Tešloje gausu produktų (sviestas, varškė), kurie paskleis savo drėgmę keksui ėmus kepti.
  6. Vieną kriaušę nulupame ir supjaustome kubeliais. Įmaišome į tešlą.
  7. Jei kepate silikoninėje formoje, tiesiog supilkite į ją tešlą, kitu atveju kepimo formą pirmiausia išklokite kepimo popieriumi.
  8. Antrąją kriaušą supjaustykite skiltelėmis ir susmaigstykite į tešlą.
  9. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Aš kepiau 1 val. ir gal dar 15-20 minučių.
  10. Iškepusį ir pravėsusį pabarstome cukraus pudra.
Skanaus!


4 komentarai:

  1. Pas Tave kaip visada, jauku ir šilta...prie pyrago karštos mėtų arbatos, židinukas, pledukas ir superinis serialas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Odeta! :) ech, dabar sėdžiu peršalusi namie ir taip norėčiau pledo, židinio ir serialo (nors ir sergu, bet vis tiek dirbu). Ir šito kekso, taip pat vėl labai norėčiau :)

      Panaikinti
  2. Antrasis išbandytas pyragas! Tikrai skanus keksas :) Gal kriaušių ir padauginau, bet asmeniškai man tai ne trūkumas. Tik viena bėda: galutinai supratau, kad man verkiant reikia naujos orkaitės :D
    Kol kas rašausi tik saldumynų receptus, mirtinai noriu išmokti pagaminti medaus tortą ir eklerus. Į kitus receptus net bijau lįsti... Bijau, kad pamėgsiu virtuvę ;)

    Ačiū, kad dalinatės receptais!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) taip taip, tik pradėjus po truputį gaminti prisireikia naujos orkaitės, puodų, o galiausiai - naujos virtuvės :)
      Medaus tortas ir eklerai tikrai nesudėtingi kepiniai. Eklerai apskritai - viens du trys ir yra :)
      Sėkmės eksperimentuojant virtuvėje! :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...